0535 976 7 888

Kadastro İşlemi Neden Yapılır?





Kadastro Nedir? “Kadastro”, taşınmazların türünü, yüzölçümünü, sınırlarını belirleyip plana bağlama faaliyeti olarak adlandırılır. Kadastro faaliyeti tapulama olarak da ifade edilir.

Taşınmazların her birinin tapu kütüğüne kaydedilmesi gerekir. Tapu kütüğüne kay dedilecek bütün taşınmazlar için kütükte ayrı bir sahife açılır, işte, taşınmaza tapu kütüğünde bir sahife açılması işlemi “tapulama” olarak ifade edilir. Uygulamada ise Medeni Kanunun öngördüğü tapu kütüklerinin tutulması arazi kadastrosunun yapıl masına bağlanmıştır. Bu nedenle gerçek tapulamaya kadastro ile başlanır.
Kadastro İşlemi Neden Yapılır?

Tapulama ve kadastro işlemi şu amaçları gerçekleştirmek için yapılır:
-Tapuya kaydedilmemiş ve “tapusuz” olarak adlandırılan taşınmazları tapulamak,
-Tapulu taşınmazların kayıtlarında var olan değişiklikleri ortaya koymak; kayıt ları yenilemek,
-Taşınmazlar için kadastro planları oluşturmak,
-Taşınmazların gerçek hak sahiplerinin kimler olduğunu belirlemek.
Kadastro Çeşitleri: Kadastro, tarihi gelişimi içerisinde taşınmaz mülkiyetinin tespiti, vergi, taşınmaz değerlemesi, toprağa ilişkin her türlü verimlilik politikalarının belirlenmesi ve yönetilmesi amaçları ile farklılık ve değişim göstermiştir. Bu değişimlere bağlı olarak kadastroyu:
Vergi Kadastrosu,
Hukuki Kadastro,
Çok Amaçlı Kadastro,
Arazi İdaresi,
Arazi Yönetimi olarak sınıflandırabiliriz.
Kadastro Teşkilatı: Kadastro çalışmaları Tapu ve Kadastro Genel Müdürlüğünün teklifi ve bağlı bulunduğu bakanlığının verdiği onay ile belirlenen kadastro bölgelerinde yürütülür. Bu kadastro bölgelerindeki kadastro çalışmaları ise kadastro ekibi ve kadastro komisyonu tarafından yürütülür. Kadastro bölgesinde ortaya çıkan uyuşmazlıkları çözmek için de özel nitelikte bir mahkeme olan “Kadastro Mahkemesi” bu teşkilat içinde yer alır.

Kadastro ekibinde iki kadastro teknisyeni, kadastrosu yapılan bölgenin muhtarı ve (belediye meclisi veya köy demekleri tarafından seçilen) üç adet bilirkişi yer alır.

Kadastro komisyonunda ise kadastro müdürü veya yardımcısı, bir kadastro üyesi, kontrol mühendisi veya tasarruf kontrol memuru yer alır.

Kadastro çalışma alanında kadastrosu yapılmamış orman bulunursa kadastro eki bine orman mühendisi ve ziraat mühendisi de katılır.

Kadastro Faaliyeti: Kadastro bölgesindeki her köy ve belediye sınırları içinde kalan her bir mahalle kadastro çalışma alanı oluşturur. Bu çalışmalara ne zaman başlanacağı en az on beş gün önceden gerekli vasıtalarla ilan edilir. Kadastro ekibi çalışma alanının be lirlenmesinde il, ilçe belediye sınırları ile köy sınırlarını dikkate alır; komşu mahal le ve köyün bilgi ve belgelerinden de yararlanır. Böylece tespit edilen sınır harita ve ölçü krokisinde gösterilir, ilgililerin yedi gün içinde kadastro müdürlüğüne itiraz etme haklan saklıdır. Müdürlüğün vermiş olduğu karara da yedi gün içinde Kadastro Mahkemesinde itiraz edilebilir. Mahkeme, duruşmasız olarak on beş gün de kesin kararını verir. Bu aşamalar tamamlandıktan sonra, kadastro çalışmasına başlanılacak bölge en az yedi gün önceden gerekli vasıtalarla ilan ettirilir. Sınırlandırma ve tespit işleri kadastro ekibi tarafından, ilgililerin önünde yapılır. Taşınmazın geometrik ve hukuki durumunu tespitle görevli olan kadastro ekibi harita, tapu, vergi kayıtlan vb. belgeleri bilirkişilerin ve muhtarın yardımıyla inceler. Elde ettikleri bilgileri ve buna ilişkin düşünceleri kadastro tutanağına geçirirler. Kadastro ekibi bir kanaate varamadıkları takdirde, başka kişilerin bilgi ve tanıklıklanna başvurabilirler. Mevcut olan uyuşmazlıklar kadastro komisyonu tarafından çözülür.

Kadastro faaliyeti sırasında tapulu taşınmazlardaki gerçek hak sahipliğinin ortaya konması (ki tapuda kayıtlı kişi yerine, bir başka kimsenin taşınmazı malik gibi kul lanması söz konusu olabilir), tapusuz taşınmazlarda ise taşınmazların kimin adına tespit edileceğinin belirlenmesi de gerekebilir. Hak sahipliğinin belirlenmesi 3402 sayılı Kadastro Kanunu’nda (m. 13-14) öngörülen belgelerle gerçekleştirilir.

Kaynak; Ar.Gör. Sevtap YÜCEL, Yard.Doç.Dr. Ahmet Halûk ATALAY 
Gayrimenkul Hukuku ve Gayrimenkullerin Vergilendirilmesi
Paylaş:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İSTANBUL VE TÜRKİYE GENELİ HİZMETLERİMİZ

  1. Otel ve Otel Arsası
  2. Turistik Tesisler
  3. Hastane ve Hastane Arsası
  4. Benzinlik ve Benzinlik Arsası
  5. Tarım Arazileri ve Kredilendirme
  6. Eğitim İmarlı Arsa ve Eğitim Binaları
  7. Satılık Arsalar
  8. Kat Karşılığı Arsalar
  9. Konut İmarlı Arsalar
  10. Ticari İmarlı Arsalar
  11. Eğitim İmarlı Arsalar
  12. Sağlık İmarlı Arsalar
  13. Fabrika ve Sanayi Arsaları
  14. Hafriyat Döküm Sahaları
  15. Projeli AVM Arsaları
  16. Prefabrik Ev Yapımı
  17. Tiny House Ev
  18. Çelik Konstrüksiyon Ev
  19. Airbnb - Ağaç Ev

apay gayrimenkul

  1. İstanbul bölgesinde kat karşılığı toplu konut yeri arıyorum..
  2. Şişli bölgesinde butik kat karşılığı yerler arıyorum.
  3. Muğla bölgesinde kat karşılığı villa arsası arıyorum.

Murat APAY

Talep edilen arsalarla ilgili olarak resmi yetki belgem vardır.