Emlak şirketlerinin komisyon oranı gayrimenkul ticaretine ilişkin yönetmeliklerle belirlenir. Bu yönetmelikte gayrimenkul satış komisyonu “satış bedelinin % 2 + KDV’si (% 20)” olarak tanımlanmış ve alıcı ve satıcıdan ayrı olarak alınır. Öte yandan, yazılı anlaşma olması halinde toplamda% 4 olan emlak komisyonu sadece alıcı veya satıcı tarafından ödenebilir. Gayrimenkul kiralama durumunda maksimum komisyon bedeli “bir aylık kira bedeli + KDV (% 20)” olarak ödenebilir. Ayrıca kira bedeli normalde kiracı tarafından ödenmesine rağmen, kiracının komisyonu ödediği sözleşmede açıkça belirtilmediği takdirde ücret alıcı ve satıcı tarafından eşit olarak ödenir.
Emlak Komisyonu Kuralları:
Gayrimenkul Ticareti Yönetmeliği Madde 20
Gayrimenkul Ticari işlemlerde hizmet bedeli oranı, aracılık sözleşmesinde yer alan satış fiyatının KDV hariç yüzde dördünden fazla olamaz. Kiralama işlemlerinde hizmet bedeli, kira aracılık sözleşmesinde belirtilen kira bedelinin KDV hariç aylık tutarını geçemez. Aksi yazılı olarak kararlaştırılmadıkça, hizmetlerin maliyeti işletme sahibi ile alıcı veya kiracı arasında eşit olarak paylaşılır. Emlakçı ve emlak danışmanı, konut teşhirinden dolayı ücret talep edemez. Emlakçılar, gayrimenkul teşhir hakkı veya bedeli talep edemezler. Ancak, yalnızca mülk bölgenin dışındaysa nakliye ücreti alabilir.
Emlak Komisyon Sözleşmesi nedir?
Bir emlak danışmanı bir satın alma talep ederse, bir sözleşme yapılması gerekir. Bu sözleşme mülkün değeri, ödenecek komisyon miktarı ve diğer işlemler hakkında bilgiler içerir. Alıcı ile satıcı arasında konuta aracılık eden hizmetler bu sözleşmeye göre yapılır. Emlak şirketi sözleşme yaparak alıcı ve satıcıya ücret ve sorumluluk yükler. Bu nedenle, gelecekte çeşitli haksız muamelelerden kaçınmak için şartlar ve koşulları okumadan sözleşmeyi imzalamamak önemlidir.
Konuta komisyon ödemezseniz ne olur?
Alıcılar ve satıcılar, bu sözleşme emlakçı için bir hak ve alıcı ile satıcıya borç oluşturduğu için emlakçı ile olan sözleşmelerinde belirtilen komisyon oranlarını ödemek zorundadır. Tarafların borçlanma yükümlülüğünü belirli bir süre içinde yerine getirmemesi halinde sözleşme dahilinde icra süreci başlayabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder