0535 976 7 888

Tapu, Kat Mülkiyetli Tapu, Kat İrtifaklı Tapu, Hisseli Tapu Nedir?




Tapu nedir? - Hukuken Anlamı: Bir Toprağın arazinin ya da arsanın bir kısmına ya da tamamına yapılmış bir yapının sahiplerini gösteren resmi tapu denir.

Tapu nedir ne işe yarar? Çok büyük oranda gayrimenkul, arsa veya tarla gibi taşınmazların mülkiyet haklarının kime ait olduğunu ifade eder. Bununla birlikte tapu, herhangi bir arazi üzerinde inşa edilmiş ya da edilen yapıların tamamının veya bir bölümünün kime ait olduğunu da gösterir.

Kaç çeşit tapu var? Tapular da kendi içinde türlere ayrılıyor. Bunlar; 
  1. kat mülkiyeti, 
  2. kat irtifakı ve 
  3. hisseli tapu çeşitleridir.
1. Kat mülkiyetli tapu, ilgili bağımsız bölümü binada bulunduğu kat, numara, nitelik, yüzölçüm gibi detaylarıyla resmi olarak belgeler. Bu özelliğiyle kat mülkiyeti, çok katlı yapılarda daha yaygın kullanılan bir tapu çeşididir ve sadece iskânlı, yani, yapı kullanım izni bulunan gayrimenkuller için geçerlidir.
Kat mülkiyetli ev satılır mı? Tapuda daire kısmı işaretli ise tapu mülkiyetini alınmış olduğunu gösterir. Kat mülkiyet tapunuzu aldığınızda, kredi çekmek, evi satışa çıkarmak ve kiralamak adına kolaylık sağlayacaktır.

Kat mülkiyetli tapu senedi nedir? Kat mülkiyeti, inşaatı tamamlanmış gayrimenkulün her bir bölümünün kişiler üzerine ayrı ayrı kaydedilebilmesidir. Bu, tapu sahibi kişinin sözü geçen gayrimenkul üzerinde bağımsız mülkiyet hakkına sahip olması anlamına gelir. Kat mülkiyetli tapuların üzerinde tapunun çeşidi yazılı olarak yer alır.

Kat mülkiyeti olup olmadığı nasıl anlaşılır? Kat mülkiyetli tapu ve kar irtifaklı tapu ne demektir? Gayrimenkulün niteliği, tapu belgesi üzerinde yazılı olan kısımlarda işaretli.Burada 'kat mülkiyeti' ibaresinin vurgulanmış olması söz konusu yapının iskân iznine sahip olduğu anlamına gelir.

Kat mülkiyeti yoksa ne olur? Bir yapının kat mülkiyeti olmazsa ne olur gibi sorular da merak konusudur. Evinizin kat mülkiyeti olmadığında evinizin mülkiyetini ispatlayamamış olursunuz. Evinizin daire numarası gibi bilgileri belli olsa bile uzun süre kat mülkiyeti başvurusu yapılmadığında bunun cezai yaptırımları bulunmaktadır.

Kat mülkiyeti Nasıl Alınır? Kat mülkiyeti alınması için inşaatın tamamlanmış olması ve yapı kullanım izninin olması gerekir. Yapı kullanım izni alınması konusunda sorumlu şahıs inşaat firmasıdır. İnşaat firması kat mülkiyet alınması için de sorumlu kişidir. İskan belgesi ile birlikte başvuru yapılması halinde kat mülkiyeti tapusu alınmaktadır.

Kat mülkiyetine geçmek için ne yapmalıyım? Kat İrtifakı Kat Mülkiyetine Nasıl Çevrilir? Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapılan açıklamaya göre iskân alındıktan sonra projede yetkili kuruluşun veya arsa hak sahibinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurması ile kat irtifakı, kat mülkiyetine çevrilebilir.

Kat mülkiyetine geçmek için nereye başvurulur? Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü (TKGM)

Kat mülkiyeti ücreti ne kadar? Kat mülkiyeti tapu masrafı kime aittir? Kat mülkiyeti kurulmuş ve tapusu alınmış bir bağımsız bölümün satılmasında ise tapu masrafının her iki kişi tarafından da ödenmesi gerekiyor. Alım satım işlemleri için tapu dairesinde binde 20 oranında harç ödemesi yapılıyor.
Kat mülkiyeti için hangi evraklar gerekli? Gerekli belgeler şu şekilde özetlenebilir:
  • Tüm maliklerce onaylanmış dilekçe.
  • Genel İnşaat Projesi.
  • Vaziyet Planı
  • İskân Ruhsatı
  • Yönetim Planı
  • Binanın Fotoğrafı
  • Kat maliklerinin nüfus cüzdanı fotokopileri.
  • Kat mülkiyetinin mahkeme kararıyla kurulması halinde bu belgelere ek olarak mahkeme ilamı da eklenmelidir.
2. Kat irtifakı; bir arsa üzerinde başlanacak bir inşaata yönelik mülkiyet hakkını ifade eder. Kat Mülkiyeti Kanunu hükümlerine göre de kurulan irtifak hakkı olarak tanımlanır. Bir tapu çeşidi olan kat irtifakı, henüz tamamlanmamış bir yapıdaki hak sahiplerinin paylarını belirtmek ve göstermek amacı ile hazırlanır.
Kat irtifaklı tapu riskli mi? Kat irtifaklı tapu riskleri nelerdir? Kat irtifaklı daire almanın en önemli dezavantajlarından biri yapının projeye uygun inşa edilmeme riskidir. Henüz inşaatı başlamamış ya da devam eden süreçlerde kat irtifakı alınabildiği için, inşaat tamamlandığında proje ile birebir yapı karşınıza çıkmayabilir.

Kat irtifakı tapusu olan ev alınır mı? Kat irtifaklı daire alma mümkündür ancak daire alırken dikkat edilmesi gereken konular vardır. Kat irtifakı inşaat başlaması ile alınır ve iskan alınması ile kat mülkiyetine geçilmesi zorunludur. İnşaatı tamamlandığı halde iskan alınmamışsa aldığınız ev konusunda problem yaşayabilirsiniz.

Kat irtifaklı tapu bozulur mu? Kat irtifakı, buna konu olan arsanın tamamiyle yok olması veya üzerinde yapı yapılamayacak hale gelmesi veya kamulaştırılması ile kendiliğinden sona erer.

Kat irtifaklı tapu normal tapuya nasıl çevrilir? Kat irtifaklı yerlerde tek bir malikin talebi ile cins değişikliği de yapılabilir. Tüm kat irtifakı sahiplerinin talebine gerek yoktur. Cins değişikliği işlemi için önce kadastro (ya da lisanslı harita bürosuna) başvurulur.Yapılan yapıyı teknik elemanlar ölçtükten sonra tapu dairesinde cins değişikliği işlemi yapılır.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş nasıl olur? Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğü internet sitesinden yapılan açıklamaya göre iskân alındıktan sonra projede yetkili kuruluşun veya arsa hak sahibinin Tapu ve Kadastro Müdürlüğüne başvurması ile kat irtifakı, kat mülkiyetine çevrilebilir.

Kat irtifakını kat mülkiyetine çevirme kaç para? Kat irtifakı ve kat mülkiyetine geçiş işlemleri vergi veya harçlardan muaftır. Aynı şekilde kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş işlemleri için de harç veya vergi alınmayacaktır.

Kat irtifakından kat mülkiyetine geçiş ne kadar sürer? Kat irtifakı tapusu kat mülkiyeti tapusuna çevrilirken ortaklar arasında herhangi bir anlaşma şartı aranmaz. Ancak binanın yapımının irtifak tarihinden sonra 5 yıl içinde tamamlanmış olması gerekir. Eğer bina yasal süre içinde tamamlanamazsa hisse sahipleri itiraz edebilir ve irtifakı bozabilir.

Kat irtifakı tapu yerine geçer mi? Kat irtifakı tapu belgesi yerine geçmesi söz konusu değildir. Çünkü tapu belgesi doğrudan taşınmazın kalıcı olduğu bir belgedir. Bu nedenle tapu belgesi yapıda tüm alt yapı ve inşaat aşamaları tamamlandıktan sonrasında yasal merci üzerinden alınır.
3. Hisseli tapu; taşınmaz bir mal üzerinde hak sahibi olan kişilerin adlarının ve sayılarının bulunduğu tapu türünün adıdır. Bir taşınmaz mal sadece bir kişiye ait olabildiği gibi birden fazla kişiye de ait olabilir.
Hisseli tapulu ne oluyor? Hisseli tapu taşınmaz mal ve gayrimenkul üzerinde hak sahibi kişilerin ve kaç kişi olduklarını gösteren sayının olduğu tapu türüdür Taşınmaz sadece bir kişiye ait olabileceği gibi birden fazla kişiye de ait yapıda olabilir.

Hisseli tapu almak riskli mi? Çok hisseli yerden pay almak çok risklidir. Bu satış için hepsinden muvafakat almak zordur. İçlerinden birisi şufa hakkı kullanabilir veya ortaklığın giderilmesi davası açabilir. Sık sık hissedarlar satışlarla değişebilir.

Hisseli tapu satışı yapılır mı? Hisseli tapu pay sahibi, kendi payını dilediği bir zaman dilediği bir kişiye satabilir. Diğer hisseli pay sahiplerinin rızası ve bilgisinin olmasına gerek bulunmamaktadır. Dolayısıyla hisseli tapu sahibi paydaş, diğer paydaşlardan habersiz kendi payını satabilecektir.

Hisseli tapulu ev alınır mı? Hisseli tapuyu satın almada öncelikli hak diğer hisse sahiplerinindir. Hisse sahipleri, satın almak istedikleri zaman tapuda belirtilen satış bedeli üzerinden gayrimenkul hissesini edinebilirler. Taşınmaz üzerinde hissesi bulunan kişiler satın almak istemedikleri zaman söz konusu pay diğer kişilere satılabilir.

Hisseli tapu müstakil tapuya nasıl çevrilir? Taşınmazda hissesi bulunanların hepsi tüm hisselerini 3.kişiye satarak tapuda devir ederler. Bu durumda yeni malik tek tapuya sahip olur. Taşınmazın hisseli malikleri kendi aralarında bir kimseye hisselerini satarak tapuda devir ederler ve böylece bütün hisseleri satan olan hissedar bu taşınmazın tapu sahibi olur.

Hisseli tapu müstakil tapuya döner mi? Hisseli tapuya sahip olanlar, tapularını müstakil tapuya çevirebilmektedir.

Hisseli tapu ayırma masrafı ne kadar? Taşınmazın hisseli tapu senedi, önceki hali ile kalır. Hisseli tapuları ayırmak için belirli oranlarda harç masraflarının ödenmesi lazımdır. Ayırma işlemindeki kayıtlı değer üstünden binde 11,38ödenmesi gerekmektedir.

Hisseli tapu ayırma işlemleri nasıl yapılır? Hisseli tapu ayırma işlemli için ilk olarak serbest çalışan harita ve kadastro mühendislerine detaylı olarak arsa ayırma planı hazırlatmanız gerekiyor. Arsaya dair çap ve kroki ölçümlerinin yapılmasının ardından bu planı Tapu ve Kadastro Müdürlüğü onayına sunuluyor.

Hisseli arsaya ev yapmak nasıl olur? Hisseli olan bir arsaya ev yapılması mümkün olabiliyor. Ancak hisseli arsada hangi kısmın hangi hissedara ait olduğunun tespit edilmemesi halinde, ev yapmak için herkesin onay vermesi gerekiyor. Onay alınmadan hisseli arsaya ev yapılması halinde diğer hissedarların mülkiyet hakkı ihlal edilmiş oluyor.

Hisseli arsada yapılan ev tapusu nasıl alınır? Hisse sahibi veya ona vekalet eden kişi ile birlikte tapu dairesine gidilir. Hisse üzerinde ipotek, haciz vb. unsurlar varsa tapu memuru bu durumu hisseli tapu alacak olan kişiye hatırlatır. Gerekli harç ve giderler ödenir, imzaların atılması ile hisseli tapu alma işlemi tamamlanmış olur.

Hisseli tapu arsaya prefabrik ev yapılır mı? Yukarıda belirttiğimiz gibi belediyeden ruhsat izni alınması şarttır. Bu iznin alınması için belgelerin toplanması gerekiyor. Hisseli arsaya prefabrik ev yapılır mı sorusu hissedarların kafasını karıştırıyor. Eğer tüm hissedarlar onaylarlarsa hisseli arsa üzerine prefabrik ev yaptırabilirsiniz.

Hisseli arsaya tapu çıkar mı? Hisse sahiplerinin, gayrimenkulün satışı konusunda ortak karar vermeleri ve satış için tapuda hazır bulunmaları gerekir. Tüm hisse sahiplerini temsil edecek bir avukata vekalet verilerek de tapu devri gerçekleştirilebilir.
Kırmızı tapu mavi tapu nedir? Pembe renkte olan senet; söz konusu mülkün inşaat ruhsatı sonrası bağımsız bölümlerini gösteren projesinin onaylandığını, mülkiyetin kullanım alanları ve bu alanların hisselerinin belirli olduğunu simgeler. Mavi renkte olan senet; mülkün herhangi bir kat mülkiyetine geçmediğini, arsa tapusu olduğunu simgeler.

Pembe tapu ne demek? Pembe renkli tapu belgesi ise mülke ait inşaatın tamamlanmasının ardından projede onaylı bağımsız bölümlerin olduğunu, mülkün kullanım alanlarını ve belirli hisselerinin olduğunu ifade eder. Pembe renkli tapular, kat mülkiyeti alınmış mülklere verilir.

Kırmızı tapu nedir Her malik için ayrı tapu çıkar. Yani parsel hisseli bile olsa her maliğin tapu belgesini ayrı çıkartacaktır. Tapu belgesinin "Sahibi" bölümüne ilgili malik bilgisi işlenecektir.

Kahverengi tapu ne Anlama gelir? Kat Mülkiyetli Tapu: Kahverengi (Tapu Eski ise Pembe) Kat mülkiyetli tapu ise inşaatı tamamlanmış bir bina üzerindeki her bölümün hak sahipleri üzerine ayrı ayrı kaydedilmesiyle gerçekleşen tapu türüdür. Kat mülkiyetli tapu, mülk sahibinin gayrimenkul üzerindeki bağımsız mülkiyet hakkına sahip olmasını belgeler.

Tapu belgesinin renkleri ne anlama gelir? Pembe renkte olan senet; söz konusu mülkün inşaat ruhsatı sonrası bağımsız bölümlerini gösteren projesinin onaylandığını, mülkiyetin kullanım alanları ve bu alanların hisselerinin belirli olduğunu simgeler. Mavi renkte olan senet; mülkün herhangi bir kat mülkiyetine geçmediğini, arsa tapusu olduğunu simgeler.

Tapu sahibi nedir? Gayrimenkullerin hak sahipliği tapu belgeleri ile belirlenir. Bir taşınmazın sahibi tapu sicilinde yazan kişidir.

Bir evin tapusu nasıl alınır? Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.

Ev tapusu almak için ne gerekli? Tapu için gerekli evraklar arasında, kimlik belgesi, ikametgah belgesi, tapu harcı dekontu, satış vaadi sözleşmesi, tapu senedi veya tapu kaydı, gayrimenkulün değerini gösteren ekspertiz raporu ve emlak vergisi borcu gibi belgeler yer alır.

Ev tapusu almak ne kadara mal olur? Şu an güncel olarak uygulanan tapu harcı %2 oranındadır. Hem alıcıdan hem satıcıdan %2 olmak üzere toplam satış bedeli üzerinden %4 oranında alınır. Basit bir hesaplama ile satış bedeli 100 bin TL olan bir konut için her iki taraf da 2.000 TL harç ödemelidir.

Ev tapusu nasıl çıkarılır? Tapunun alınması için taşınmazın bulunduğu bölgedeki Tapu Sicil Müdürlüğü'ne başvurulması gerekir. Tapunun alınması için Tapu Sicil Müdürlüğü'ne giderken yanınızda mutlaka nüfus cüzdanınız bulunması gerekir. Çünkü Tapu Sicil Müdürlüklerinde sadece resmi kimlik belgeleri ile işlem yapılabilmektedir.

Ev Tapusu hemen alınır mı? Tapu işlemi için randevu saatinden 15 dakika önce dairede olup başvurunuzu yapmalısınız. Ardından size gelecek bilgi mesajı üzerinden tapu harçlarını yatırmalı ve randevu saatinde tekrar tapu dairesinde olmalısınız. İlgili tapu dairesinde yoğunluk yoksa tüm işlemler 1 gün içinde tamamlanacaktır.

Ev tapusu almak ne kadar sürer? Daha önce hiç tapu dairesinde işlem yapmamış olan kimseler, bu sürecin uzun ve yorucu olduğunu düşünebiliyor. Ancak gerekli belgelerin eksiksiz temin ve teslim edilmesi, tapu harcının ödenmesi halinde tapu işlemi 1-2 gün içerisinde tamamlanabiliyor.

Bir evin tapusu ne zaman çıkar? Bu aşama genellikle birkaç gün ile birkaç hafta arasında değişebilir. Evrak işlemleri: Satış işlemlerini tamamlamak için gerekli olan tüm evrakların hazırlanması ve imzalanması zaman alabilir. Bu, tapu işlemleri, resmi sözleşmeler ve diğer belgeleri içerebilir. Evrak işlemleri genellikle birkaç hafta sürebilir.

İlk ev tapusu nasıl alınır? Tapu devir işlemi için gerekli evraklar hazırlanıp tapu harcı yatırılır. Sonrasında ALO 181 aranarak veya tapu müdürlüklerinin e-randevu sistemleri kullanılarak tapu randevusu alınır. Randevu gününde alıcı ve satıcı, taşınmazın bağlı bulunduğu tapu müdürlüğüne giderek tapu devrini gerçekleştirebilir.

Ev tapusu almak için neler gerekli? Tapu için gerekli evraklar arasında, kimlik belgesi, ikametgah belgesi, tapu harcı dekontu, satış vaadi sözleşmesi, tapu senedi veya tapu kaydı, gayrimenkulün değerini gösteren ekspertiz raporu ve emlak vergisi borcu gibi belgeler yer alır.

Ev alırken tapuya kim başvurur? Tapu Müdürlüğü'ne alıcı olmaksızın satıcı ya da vekili satış işlemi için başvuru yapabilir. Başvuru Tapu Kadastro Müdürlüğü'ne gidilerek yapılabileceği gibi online randevu alınarak da başvuruda bulunulabilir. Buna ek olarak tapuya randevuyla gidilmesini öneririz.

Ev Tapusu kaç günde çıkar? Tapu işlemi için randevu saatinden 15 dakika önce dairede olup başvurunuzu yapmalısınız. Ardından size gelecek bilgi mesajı üzerinden tapu harçlarını yatırmalı ve randevu saatinde tekrar tapu dairesinde olmalısınız. İlgili tapu dairesinde yoğunluk yoksa tüm işlemler 1 gün içinde tamamlanacaktır.

Tapu kaç gün sonraya randevu veriyor? Tapu müdürlüğü erken bir tarihe randevu verebileceği gibi daha geç bir tarihe de erteleyebilir. Verilen tarih gününde ise başvuru yapılarak sürecin sonuçlanması beklenir. Süreç genellikle ya gün içerisinde ya da 1-2 gün içinde kesinleşmektedir.

Paylaş:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İSTANBUL VE TÜRKİYE GENELİ HİZMETLERİMİZ

  1. Otel ve Otel Arsası
  2. Turistik Tesisler
  3. Hastane ve Hastane Arsası
  4. Benzinlik ve Benzinlik Arsası
  5. Tarım Arazileri ve Kredilendirme
  6. Eğitim İmarlı Arsa ve Eğitim Binaları
  7. Satılık Arsalar
  8. Kat Karşılığı Arsalar
  9. Konut İmarlı Arsalar
  10. Ticari İmarlı Arsalar
  11. Eğitim İmarlı Arsalar
  12. Sağlık İmarlı Arsalar
  13. Fabrika ve Sanayi Arsaları
  14. Hafriyat Döküm Sahaları
  15. Projeli AVM Arsaları
  16. Prefabrik Ev Yapımı
  17. Tiny House Ev
  18. Çelik Konstrüksiyon Ev
  19. Airbnb - Ağaç Ev

apay gayrimenkul

  1. İstanbul bölgesinde kat karşılığı toplu konut yeri arıyorum..
  2. Şişli bölgesinde butik kat karşılığı yerler arıyorum.
  3. Muğla bölgesinde kat karşılığı villa arsası arıyorum.

Murat APAY

Talep edilen arsalarla ilgili olarak resmi yetki belgem vardır.