İpotek, bir alacağın teminat gösterilerek güvence altına alınmasına denir. Genellikle bankalardan alınan kredilerde karşımıza çıkar. Örneğin, bir banka herhangi bir kişiye kredi verirken ödemenin geri teminatı olarak bir gayrimenkulün ipoteğini ister. Böylece kredi çeken kişi borcu ödemezse ipotekli gayrimenkulün satılmasıyla elde edilecek gelirle borç tahsil edilmiş olur.
İpotek kurma işlemi yalnızca taşınmazlar üzerinde gerçekleştirilebilir ve yalnızca tapu müdürlüklerinde yapılabilmektedi. İşlem noter huzurunda yapılmış olsa dahi, tapu müdürlüğünde gerçekleştirilmediği sürece yasal bir geçerliliği yoktur. Tapu Sicil Müdürlüğü’nde resmi bir senet düzenlenerek yapılan ipotek tesisi işlemi, kredi alan şahıs ve kredi veren kurum arasında düzenlenmiş olan kredi sözleşmesi gereğince tesis edilir.
İpotek tesisi işlemi için, aşağıdaki belgeler gereklidir:
- İpotek edilecek taşınmaza ait tapu senedi: İpoteğin yapılacağı taşınmazın tapu senedi.
- Alacaklı ve borçlunun fotoğraflı kimlikleri: İpotek işlemi için alacaklı ve borçlu tarafın kimlik belgeleri.
- Alacaklı ve borçluya ait son altı ayda çekilmiş ikişer adet vesikalık fotoğraf: İpotek tesis işlemi için gerekli fotoğraflar.
İpoteğin kurulması ve kaldırılması, hukuki ve idari süreçleri içerir ve doğru şekilde yürütülmelidir. Bu sayede taşınmaz sahipleri ve alacaklılar arasında adil bir süreç sağlanır. 1 3 4 5
Kaynaklar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder