İmar planı tadilatı; Mevcut nazım veya uygulama imar planı ihtiyaçlara cevap vermediği durumda, planın tamamı veya bir kısmının revize / yenileme yapılması işlemidir.
İmar Planı Tadilatını Kim Yapar? İmar planı tadilatı teknik kadastral bir çalışma ister. Bu çalışmalar harita firmaları ve plancılar tarafından hazırlanır. Ardından ilgili belediyeye plan teklif verilir.
İmar Planı Tadilat Süreci Nasıl İşler? Hazırlanan İmar planı tadilat teklif ile belediyeye başvuru yapılır. İlgili belediye kalemden kayıt altına alınır. Başkanlık makamına yazı yazılara ilgili teklifin meclis gündemine getirilmesi talep edilir. Yazı işleri tarafından meclis süreci sürdürülür. Mevcut bazı meclis üyeleri tarafından imar komisyonun çalışmalara yürütülerek komisyon üyeleri tarafından mutabık kalınır. Komisyon kararı sonrası mecliste oylamaya sunulur.
Meclise sunulan plan hakkında red ya da kabul kararı çıkar. Red edilmesi durumunda dosya arşivlenir. Kabul olması durumunda askı süreci başlar. Bazı planların bakanlıktan onaylanması gerekir bu durumda meclis görüşü ile birlikte ilgili bakanlığa onaylanmak üzere gönderilir. Askı süreci Bakanlık onayından sonra başlar.
Askı süreci ne demektir? Plan onaylandıktan sonra gazetede ilan edilmek üzere encümene yazılır. Encümen kararı ve ilan metni hesap işlerine yollanır. Hesap işlerinden ücret öğrenilir. Basın ilan bölümüne yazılır ve gazetede ilan çıkar. Gazeteler takip edilir ilan çıktığı gün büro başkanlığında plan 30 gün süre ile ilan panosunda askıya çıkarılır.
İmar Planı Tadilat Başvurusu İçin İstenen EvraklarYürürlükte Olan Plan/ Hâlihazır Haritalar Üzerine Hazırlanmış Teklif Plan Paftası ve Teklif Planın Sayısal Verisi (.ncz formatında ve 5 takım olacak.)
- Kanun ve Yönetmelikte Öngörülen Nitelik ve İçerikte Hazırlanan İnceleme ve Araştırmaları İçeren Plan Açıklama Raporu (5 takım olacak.)
- Büro Tescil Belgesi
- İlgili Kurum ve Kuruluş Görüşleri
- Tapu, Çap ya da Bu Belgeler Yerine Geçecek Belge (NOTER Tasdikli)
- Parsel Maliklerinin İmza Sirküleri
- Muvafakatname/Vekâletnameler (NOTER Tasdikli) (Malikler başvurmuyorsa gereklidir.)
Plan Tadilatı Nedir? Yani, toplumun ihtiyaçlarına cevap vermeyen veya uygulamasında problem oluşturan imar planlarının tümünün veya bir kısmının plan yapım tekniklerine uygun olarak yenilenmesi sonucunda elde edilen plana, plan tadilatı diyebiliriz.
İmar Planı Tadilatı Neden Yapılır? İmar planı tadilatı, nazım veya uygulama imar planlarının ihtiyaca cevap vermediği ve uygulamasında problem çıkan durumlarda; planın bir kısmının değiştirilmesi amacıyla yapılır. İmar planı tadilat teklifini onaylayan merci, yine o bölgedeki plan yapma yetkisine sahip olan idaredir.
Plan tadilatını kim yapar? İmar planı tadilat teklifini onaylayan merci yine o bölgedeki plan yapma yetkisine sahip olan idaredir. Tadilat teklifini kamu yararı söz konusu ise veya planın büyük bir bölümünde tadilat yapılacak ise idare kendi hazırlayıp meclis/komisyon onayına sunar.
İmar tadilatı nerede yapılır? Büyük şehirlerde nazım plan yapma ve onaylama yetkisi Büyük Şehir Belediyelerinde olup, ilçeler 1/1000 ölçekli uygulama planlarını hazırlayıp ilçe meclisince onayladıktan sonra yine Büyük Şehir Belediye Meclisine sunmak zorundadırlar. 1/5000 ölçekli nazım imar planı değişikliği sürecinde de, ilgili kurum Büyükşehir ...
İmar planı değişikliği kim yapar? Bu planlarda ayrıntılı olarak arazi kullanım ve yapılaşma şartları belirtilir. Belediye sınırları içinde kalan yerlerde nazım ve uygulama imar planları ilgili belediyelerce yapılır veya yaptırılır. Planlar, belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe girer.
İmar planı hangi kurum yapar? 6785 sayılı İmar Kanunu'na göre imar planları belediye meclisince kabul edildikten sonra, İmar ve İskan Bakanlığı'nın onayı ile yürürlüğe girmektedir. Denilebilirki 6785 sayılı İmar Kanunu ile planlama yetkileri ağırlıklı olarak merkezi yönetime bırakılmıştır.
İmar planı değişikliği ne demek? İmar planı değişikliği, nazım veya uygulama imar planlarının ihtiyaca cevap vermediği ve uygulamasında problem çıkan durumlarda; planın bir kısmının değiştirilmesi amacıyla yapılır. İmar planı tadilat teklifini onaylayan merci, yine o bölgedeki plan yapma yetkisine sahip olan idaredir.
Bir yeri imara açma yetkisi kimde? Kanunda yer alan düzenlemeye göre; Büyükşehir belediyesi, ilçe ve ilk kademe belediyelerinin imar uygulamalarını denetlemeye yetkilidir. Denetim yetkisi, konu ile ilgili her türlü bilgi ve belgeyi istemeyi, incelemeyi ve gerektiğinde bunların örneklerini almayı içerir.
İmar durumunu kim belirler? İmar Planları Ayrıca büyükşehir belediyeleri ilçe belediyelerin uygulama imar planlarını denetleme yetkisine sahip olmaktadır. 6360 Sayılı Kanun ise büyükşehir belediyelerinin sınırlarını büyütmüştür.
İmar durumu neye göre belirlenir? e-Devlet üzerinden imar durum bilgisi sorgulama ekranı için e-Devletin arama kutusuna imar durumu öğrenilmek istenen şehrin ismi girilerek adres veya ada/parsel bilgileriyle imar durum bilgisi sorgulama işlemini gerçekleştirebilirsiniz.
İmar kararını kim verir? Belediye ve mücavir alan sınırları içinde ilgili belediyesince hazırlanır, belediye meclisince onaylanarak yürürlüğe girer. Belediye ve mücavir alan sınırları dışında; il idare kurullarınca karar verilen imar planları valilikçe uygun görüldüğü takdirde onaylanarak yürürlüğe girer.
İBB askıdaki planlar ne demek? Askı Plan, İBB Meclisi ve İBB Başkanlığı tarafından onaylanan plan ve plan tadilat bilgilerinden, 30 gün itiraz süresi içerisinde vatandaşların, dijital ortamda haberdar olmalarını ve itiraz hakkını zamanında gerçekleştirmelerini sağlayan CBS tabanlı bir web uygulamasıdır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder