Ana gayrimenkul denen binanın bağımsız bölümlerinin dışında kalan ve kat maliklerinin ortak kullanımına açık olan her yer, ortak alan olarak adlandırılır. Ortak alanların kullanımına ilişkin düzenlemeler 634 sayılı Kat Mülkiyeti Kanununda yer alır.
Ortak kullanım alanlarına örnekler nelerdir?
Her kat malikinin kendi bölümü dışındaki kanalizasyon tesisleri ve çöp kanalları ile kalorifer, su, havagazı ve elektrik tesisleri, telefon, radyo ve televizyon için ortakşebeke ve antenler sıcak ve soğuk hava tesisleri, Çatılar, bacalar, genel dam terasları, yağmur olukları, yangın emniyet merdivenleri.Ortak kullanım alanları kime aittir?
Kat Mülkiyeti Kanunu'nun ortak kullanım alanları (ortak yerler) ile ilgili maddeleri kapsamında kat malikleriarsa payları oranında anagayrimenkulün ortak alanlarında ortak mülkiyet hükümlerine göre malik olurlar. Dolayısıyla her kat maliki belirlenen ortak alanlardan faydalanma hakkına sahiptir.Apartmanın ortak kullanım alanları nerelerdir?
Bu ortakkullanım alanlarını saymak gerekirse: Giriş kapıları, kapıcı dairesi, asansör, merdivenler, garaj, otopark, sığınak, bahçe, çocuk oyun alanları, kalorifer daireleri, kömürlük, su depoları, çatı ve bacalar, yangın merdiveni vs. ortakkullanım alanlarıdır.Apartman ortak kullanım alanı işgali cezası ne kadar?
Mahkeme Kararı Uygulanmazsa Ne Yapılabilir? Kat Mülkiyeti Kanunu 33. madde bu konuya ilişkin cezai müeyyide düzenlemiştir. Tespit edilen süre içinde hâkimin kararını yerine getirmeyenlere, aynı mahkemece, ikiyüz elli Türk Lirasından ikibin Türk Lirasına kadar idarî para cezası verilir. 25 inci madde hükmü saklıdır.Ortak alan işgali nereye şikayet edilir?
Ortak kullanım alanının işgali durumunda, Sulh Hukuk Mahkemesinebaşvurarak kat malikinin işlem yapılması talep edilebilir.Apartman teras ortak kullanım alanı mıdır?
Kat malikleri ortak yerlerde kullanma hakkına sahiptirler; bu hakkın genel kömürlük, garaj, teras, çamaşırhane ve çamaşır kurutma alanları gibi yerlerdeki ölçüsü, aksine sözleşme olmadıkça, her kat malikine ait arsa payı ile oranlıdır.” Şeklinde ifade edilmiştir.Apartmanda yaşanan sorunlar nereye şikayet edilir?
Apartmanda rahatsız eden veya şikayette bulunmak istediğimiz daireyi üç yere şikayet edebiliriz. Buralar ; Sulh Ceza Mahkemesi , belediye ve kolluk güçleridir. Apartman sorun ve problemlerimiz de sorunun uygunluğuna göre bu üç yere başvuruda bulunabiliriz.Apartman bahçesi kullanım hakkı kimin?
Apartman ve sitelerdeki bahçe ortak kullanım alanıdır ve tüm apartman sakinleri arsa payları oranında bu alandan faydalanma hakkına sahiptir. Bahçe, özellikle şehir yaşamında yeşil alan ihtiyacını karşılamak için önemli bir alandır ve bu nedenle tüm apartman sakinlerinin eşit şekilde faydalanabilmesi gerekmektedir.Yöneticileri nereye şikayet edilir?
Apartman yöneticisi görev ve sorumlulukları dışında hareket ediyor veya görevini kötüye kullanıyor ise öncelikli olarak denetçiye durumu bildirebilirsiniz. Denetçiler ise bu duruma göz yumuyor ise o zaman adresiniz Sulh Hukuk Mahkemesineşikayette bulunabilirsiniz.Apartman kurallarına uymayan kişiler hakkında ne yapılır?
Apartmaniçerisinde yaşanan sorunların çözümü için öncelikle mutlaka rahatsızlık verilen komşunun uyarılması gerekmektedir. Eğer sorun devam ediyorsa apartmandairesinde yaşayan kişiler toplanarak toplu bir şikayette bulunarak cezai yaptırımda bulunulmasını sağlayabilirler. devredilmesini hakimden isteyebilirler.Apartman aidatı nereye şikayet edilir?
AİDATLARA İTİRAZ EDİLEBİLİR Mİ? Apartman veya site aidatlarına itiraz ancak kat malikleri genel kurulunakatılım ile mümkün. Kurula ev sahipleri katılırken kiracılar sadece ev sahibinin vekaleti olması halinde katılabiliyor. Kurulda kararlar (yönetici seçimi haric) yüzde 51 oy ile alınıyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder