Ev sahibi olmak istemenin farklı birçok nedeni vardır. Temel olarak herkes başını sokabileceği, ailesiyle mutlu ve huzurlu bir şekilde yaşayabileceği bir evin sahibi olmak ister. Sonu gelmeyen kira derdinden kurtulmak, yatırım yapmak, çocuklarına veya torunlarına miras bırakmak gibi birçok neden insanları ev sahibi olmaya teşvik eder. Alım nedeni ne olursa olsun ev almak biraz stresli bir süreçtir. Beklentileri karşılayan bir ev bulmak, evi uygun fiyatla veya ideal bir ödeme planıyla almak ve doğru zamanda almak önemlidir. Bu yüzden ev satın almak isteyen kişiler ev almak için en doğru zaman ne zaman sorusunun cevabını bulmaya çalışır. Peki, “ev almak için doğru zaman” diye bir kavram gerçekten var mı? Ev almak söz konusu olduğunda “doğru zaman” konusunda karşımıza tartışmalı durumlar çıkar. Çünkü bazı uzmanlara göre ev satın almanın bir zamanı yoktur. Bazı uzmanlara göre ise ev satın almak için doğru bir zaman var ve bu zamanı belirleyen çeşitli faktörler vardır. Aslında ödeme kolaylığına sahip olduğunuz her an, ev satın almak için doğru bir zamandır. Ödeme kolaylığının söz konusu olmadığı durumlarda ev satın almak için bazı faktörleri göz önünde bulundurmanız faydalı olur. Satın almak istediğiniz evin fiyatı ve konut kredisi faiz oranları doğru zamanda ev satın alınmasında önemli bir belirleyicidir. Bunun yanı sıra mevsim koşulları da ev fiyatlarının değişmesinde önemli bir role sahiptir. 2023 yılı dikkate alındığında edinilen bilgiler doğrultusunda, 2023 yılında ev satın almak mantıklı görünüyor. Çünkü herkesin uzun zamandır beklediği konut kredileri değişiklikleri gündemde. 2023 Aralık ayı için alt, orta ve yüksek gelir grubuna göre kredi seçenekleri sunulması bekleniyor. Buna istinaden faiz oranlarının da %0,69 ila %1,20 aralığında olması beklentiler arasında. Ev satın almak isteyenler bu süreçteki faiz oranlarını değerlendirerek ev almayı düşünebilir.
Her sektörde rekabet farklı sezonlarda artar veya azalır. Konut sektöründe rekabetin artması fiyatların yükselmesine, azalması konut fiyatlarının düşmesine neden olur. Konut sektöründe kış aylarında rekabet azalır, yaz aylarında ise rekabet yüksektir. Rekabeti etkileyen çok çeşitli faktörler vardır. Örneğin; kış mevsimi genellikle yağışlı geçer. Ayrıca eğitim ve öğretim döneminin en yoğun zamanları kış aylarıdır. Bu yüzden aileler genellikle kış aylarında taşınma telaşı ile uğraşmak istemezler. Yaz aylarında okulların tatil olması taşınmayı kolaylaştırır. Ayrıca yaz sezonu düğün sezonudur. Evlenirken doğrudan kendi evinde oturmak isteyen kişilerin konut talebi nedeniyle ilkbahardan başlayarak yaz sezonunda rekabet artmaya başlar. Ancak her mevsimin kendine özgü avantajlı ve dezavantajlı durumları vardır. Buna bağlı olarak rekabet koşulları değişiklik gösterebilir. Bu yüzden ev satın almayı planlıyorsanız satın almak istediğiniz lokasyondaki ev fiyatlarını yakından takip etmeniz faydalı olur. Bu sayede rekabet zamanlarını daha iyi değerlendirebilirsiniz.
Kışın Ev Satın Almak
Kış mevsiminde genel olarak diğer mevsimlere göre konut talebi azalır. Bu yüzden birçok inşaat firması satışları hızlandırmak amacıyla çeşitli kampanyalar yapmaya yönelirler. Bu durum ev satın almayı planlayan kişiler içinse son derece avantajlı olanaklar sunan bir durumdur. Ayrıca kış mevsiminin ilk ayı yılın son ayı olduğu için alıcı taraf için vergi avantajı doğar. Kış aylarında evin durumu daha iyi değerlendirilebilir. Diğer mevsimlerde evin kusurlarını görmek biraz daha zordur. Ancak kış mevsiminde evin gün ışığı alma durumu, nem ve rutubet potansiyeli, ısınma potansiyeli ve rüzgâr yönü gibi değerlendirmeler daha kolay yapılabilir.
İlkbaharda Ev Satın Almak
İlkbahar aylarında havanın ısınması ve günlerin uzamaya başlamasıyla birlikte konut piyasası da hareketlenmeye başlar. Bu mevsimde piyasada daha fazla alıcı görmek mümkündür. Bu yüzden rekabet de artmaya başlar. Rekabetin artmaya başlamasıyla fiyatlarda biraz yükseliş gözlemlenebilir. Ancak ilkbahar mevsiminde kış mevsimine göre satışa çıkarılan ev sayısı genellikle daha fazladır. Bu durum daha fazla ev seçeneğine ulaşmayı kolaylaştırır. İlkbahar aylarında daha çok ev seçeneği olduğu için aradığınız özelliklerdeki evi bulmanız kolay olur. Ayrıca evin genel durumu da kolay bir şekilde değerlendirilebilir.
Yazın Ev Satın Almak
Yaz aylarında okulların tatil olması, düğünlerin artması gibi nedenler konut piyasasını hareketlendirir. Artan talebe bağlı olarak rekabet ve dolayısıyla konut fiyatları da artar. Yaz mevsiminde ev seçenekleri çoktur. Ancak uygun fiyatlı ev bulmak biraz daha zor olabilir. Buna rağmen rekabet yüksek olduğu için pazarlık payı çok daha yüksektir. Sıkı pazarlık yapma becerileriniz varsa yaz mevsiminde mevsim koşullarına göre daha uygun fiyata ev alabilirsiniz. Ancak pazarlık yapmanız söz konusu değilse yaz aylarında ev satın almak yerine piyasayı gözlemlemek daha iyi bir seçenek olabilir. Ayrıca yaz aylarında evlerin genel durumunu değerlendirmek de biraz daha zordur.
Sonbaharda Ev Satın Almak
Yaz aylarının sona ermesiyle birlikte konut piyasasındaki hareketlilik azalmaya başlar. Sonbahar mevsiminde satıcılar genellikle konut fiyatlarını düşürmeye başlar. Buradaki amaç yaz mevsiminde yakalanan potansiyelin bir benzerini yakalamaktır. Konut seçenekleri yaz mevsimindeki kadar çok olmasa da hem fiyat bakımından daha uygun hem de aranan niteliklere sahip evler kolay bir şekilde bulunabilir. Rekabetin yüksek olduğu dönemlerde pazarlık payı da yüksektir. Fakat sonbaharda rekabet azalmaya başladığı için pazarlık payı da düşer. Yavaş yavaş yaklaşmakta olan yılsonu nedeniyle özellikle inşaat firmaları sene sonu hedeflerini tutturabilmek için sonbahar mevsimi itibariyle çeşitli kampanyalar yapmaya başlarlar. Bu kampanyalar sayesinde uygun fiyatlı evler bulmak kolaylaşır.
Ev Fiyatları Neden Düşmüyor?
Yüksek ev fiyatlarından hemen hemen herkes şikâyetçi. Ev fiyatlarının uzun süredir yüksek olması hem alıcı hem de satıcıların hareketlerini kısıtlıyor. Özellikle ev satın almak isteyen kişiler ev fiyatlarının neden düşmediğini anlamakta zorlanıyor. Ayrıca fiyatların ne zaman düşeceği de merakla bekleniyor. Konut fiyatlarındaki artışın ve ev fiyatlarının düşmemesinin nedenleri şunlardır:
- İnşaat girdi maliyetlerinin sabitlenmemesi
- Yüksek enflasyon
- Döviz kurundaki hareketlilik
- Arsa fiyatlarının artması
- Kişilerin tasarruflarını konuta yönlendirmesi
- Devlet destekleri
- Deprem yönetmeliğine uygun şekilde yapılan binaların değer kazanması
- Mevcut evlerin fiyatlarındaki artış
- Yerel imar düzenlemelerinin artması
- Yabancıların vatandaşlık alabilmek için konut almaya yönelmesi
Enflasyonda hissedilir derecede bir değişiklik yaşanmadığı ve bazı düzenlemeler yapılmadığı sürece ev fiyatlarının artacağını tahmin etmek zor değil. Bankaların kredi faiz oranlarını yüksek tutması da alıcı tarafı önemli ölçüde etkiliyor.
Mevcut enflasyon, halkın satın alım gücünü düşürdüğü için ev satın alma talepleri de azaldı. Verilerine bakıldığında konut satışlarındaki gerilemeyi açık bir şekilde görmek mümkün. Enflasyonun bu denli yüksek olması karşısında bankalar güvenli alanda kalmayı tercih ettiği için uzun vadeli kredi vermekten kaçınıyorlar. Bu durum karşısında alıcıların büyük çoğunluğu sahip olmak istediği evi satın alamıyor. Dönemsel etkiler ve ekonomik koşullardan bağımsız olarak bakıldığında mevsimler, önemli bir konut alım kriteri olarak kabul edilir. Finansal olarak ödeme kolaylığına sahipseniz ve satın almak istediğiniz evin genel kriterlerini belirlediyseniz ev almak için doğru zamanları değerlendirebilirsiniz.
Kaynak
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder