Türk Borçlar Kanunu'nun 299. maddesi, kirasözleşmesini, “Kiraya verenin, bir şeyin kullanılmasını veya kullanmayla birlikte ondan yararlanılmasını kiracıya bırakmayı, kiracının da buna karşılık kararlaştırılan kirabedelini ödemeyi üstlendiği sözleşmedir.” cümlesi ile tanımlamaktadır.
Kira sözleşmesi varken evden çıkılır mı? Türk Borçlar Kanunu madde 325 düzenlemesine göre kira sözleşmesi bitmeden evden çıkmak mümkündür ancak burada kiracının hukuki sorumluluğu doğar.
Kira sözleşmesinin geçerlilik şartları nelerdir? Türk Borçlar Kanunu'nda kira sözleşmesinin geçerliliği bakımından herhangi bir şekil şartı öngörülmemiştir. Dolayısıyla kural olarak, konusu ister taşınır ister taşınmaz olsun, taraflar sözleşmeyi sözlü, yazılı ya da resmi şekilde örneğin noter aracılığı ile yapabilirler.
Kira sözleşmesi süresi kaç yıl? Kira Sözleşmesi Süresi En Fazla Kaç Yıl Olur? Konut kiralamalarında sözleşmeler genellikle yıllık olarak yapılır. İş yeri kiralamalarında ise uzun süreli sözleşmeler tercih edilir. Kanun gereği kira sözleşmelerinde süre ile ilgili bir kısıtlama bulunmaz.
5 yılı dolduran kiracı çıkarılabilir mi? 5 yılını dolduran kiracının tahliyesi, sırf kiracı 5 yılını doldurdu diye mümkün değildir. Çünkü kira ilişkisinin 5 yılı doldurmuş olması, ev sahibi tahliye imkanı sağlamaz. Ancak kira tespit davası açılabilir. Bu dava sayesinde, kira bedeli hakim tarafından yeniden belirlenir.
5 yıllık kira sözleşmesi bitince ne olur? Konut ve çatılı işyeri kiralarında sürenin bitiminde sözleşme kendiliğinden uzamaktadır. Dolayısıyla kiralayan, kira sözleşmesinin süresinin bitimine dayanarak tahliye talep edemez. Sürenin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdirme hakkı yalnızca kiracıya tanınmıştır.
1 yıllık kira sözleşmesi yenilenmezse ne olur? Kira Kontratı Yenilenmezse Devam Eder Mi? Konut ve çatılı işyeri kiralarında kiracı, belirli süreli sözleşmelerin süresinin bitiminden en az onbeş gün önce bildirimde bulunmadıkça, sözleşme aynı koşullarla bir yıl için uzatılmış sayılır. Kiraya veren, sözleşme süresinin bitimine dayanarak sözleşmeyi sona erdiremez.
Kira sözleşmesi her yıl yenilenmek zorunda mı? Kiracı olarak evden çıkmayı bildirmediğiniz müddetçe bir yıl sonunda kira sözleşmesi otomatik olarak yenilenir. Peki, bu yenilenme sürecinde kira sözleşmesinde bir değişiklik yapmak mümkün mü? Kira bedeli dışında sözleşme üzerinde bir değişiklik yapmak mümkün değil.
1 yıllık kontratı biten kiracı nasıl çıkarılır? Konut ve çatılı işyeri sözleşmelerinde; 6 ay ve daha uzun süreli kira sözleşmelerinde süre bitince sözleşmenin sona erdirilmesi için kiracının bu durumu sürenin bitiminden en az 15 gün önce yazılı olarak kiraya verene bildirmesi gerekir. Bildirmezse kira sözleşmesi aynı koşullarda 1 yıl uzatılmış sayılır.
1 yılın sonunda ev sahibi kiracıyı çıkarabilir mi? 1yıllık kira sözleşmesi bitince ev sahibi kiracıyı çıkarabilir misorusunun cevabı hayır olacaktır. Ev sahibi, başka herhangi bir tahliye nedeni yoksa sırf 1yıllık süre dolduğu için kiracıyı çıkaramaz.
Ev sahibi ben oturacağım diye kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir? Ev Sahibi Kendim Oturacağım Diye Kiracıyı Çıkarabilir mi? Ev sahibi zaruri durumlarda kendi oturacağını belirterek fesih bildirimi yapabilir. Bu durumda kira sözleşmesini sona erdirmeden kiracıya ihtar çeker. Mülk sahibinin en az 30 günsüre vermesi ve ihtiyaç durumunu ispatlaması gerekir.
Ihtar çekilen kiracı ne zaman çıkar? 10 yıllık kiracının kira sözleşmesi, Belirli süreli ise: sözleşmede belirlenen süre dolmalı ve bunu takip eden 10 yıl da dolmalıdır. Sonraki yıllarda, kira yılının bitiminden en az 3 ay öncekiracıya ihtar çekerek dönem sonunda tahliye davası açılarak kiracı çıkarılabilir.
Ihtar çekilen kiracı çıkmazsa ne olur? Kiracının verdiği taahhüdün yazılı olması gereklidir. Kiracı bu taahhüde rağmen taşınmazdan çıkmazsa, kiraya veren icraya başvurarak veya dava açmak suretiyle çıkarabilir. Boşaltmaya yönelik tahliye davası veya icra takibi, taahhütte belirtilen tarihi izleyen bir ay içerisinde açılmış olmalıdır.
Ev sahibi kendim oturacağım deyip kiraya verirse ne kadar tazminat öder? Ev sahibi, bu hükme aykırı hareket ederek evi başka kiracıya kiralarsa tazminat ödemekle yükümlüdür. Türk Borçlar Kanunu madde 355/3 uyarınca en az bir yıllık kira bedelitazminat ödemekle yükümlü olacaktır.
Ev sahibi ben oturacağım deyip oturmazsa ne olur? Ev Sahibi Kendim Oturacağım Deyip Oturmazsa Ne Olur? Evin mevcut maliki ya da evin mülkiyetini yeni kazanan malik, kiracısına ihtiyaç sebebiyle ihtar çekerek evden çıkartma sürecini başlatmış olur. Bu ihtarın çekilmesi için bir süre yoktur. Ev sahibieve ne zaman ihtiyaç duyarsa o zaman kiracısına ihtarını çekebilir.
Ev sahibi kendim oturacağım diye kiracıyı ne kadar sürede çıkarabilir mi?Ev Sahibi Kendim Oturacağım Diye Kiracıyı Çıkarabilir mi? Ev sahibi zaruri durumlarda kendi oturacağını belirterek fesih bildirimi yapabilir. Bu durumda kira sözleşmesini sona erdirmeden kiracıya ihtar çeker. Mülk sahibinin en az 30 günsüre vermesi ve ihtiyaç durumunu ispatlaması gerekir.
Ev sahibi kendim oturacağım diye ihtarname çekti ne yapmalıyım? Ihtarnamede, kiracının kendi ihtiyacı sebebiyle tahliye edilmesi talebi belirtilmeli ve kiracıya en az 30 gün süre verilmelidir. İhtarnametarihinden itibaren 30 gün geçtikten sonra, ev sahibikiracıya karşı tahliye davası açabilir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder