0535 976 7 888

Plan Notu Uygulamaları Nedir?




Plan notları uygulama detaylarının ortaya konduğu belirleyici özellikteki kurallardır ve lejanta kıyasla daha detaylı bilgi sunarlar. Planlama sürecinin tamamının anlatıldığı plan notları, alt ölçekli planın hazırlanmasının zeminini oluşturur ve burada hazırlanan plana yön veren uygulama detayları da gösterilir.

Bu kapsamda plan açıklama raporu, mekânsal planların hazırlanma amacına ilişkin açıklamaları içermektedir. Plan açıklama raporunda planlama alanının ve bölgenin yakın çevresinin kent bütünü içindeki konumu saptanır. Bu kapsamda eşik analizi gibi çalışmalar gerçekleştirilir.

Plan notu ne demek? Yapı şartının temel ve net kaynağı plan notudur. Plan notlarında o ada parsele özgü imar şartları mevcuttur. Bu imar şartları doğrultusunda yapılaşma mümkündür. Plan notlarında taks kaks yani yükseklik sınırı ve oturum m2, çekme mesafeleri detayları mevcuttur.
Taban Alanı Kat Sayısıya da kısaltılmış haliyle TAKS; inşaat yapım aşamasındaki proje ile alakalı bir terimdir. Bu terim, yapılacak olan inşaatın taban alanını belirleyen yöntemi ifade etmek için kullanılır. TAKS; “taban alanının, imar parseli alanına oranı” şeklinde de düşünülebilir.

Taks nasıl hesaplanır? TAKS hesabı, oturum alanının arsa alanı ile çarpılmasıyla bulunur. KAKS ise 1000 metrekarelik bir arsa üzerine inşa edebileceğiniz en büyük net inşa edilebilir alanı temsil etmektedir. Parsel üzerindeki inşa edilebilir alan, KAKS ve TAKS değerlerinin çarpılması ile ölçülmektedir.

TAKS nedir örnek? TAKS, arsa metrekaresi ile yapılacak olan inşaatın, maksimum taban alanının çarpımı ile bulunur. Maksimum taban alanı imar planı üzerinde yazan TAKS değeri olarak yazar. Örneğin bir imar planı üzerinde bir parsel için “TAKS = 0,3” ibaresini görülüyorsa, oraya yapılacak binanın tabanı arsa alanı x 0,3 değerini geçemez.

TAKS en az kaç olmalı? nüfusu 30.000'den fazla 50.000'den az olan yerleşmelerde TAKS:0.30'u, kat adedi 4'ü, nüfusu 50.000'den fazla olan yerleşmelerde ise TAKS:0.40'ı, kat adedi 5'i, geçemez.

KAKS, "kat alanı kat sayısı" teriminin kısaltması olarak karşımıza çıkar. Bu terim bir arsaya yapılabilecek toplam net inşaat alanını ifade eder. Ayrıca KAKS terimi emsal ile de aynı anlama gelir.

KAKS ne işe yarar? Kaks, bir arsaya yapılabilecek toplam net inşaat alanını belirler. İnşaatına başlanacak olan yapının tüm katlarındaki alanları toplamının parsel alanına oranı kaks sayısını ortaya çıkarır. KAKS( Kat Alan Kat Sayısı ) (Emsal)= 0.20 – 0.30 – 0.40 – 1.0 – 1.5 – 2.0 – 2.07 – 2.5 – 3.0 arasında değişen bir sayıdır.
İmar plan notları nereden alınır? İmar durumu belediyeden alınır- öğrenilir.

1/1000 uygulama imar planı ne demek? Nazım imar planı hususlarına göre tasarlanan imar planları, kadastro durumu ve hazır haritalar üzerinde yapılır. Yapıların imar planlarındaki, olması gereken ve istatistiksel olarak belirlenmiş plan çizimleri1/1000 uygulama olarak adlandırılır.

1/5000 revizyon imar planı nedir? Bölge veya çevre düzeni planlarına uygun olarak; uygulama imar planlarının hazırlanmasına esas olmak üzere düzenlenen, detaylı bir raporla açıklanan ve raporuyla beraber bütün olan plandır.

Plan notu tadilatı nedir? İmar Planı Tadilatı Neden Yapılır? İmar planı tadilatı, nazım veya uygulama imar planlarının ihtiyaca cevap vermediği ve uygulamasında problem çıkan durumlarda; planın bir kısmının değiştirilmesi amacıyla yapılır. İmar planı tadilat teklifini onaylayan merci, yine o bölgedeki plan yapma yetkisine sahip olan idaredir.

Plan tadilatını kim yapar? İmar planı tadilat teklifini onaylayan merci yine o bölgedeki plan yapma yetkisine sahip olan idaredir. Tadilat teklifini kamu yararı söz konusu ise veya planın büyük bir bölümünde tadilat yapılacak ise idare kendi hazırlayıp meclis/komisyon onayına sunar.

İmar plan notu değişikliği ne demek? İmar planı değişikliği ise, mevcut imar planının ihtiyaçları karşılamaması sonucu yenilenmesidir. Onaylı imar planı sınırları içinde planlarda, mevcut imar planının bütünlüğünü bozmayacak şekilde ulaşım sisteminde ya da kentsel donatıların yerleşimi, büyüklüğü ve yoğunluğunda yapılan değişikliklerdir.

Plan revizyonu ne demek? Plan revizyonu; planlarının ihtiyaca cevap vermediği veya uygulamasının mümkün olmadığı durumlar ile üst kademe plan kararlarına uygunluğunun sağlanması amacıyla planın tamamının veya planana kararlarını etkileyecek bir kısmının yenilenmesi anlamını taşımaktadır.

Arsa revize ne demek? Revizyon İmar Planı, imar uygulaması yapılacak olan yerde çıkarılan imar planının problem teşkil etmesi ya da planın ihtiyaca cevap vermemesi halinde yapım tekniklerine uygun olarak değiştirilmesi işlemine verilen isimdir.

Revizyon imar planı ne demek? Revizyon İmar Planı: Gerek nazım ve gerekse uygulama imar planlarının ihtiyaca cevap vermediği ve uygulamasının problem olduğu durumlarda: planın tümünün veya büyük bir kısmının plan yapım tekniklerine uyularak yenilenmesi sonucu elde edilen plandır.

İlave imar planı hangi durumlarda yapılır? İmar planlarının ihtiyaca cevap vermediği durumlarda, mevcut plana bitişik ve mevcut planın genel arazi kullanım kararları ile süreklilik, bütünlük ve uyum sağlayacak biçimde, bu Yönetmelikte belirtilen ilke, esas ve standartlara uygun olarak ilave imar planı yapılabilir.

Nüfus projeksiyonu, göç, ölüm ve doğum verilerinin gelecekteki eğilimleri ile tahminlere göre gelecekte nüfusun durumu hakkında kestirimlerin yapılmasıdır. Ülke, il, ilçe, köy gibi değişik büyüklüğe sahip yerleşim birimleri için nüfus projeksiyonu yapılabilir.

Nüfus projeksiyonu amacı nedir? Nüfus projeksiyonu, doğum, ölüm ve göç verilerinin ilerideki eğilimleri ile bazı varsayımlara dayandırılarak, gelecekte nüfusun durumu hakkında tahminler yapılmasıdır. Nüfus projeksiyonları, geleceğe yönelik nüfus politikaları üretmeye yardımcı olur.

Nüfus projeksiyonu hesaplama yöntemleri nelerdir? Nüfus Projeksiyonu hesabı ile hedeflenen yıla ait öngörü nüfus, üssel fonksiyon, bileşik faiz yöntemi veya aritmetik yöntem kullanılarak hesaplanmaktadır.

Projeksiyon yılı nedir? Kişiler için örneğin beş yıl uzun bir dönem kabul edilir. Nüfus tahminlerinde ise beş yıl kısa bir süredir. “Projeksiyon” adı verilen nüfus tahminlerinde çoğunlukla gelecekteki 50 ile 75 yıl arasındaki bir dönem için tahminler yapılır. 

Hali hazır harita nedir ne işe yarar? Hali hazır harita; bir yerin mevcut durumunu yani gözle görülebilen dere, tepe, nehir gibi doğal, karayolu, demiryolu, her türlü yapı ve tesis, kanal gibi suni unsurları gösteren haritalardır.

Hali hazır harita nereden alınır? 3194 sayılı İmar Kanunu'nun 7. maddesine göre, hali hazır haritası bulunmayan yerleşim yerlerinin hali hazır haritaları belediyeler veya valiliklerce yapılır veya yaptırılır. Bu haritaların tasdik mercii belediyeler ve valiliklerdir.

Nazım imar plan raporu neleri kapsar? Buna göre nazım imar planı; uygulama imar planlarının hazırlanmasında esas alınan yerleşmenin konut, çalışma, ticaret, turizm, sanayi bölgeleri, yeşil alanlar ve yerleşim dışı alanları ile bölgelerin gelecekteki nüfus yoğunlukları, yerleşim, kentsel, sosyal ve teknik altyapı alanlarını belirleyen planlardır.

Yerleşme alanı: İmar plânı sınırı içindeki yerleşik ve gelişme alanlarının tümüdür. Diğer bir deyimle imar plânının kapsadığı alandır.

Yerleşik konut alanı ne demek? Belediye ve mücavir alan sınırları içindeki imar plânı bulunmayan mevcut yerleşmelerin (mahalle, köy ve mezralar) müstakbel gelişme alanlarının da içine alan ve sınırları Belediye Meclislerince karara bağlanan alanlar, yerleşi kalan olarak tanımlanıyor.

Köy yerleşim alanı ne demek? Belediye ve Komşu Alanları Dışındaki Köy ve Obaların Yakın Çevresi: Köy yerleşik (meskun) alanı çizgisi ile 100 metre dışından geçirilecek çizginin içinde kalan ve valiliklerce oluşturulan kurulca belirlenip il özel yönetimlerinin onayıyla geçerlilik kazanan alandır.

Köy yerleşik alan tespiti nasıl yapılır? Mevcut binalar tutanak altına alınıyor, ardından kadastral paftaya veya hâli hazır haritalara aktarılıyor. Tutanakla belirlenen binaların en dışta olanlarının dış kenarlarından düz çizgi ile birleştirilerek bir alan oluşturuluyor. Böylece köy ve mezraların yerleşik ve kırsal yerleşik alan sınırı tespit ediliyor.

Köy yerleşim alanı tapusu nasıl alınır?
  1. Köy yerleşim haritasının kontrolü ve tescili için valilikçe kadastro müdürlüğüne yazılı talepte bulunulur, 
  2. Kadastro müdürlüğünce; döner sermayesi tahakkuk edilip, tahsili sağlanır. 
  3. Talep için “istem belgesi” düzenlenip, “Tapu Fen İşleri Kayıt Defteri”ne kaydı yapılır. 
  4. Teknik kontrol yapılır.
Yerleşik alan: Belediye ve mücavir alan sınırları içindeki imar plânı bulunmayan mevcut yerleşmelerin (mahalle, köy ve mezralar) müstakbel gelişme alanlarının da içine alan ve sınırları Belediye Meclislerince karara bağlanan alanlardır.

Yerleşik meskun alan ne demek? Yerleşik (Meskûn) Alan Nedir? Üst ölçek plan kararlarına uygun olarak imar planı ile belirlenmiş ve iskân edilmiş alanlardır.

Meskun arazi ne demek? İnsanların yaşam alanını oluşturan arazilere meskûn mahal denmektedir. Kişiler bu meskun mahal üzerinde birbirlerine yakın mesafelerde ikamet ederler. Bu yerleşim yerlerinin imar kanununa göre sınırları belirlenmiştir. Meskun mahal devamlı yaşanan, kişilerin hayatlarını idame ettirdikleri bölge olarak tabir edilir.

Kısmen meskun konut alanı ne demek?
İmar planı ile belirlenmiş ve iskan edilmiş alanlara meskun alan denir. Varsa üst ölçek plan kararlarına uygun olarak yapılır.

2 derece ticaret alanı ne demek? DERECE TİCARET MERKEZLERİ 2. DERECE TİCARET ALANLARI HİZMETLER SEKTÖRÜNÜN YOĞUNLAŞTIĞI, BÖLGESEL GEREKSİNİMLERİN KARŞILANDIĞI ALT MERKEZLERDİR. BU MERKEZLER, BÖLGESİNDE ÖNCELİKLE KONUT, SANAYİ VE DİĞER KENTSEL KULLANIMLARA HİZMET VEREN ALANLARDIR. UYGULAMA İMAR PLANINDA BELİRLENECEKTİR.

Ticari alan, öncelikle ticari binalardan oluşan alanlar, ilçeler veya mahallelerdir. Ticari alanlarda, gökdelenler, iş merkezi, bankalar, restoranlar, merkezi iş alanı, alışveriş merkezi, oditoryum, alışveriş caddeleri ve ilçeleri ve başkaları bulunuyor.

Ticaret alanına ne yapılabilir? Ticaret alanı imarlı arsalar, alışveriş merkezi, otel, sinema, lokanta, dinlenme tesisi, yurt gibi yapılara ayrılmıştır. Sanayi bölgelerinde olduğu gibi ticaret alanlarına da konut yapılamaz. Fakat dikkat: Bazı arsaların imar planı, hem ticari hem konut amaçlı kullanıma izin verir. Bu tip arsalara konut yapılabilir.

Ticaret turizm alanı ne demek? Ticaret, turizm, konut kullanımlarından konut hariç sadece birinin veya ikisinin veya tamamının birlikte yer aldığı alanları ifade eder.

Ticaret Arsası ne demek? Arsa üzerinde ticari amaçlı yapı bulunduran arsalara ticari arsa adı verilmektedir. Ticari arsalar üzerinde kafe, lokanta, mağaza ve alışveriş merkezleri gibi ticarethaneler bulundurmaktadır.

Ticari konut alanı ne demek? Ticari konut tapusu ticari faaliyetlerin gerçekleştirildiği gayrimenkullerde söz konusu olan tapu tipidir. Bu konutlar ofis, dükkan, depo vb. ticari amaçlarda kullanılıyor olabilir. Mesken tipi gayrimenkuller de sonradan ticari konuta çevrilmiş olarak karşınıza çıkabilir.

Karma kullanımlı ne demek? Ticaret, turizm, konut kullanımlarından konut hariç sadece birinin, ikisinin veya tamamının birlikte yer aldığı kısımlar karma kullanım alanıdır.Gayrimenkul sektöründe projelerin sayısının çoğalmasıyla hayatımıza giren kavramlardan biri de “karma kullanım alanları”dır. Hemen bütün yapı projelerinde karşımıza çıkan bu kavram, ticaret, hizmet ve konut gibi alanları birleştiren kullanım alanları olarak karşımıza çıkmaktadır.


Karma proje ne demektir? Karma projeler, "konut, ofis, AVM, rezidans, hotel, hastane, marina, tematik park, üniversite, müze..." fonksiyonlarının tamamını ya da birkaçını barındıran "akıllı yaşam alanlarıdır." Karma projeler, "mixed use" olarak da ifade edilmektedir.

Karma inşaat nedir? Karma Binalar: Aynı katta moment aktaran betonarme çerçeve ile yığma taşıyıcı sistemleri bir arada yatay yük taşıma kapasitesine katkıda bulunan veya farklı katlarında betonarme ve yığma taşıyıcı sistemler bulunan binalardır.

Sosyal ve Teknik Altyapı Alanları Nelerdir? Sağlıklı bir çevre meydana getirme amacı ile planlanan sosyal altyapı alanları; eğitim, sağlık, dini, kültürel ve idari yapılar ile park, bahçe gibi yeşil alanlara verilen genel isimdir.

Sosyal altyapı alanları nedir? Sosyal alt yapı: Sağlıklı bir çevre meydana getirmek amacı ile yapılması gereken eğitim, sağlık, dini, kültürel ve idari yapılar ile park, çocuk bahçeleri gibi yeşil alanlara verilen genel isimdir.

Sosyal alanlar nelerdir? Sosyal tesis alanı: Sosyal yaşamın niteliğini ve düzeyini artırmak amacı ile toplumun faydalanacağı kreş, kurs, yurt, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, yaşlı ve engelli bakım evi, rehabilitasyon merkezi, toplum merkezi, şefkat evleri gibi fonksiyonlarda hizmet vermek üzere ayrılan kamu veya özel mülkiyetteki alanlardır ...

Belediye hizmet alanları nelerdir? Belediye hizmet alanı: Belediyelerin görev ve sorumlulukları kapsamındaki hizmetlerinin götürülebilmesi için gerekli itfaiye, acil yardım ve kurtarma, ulaşıma yönelik transfer istasyonu, araç ve makine parkı, bakım ve ikmal istasyonu, garaj ve triyaj alanları, belediye depoları, asfalt tesisi, atık işleme tesisi, ...

Teknik alt yapı: Elektrik, hava gazı, içme ve kullanma suyu, kanalizasyon ve her türlü ulaştırma, haberleşme ve arıtım gibi servislerin temini için yapılan tesisler ile açık veya kapalı otopark kullanışlarına verilen genel isimdir.

Sosyal ve kültürel tesis alanı: Sergi salonu, müze, sinema, tiyatro, kütüphane, kreş, anaokulu, kurs, yurt, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, bakım evleri, sığınma evleri, rehabilitasyon merkezi gibi yerleri kapsar. İbadet yeri: Dini tesise ait lojman, kütüphane, yurt, gasilhane, şadırvan, tuvalet gibi alanları kapsar.

Kültürel tesis alanına ne yapılır? Kültürel tesis alanı: Toplumun kültürel faaliyetlerine yönelik hizmet vermek üzere kütüphane, halk eğitim merkezi, sergi salonu, sanat galerisi, müze, konser, konferans, kongre salonları, sinema, tiyatro ve opera gibi fonksiyonların yer aldığı kamu veya özel mülkiyetteki alanlardır.

Sosyal tesis neleri kapsar? Merkezi yönetim kapsamındaki kamu idareleri, döner sermayeli kuruluşlar, kamu iktisadi teşebbüsleri, kamu bankaları ile diğer kamu kurum ve kuruluşlarının tasarrufunda bulunan eğitim ve dinlenme tesisi, misafirhane, kreş, çocuk bakım evi, spor tesisi ve ben- zerleri, sosyal tesis olarak tanımlanmıştır.

Tesis alanı ne demek? Sosyal ve kültürel tesis alanı: Kütüphane, sergi salonu, müze, sinema ve tiyatro, kreş, anaokulu, kurs, yurt, çocuk yuvası, yetiştirme yurdu, yaşlı ve engelli bakımevi, rehabilitasyon merkezi, kadın ve çocuk sığınma evi, şefkat evleri gibi kullanımlara ayrılan kamuya veya özel şahıslara ait alanlardır.

Sosyal altyapı alanları nedir? Sosyal alt yapı: Sağlıklı bir çevre meydana getirmek amacı ile yapılması gereken eğitim, sağlık, dini, kültürel ve idari yapılar ile park, çocuk bahçeleri gibi yeşil alanlara verilen genel isimdir. Yürüme mesafeleri MADDE 12 –(1) İmar planlarında yürüme mesafeleri; eğitim, sağlık ile yeşil alanların hizmet etki alanındaki nüfusun erişme mesafesi topoğrafya, yapılaşma, yoğunluk, mevcut doku, doğal ve yapay eşikler dikkate alınarak planlanır.

Kentsel asgari standartlar hangi plan ile belirlenir? (Değişik:RG-17/5/2017-30069) Kentsel asgari standartlar, Bakanlıkça belirlenen esaslar doğrultusunda çevre düzeni planı ile belirlenebilir.

Lejant (işaret tablosu), haritada kullanılan özel işaretlerin (simge, sembol, görsellerin) ne anlama geldiğini gösteren bölümdür. Her haritanın kullanım amacına göre lejantın içinde farklı işaretler kullanılır. Her haritada bulunmak zorundadır. Herhangi bir kenarda genellikle sağ alt köşede bulunur.

Lejant diğer adı nedir? Lejant teriminin diğer isimleri arasında “işaret tablosu” ya da “harita anahtarı” bulunmaktadır. Ancak bundan kısaca harita dili olarak da söz edebiliriz.

Lejant ne demek inşaat? Lejantlar; konut, sanayi, eğitim, sağlık, spor yapıları gibi yapı yapılabilecek alanları, yolları, meydanları, tarım alanlarını vb. göstermek üzere imar planlarının bir parçası olarak düzenlenirler. Lejantına bakılarak, imar planı paftaları üzerinde hangi alanın hangi işlev için (konut, sanayi vb.)

Lejant bölümleri nelerdir? Lejant, imar planlarında eğitim-öğretim alanı, belediye hizmet alanı, yüksek gerilim hattı, konut yoğunluğu, dini tesis alanı, dere sınırı gibi oldukça büyük önem barındıran alanları sembollerle göstererek bilgilendirme amacı doğrultusunda yapılmaktadır.

Sit alanı; devlet tarafından kamu yararı gözetilerek koruma altına alınan ve bu alanlarda yapılaşmaya, değişime izin verilmeyen, korunması gereken alanlara denir.

Sit alanı olunca ne oluyor? Sit alanı ilan edilmesiyle birlikte, alanda fiziki ve inşai müdahalelerde izin alınması zorunluluğu doğar. Sit alanı ilan edilen bölgelerde, hem sit zeminine hem de yapılara yönelik her türlü fiziki ve inşai müdahale koruma bölge kurulundan izin alınması durumunda mümkündür.

Sit alanı olan arsa alınır mı? Birinci ve ikinci derece SİT alanları için zaten herhangi bir değişim çalışması yapma şansımız bulunmuyor. Bu sebeple yatırım amacıyla arsa ya da arazi almak istiyorsanız SİT alanlarının tercihleriniz arasında bulunmamasını öneririz.

Sit alanı içinde ev yapılır mı? 2. derecede sit alanlarında turizm yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesisler ile hizmete yönelik yapılar dışında herhangi bir yapılaşmaya izin verilmemektedir. 3. derecede sit alanlarında ise konut kullanımına açma olanağı bulunmaktadır.

İmarda sit alanı ne demek? Derece Doğal (Tabii) Sit: Bilimsel muhafaza açısından evrensel değeri olan, ilginç özellik ve güzelliklere sahip olması ve ender bulunması nedeniyle kamu yararı açısından mutlaka korunması gerekli olan, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak alanlardır.

Sit alanına inşaat yapılabilir mi? Örneğin, birinci derece arkeolojik sit alanlarında herhangi bir yapılaşmaya müsaade edilmezken, ikinci derece arkeolojik sit alanlarında mevcut yapılarda onarım yapılabilir. Üçüncü derece arkeolojik sit alanlarında ise ancak izin verilen şekilde yapılaşma mümkündür.

Sit alanı olan yerlerde neler yapılır? Bu alanlarda, doğal afet (deprem, yangın, sel, heyelan, taşkın ve benzeri) durumunda yapılması gerekli acil müdahaleler yapılabilir. Bu alanlarda madencilik faaliyeti yapılamaz, taş, toprak, kum alınamaz, toprak, cüruf, çöp, sanayi atığı ve benzeri malzeme dökülemez.

Sit alanına prefabrik ev yapılır mı? Yeni satın alınan ya da hali hazırda sahip olunan imarsız bir tarla üzerine prefabrik yapılmasına belirli koşullar altında izin verilebilir. Sit ve tarım alanı statüsünde olan yerler için temelsiz ve kulübe tarzında inşaatlara, uygun şartlar sağlandığı takdirde izin veren mevzuat bulunur.

Arsam sit alanı oldu ne yapmalıyım? Sit alanı olarak tespit edilen alanlar için Kültür Bakanlığına veya Maliye Bakanlığına başvurarak arazilerinin trampa programına alınmasını istenebiliyor.

Sit alanı nasıl kaldırılır? Arkeolojik sit alanları kaldırılması veya daraltılması işlemi, arkeolojik kazı çalışmalarının yapılmasıyla başlar. Bu çalışmalar, bölgede yer alan kalıntıların ve yapıların tespit edilmesi, özellikleri, tarihi ve kültürel önemleri gibi konuların belirlenmesi için yapılır.

1 derece sit alanı olan arsamız için ne yapabiliriz? Eğer birinci dereceden SİT alanı olan bir arsa ya da araziyi satın aldıysanız ya da sahip olduğunuz arsanız birinci dereceden SİT alanı ilan edilirse Kültür ve Turizm Bakanlığının, Tabiat Varlıklarını Koruma Genel Müdürlüğü tarafından yıllık olarak belirlenen trampa yani takas programlarına başvurabilirsiniz.

Sit alanları imara açılacak mı? Sit alanı ilan edilen bölgeye ilişkin imar planları hükümsüz hale gelecektir. İmar planlarının hükümsüz kalmasıyla birlikte, sit alanının korunmasına ilişkin esaslar ve kullanılma koşulları koruma bölge kurulu tarafından belirlenecektir.

1 derece sit alanına ev yapılır mı? Örneğin, birinci derece arkeolojik sit alanlarında herhangi bir yapılaşmaya müsaade edilmezken, ikinci derece arkeolojik sit alanlarında mevcut yapılarda onarım yapılabilir. Üçüncü derece arkeolojik sit alanlarında ise ancak izin verilen şekilde yapılaşma mümkündür.

I. Derece Arkeolojik Sit: Korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarıdır.

II. Derece Arkeolojik Sit: Korunması gereken, ancak koruma ve kullanma koşulları koruma kurulları tarafından belirlenecek, korumaya yönelik bilimsel çalışmalar dışında aynen korunacak sit alanlarıdır.

III. Derece Doğal (Tabii) Sit: Doğal yapının korunması ve geliştirilmesi yolunda, yörenin potansiyeli ve kullanım özelliği de göz önünde tutularak konut kullanımına da açılabilecek alanlardır.

3 derece arkeolojik sit alanında ne yapılabilir? Örneğin, birinci derece arkeolojik sit alanlarında herhangi bir yapılaşmaya müsaade edilmezken, ikinci derece arkeolojik sit alanlarında mevcut yapılarda onarım yapılabilir. Üçüncü derece arkeolojik sit alanlarında ise ancak izin verilen şekilde yapılaşma mümkündür.

Arkeolojik sit kaça ayrılır? Buna göre, “arkeolojik - kentsel sit”, “arkeolojik - tarihi sit”, “arkeolojik- tarihi - kentsel sit” ve “tarihi - kentsel sit”alanları karma sitlerdir. 

Kentsel arkeolojik sit nedir? Kentsel ve yöresel nitelikleri, mimari ve sanat tarihi açısından gösterdikleri fiziksel özellikleri ve bu özellikleri ile oluşan çevrenin dönemin sosyo ekonomik, sosyo kültürel yapılanmasına, yaşam biçimini yansıtarak bir arada bulunduran ve bu açılardan doku bütünlüğü gösteren alanlardır.

Kentsel sit alanı nedir kısaca? Kentsel sitler, mimari, mahalli, tarihsel, estetik ve sanat özelliği bulunan ve bir arada bulunmaları sebebiyle teker teker taşıdıkları kıymetten daha fazla kıymeti olan kültürel ve tabii çevre elemanlarının (yapılar, bahçeler, bitki örtüleri, yerleşim dokuları, duvarlar) birlikte bulundukları alanlardır.

Doğal sit, 2863 sayılı Kanunun 3.Maddesinin a bendinde yer alan tanımlara göre; Jeolojik devirlere ait olup, ender bulunmaları nedeniyle olağanüstü özelliklere sahip yer üstünde, yeraltında veya su altında bulunan korunması gerekli alanlardır.

Doğal sit alanına inşaat yapılır mı? 2. Derece Doğal Sit Alanına İnşaat Yapılabilir Mi? Bu alanlarda, turizm yatırım ve turizm işletme belgeli turistik tesisler ile hizmete yönelik yapılar dışında herhangi bir yapılaşmaya gidilemez.

Kesin Korunacak Hassas Alan Bakanlar Kurulu kararı ile ilan edilerek yapı yasağı getirilen mutlak korunması gereken alanlardır. I. Derece Doğal (Tabii) Sit Alanları Kesin Korunacak Hassas Alan kapsamında değerlendirilmektedir.

Korunacak Alan ne demek? Korunan alan; Biyolojik çeşitliliğin, doğal ve bununla ilişkili kültürel kaynakların korunması ve devamlılığın sağlanması amacıyla ilgili mevzuata göre yönetilen koruma statüsü bulunan kara, su ya da deniz alanlarıdır.

Korunan alan ne demektir? Korunan Alan: Ekosistem hizmetlerinin ve kültürel değerlerin, tabiatla birlikte uzun vadeli korunması ve devamlılığın sağlanması maksadıyla mevzuatla tanımlanan ve yönetilen coğrafi bir alandır.

Nitelikli doğal koruma alanları”; koruma amaçlarına uygun olarak yörede yaşayanların alanın mevcut kaynaklarını kullanmasını sağlayarak doğal hayata dayalı geleneksel yaşam şekillerinin korunacağı alanlar olacaktır.

Nitelikli doğal koruma alanına ev yapılır mı? Nitelikli Doğal Koruma Alanında İnşaat Yapılabilir mi? Nitelikli Doğal Koruma Alanında da inşaat yasağı vardır. Bununla birlikte tescili yapılmadan önce mevcut bulunan ve bu ilke kararı kapsamında yenisine izin verilemeyen mevzuata uygun yapılar, ekonomik ömrünü tamamlayıncaya kadar kullanılabilir.

Sürdürülebilir Koruma ve Kontrollü Kullanım Alanları: Kesin korunacak hassas alanlar veya nitelikli doğal koruma alanlarını etkileyen, bu koruma bölgeleri ile bütünlük gösteren, korumaya katkı sağlayacak, doğal ve kültürel bakımdan uyumlu düşük yoğunlukta faaliyetler, turizm ve yerleşimlere izin veren alanlardır. 
Paylaş:

1 yorum:

  1. Your blog is a testament to your passion for sharing valuable insights and knowledge. Find comprehensive guides and tutorials for the Aviator game on our blog.

    YanıtlaSil

İSTANBUL VE TÜRKİYE GENELİ HİZMETLERİMİZ

  1. Otel ve Otel Arsası
  2. Turistik Tesisler
  3. Hastane ve Hastane Arsası
  4. Benzinlik ve Benzinlik Arsası
  5. Tarım Arazileri ve Kredilendirme
  6. Eğitim İmarlı Arsa ve Eğitim Binaları
  7. Satılık Arsalar
  8. Kat Karşılığı Arsalar
  9. Konut İmarlı Arsalar
  10. Ticari İmarlı Arsalar
  11. Eğitim İmarlı Arsalar
  12. Sağlık İmarlı Arsalar
  13. Fabrika ve Sanayi Arsaları
  14. Hafriyat Döküm Sahaları
  15. Projeli AVM Arsaları
  16. Prefabrik Ev Yapımı
  17. Tiny House Ev
  18. Çelik Konstrüksiyon Ev
  19. Airbnb - Ağaç Ev

apay gayrimenkul

  1. İstanbul bölgesinde kat karşılığı toplu konut yeri arıyorum..
  2. Şişli bölgesinde butik kat karşılığı yerler arıyorum.
  3. Muğla bölgesinde kat karşılığı villa arsası arıyorum.

Murat APAY

Talep edilen arsalarla ilgili olarak resmi yetki belgem vardır.