Miras Yoluyla Devir, bir kişinin ölümü sonucu geride bıraktığı mal varlığının yasal yollarla mirasçılara geçmesi işlemini ifade eder. Bu devir, ölen kişinin taşınmaz mal varlığının mirasçılara devredilmesini içerir. Miras yoluyla gayrimenkul devri, Türk Hukuku’nda önemli bir konudur ve Hukuk Muhakemeleri Kanunu ve Türk Medeni Kanunu gibi kanunlar tarafından düzenlenmiştir12.
Miras payının devri, kanunen mirasçı olarak belirlenmiş veya atama yoluyla mirasçı sıfatını kazanmış kişilerin kendilerine düşen miras payını başka birine geçirmesi işlemini ifade eder. Yasal veya atanmış mirasçıların bu işlemi yapması ile mirasçılık sıfatları sona ermez. Sadece sahip oldukları birtakım haklardan feragat etmiş olacaklardır. Miras payının devrine ilişkin hukuki düzenlemeler Türk Medeni Kanunu’nun 678. maddesi ve devamında hüküm altına alınmıştır3.
Miras payının devri işlemi gerçekleştirilirken bazı gerekli evraklar talep edilmektedir. Bu evraklar şunlardır:
- Pay devrine konu olan taşınmaza ilişkin tapu senedi.
- Tapu senedi bulunmuyorsa ada ve parsel numarasını belirten bir evrakveya mal sahibinin sözlü beyanı.
- Devir işlemini yapacak olan ve devralacak yasal/atanmış mirasçıların fotoğraflı nüfus cüzdanları.
- Son altı ay içinde çekilmiş olan devreden mirasçıya ait bir adet, devralan mirasçıya ait iki adet vesikalık fotoğraf.
- Devir isteminin mal sahibini temsil eden kişiden gelmesi halinde temsile yetkiye sahip olduğuna dair belge ile temsilcinin bir adet vesikalık fotoğrafı ve nüfus cüzdanı. Aynı şekilde alıcıların temsilci yetkili kılarak devir işlemine bu şekilde katılmaları halinde bu temsilcilerin temsile yetkili olduğuna dair belge ile bir adet vesikalık fotoğraf ve nüfus cüzdanı3.
Miras yoluyla devir işleminin sorunsuz bir şekilde sonuçlanması için uzman bir miras avukatı eşliğinde süreci takip etmek önemlidir. Dikkatli ve doğru adımlar atmak, beklenmedik sonuçların önüne geçmek için gereklidir.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder