Arsa payı, kat mülkiyeti veya kat irtifakı kurulurken, ana gayrimenkulün bulunduğu arsadan bağımsız bölümlerin her birinin konum ve büyüklüklerine göre tespit edilen değerleri oranında verilen pay olarak tanımlanır. Arsa paylarının hesaplanmasında, bağımsız bölümlerin büyüklükleri ile bağımsız bölümlerin ana gayrimenkul içindeki konumları veya diğer bir ifade ile şerefiye farklarını dikkate alan değer kavramı göz önünde bulundurulmaktadır.
Türkiye'de konutların büyüklükleri, Planlı Alanlar İmar Yönetmeliği'nde tanımlanmıştır.
Bu yönetmeliğe göre, bağımsız bölümler için birbirleriyle ilişkili farklı alan kavramları kullanılmaktadır:
- Net Alan: Bağımsız bölümün içerisindeki boşluklar hariç duvarlar arasında kalan temiz alan.
- Brüt Alan: Şaftlar, ışıklıklar, hava bacaları, galeri boşlukları hariç, bağımsız bölümün dış konturlarının çevrelediği alan.
- Genel Brüt Alan: Brüt alana ortak alanlardan düşen payların eklenmesiyle elde edilir.
- Toplam Brüt Alan: Eklenti veya eklentilerin brüt alanının ilave edilmesiyle elde edilir.
Arsa payı, bir gayrimenkulün ortak mülkiyet payını ifade eden ve ondan ayrılması mümkün olmayan bağımsız bölümlerin arsa payları toplamının, ana gayrimenkulün parsel yüzölçümüne eşitleyen orandır. Arsa payı dağıtımında gerekli olan ek çizimler, Kaynak: Evgin APAYDIN-MESKEN (APARTMAN) PROJELERİNDE BAĞIMSIZ BÖLÜMLERİN ARSA PAYLARININ BULANIK MANTIK YAKLAŞIMI İLE BELİRLENMESİ'ne başvurulabilir 1.
Ayrıca, arsa payının tek başına devredilememesi, 634 Sayılı Kat Mülkiyeti Kanunu'nun 5. maddesine dayanır. Buna göre, kat mülkiyetinin başkasına devri veya miras yoluyla geçmesi halinde, ona bağlı arsa payı da birlikte geçer 1.
Kaynaklar
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder