0535 976 7 888

Arsa alırken dikkat edilmesi gerekenler

 



Arsa veya Arazi Almadan Önce Mutlaka Sormanız Gereken Sorular:

Arsanın imar durumu nasıl?

Arazi imarsız toprak parçası demektir. Satın aldığınız araziye imar geldiğinde kazancınız yükselecektir ancak imar gelmez ise katma değer artışı ile sınırlı kalacaktır. Arsa ise imarlı toprak parçasıdır. Bulunduğu bölgede nüfus ve ticaret arttıkça değerlenen, imar değiştikçe daha fazla inşaat yapılırsa değeri aynı oranda artacak olan imarlı bir arazidir.


Arsanın imar planı nasıl?

Satın almayı düşündüğünüz arsa veya arazinin bağlı olduğu imar planı hakkında mutlaka önden bilgi almalısınız.

Konut alanı, ticaret alanı, sanayi alanı gibi kategorilerin yatırımınıza olası etkilerini mutlaka göz önünde bulundurun. İmar planına göre arsanızın inşaata ne kadar müsait olduğunu öğrenmeyi unutmayın. Arsanın veya arazinin değeri yapılacak olan inşaata göre değişmektedir.


Arazinin konumu nasıl?

Şüphesiz ki gayrimenkul alımında en önemli unsur lokasyondur. Arsanızın yakınındaki nüfus, ticaret ve üretimdeki artış, paralel olarak yatırımınızın da değer artışını belirlemektedir. Arazinin değer artışını çevresindeki nüfus, ticaret ve sanayi artışının yanında, yakınındaki değerli yatırımlar ve altyapı projeleri de belirleyebilir. Çevredeki bu gelişmeler sonucunda, bir süre sonra arazinin olduğu bölgeye imar gelir ve araziniz arsaya dönüşebilir. Buna bir örnek verecek olursak; küçük şehirler genelde büyük şehir tarafına giden yol boyunca büyürler. Arazi yatırımında amaç, imar gelebilecek bir araziyi henüz imar gelmeden önce öngörüp almak ve imar ile birlikte gelen değer yükselişinden faydalanmaktır.


Riskleri göze alabiliyor musunuz?

İmarlı arsa almak risksizdir. Nüfus artışı sürdükçe ve ekonomi geliştikçe değeri belli bir oranda düzenli olarak artar. İmarsız arazi ise risk taşımaktadır. Bu noktada sizin ne kadar risk almak istediğiniz önemli olacaktır.


Hangi alanlardan kaçınmalıyız?

Hisseli tapulardan, sit alanlarından, su havzasından kaçınmak gerekmektedir. Su havzası ve sit alanları imara açılamaz bu nedenle yatırımınız umduğunuz getiriyi sağlamaz. Ormana yakın araziler de risklidir, orman bölgesi kapsamına alınabilirler. Kare şeklindeki arsalar daha idealidir. Dikdörtgen arsalar da cazip olabilmektedir. Yamuk ve yuvarlak şekildeki arsalar, inşaatı ve kullanımı zorlaştırdığı için çok risklidir.


Arsanın yola yakınlığı ne kadar?

Arsanın yola cephesi ve cephe genişliği arsanın değerini arttırmaktadır. Eğer bölgeye ticari bir yapı yapılır
ise, geniş cephe ve tabela alanı sayesinde arsanın getirisini arttırır.


Arsayı ne kadar büyüklükte almak lazım?

İmar geldiğinde arazi arsaya dönüşürken, sahip olduğunuz alan %40'a kadar küçülmektedir. Bu noktada, alacağınız arazinin bu kesintiden sonra bile inşaat yapılabilir büyüklükte olması önemlidir.


Arazi çiftlik evine uygun mu?

Doğası veya manzarası güzel bir arazi alırsanız, imar gelmese bile bir süre sonra buraya çiftlik evi yapmak için talep gelebilir. Bu durumu da göz önünde bulundurmalısınız.


Arazinin jeolojik yapısı nasıl?

Arazi satın alımlarında deprem riskini göz önünde bulundurmak gerekir. Satın alacağınız arazinin jeolojik yapısı imar gelirse oraya yapılabilecek inşaatın özelliklerini belirleyecektir.


Fiyat cazip mi?

Doğru fiyattan arazi alımı yapmak çok önemli. Arsanın fiyatını, üzerinde yapılacak olan inşaat ve bu inşaatın getirisi belirler. Bunları hesaplamak için profesyonel yardım alabilirsiniz.


Kredi çekecek misiniz?

Arsa ve arazi hızlı satılan gayrimenkuller değildir, zorlandığınız bir durum olduğunda araziyi hemen nakite çeviremezsiniz. Bütçenizi ve ne kadar kredi çekmeniz gerektiğini iyice araştırın ve öğrenin.


Paylaş:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İSTANBUL VE TÜRKİYE GENELİ HİZMETLERİMİZ

  1. Otel ve Otel Arsası
  2. Turistik Tesisler
  3. Hastane ve Hastane Arsası
  4. Benzinlik ve Benzinlik Arsası
  5. Tarım Arazileri ve Kredilendirme
  6. Eğitim İmarlı Arsa ve Eğitim Binaları
  7. Satılık Arsalar
  8. Kat Karşılığı Arsalar
  9. Konut İmarlı Arsalar
  10. Ticari İmarlı Arsalar
  11. Eğitim İmarlı Arsalar
  12. Sağlık İmarlı Arsalar
  13. Fabrika ve Sanayi Arsaları
  14. Hafriyat Döküm Sahaları
  15. Projeli AVM Arsaları
  16. Prefabrik Ev Yapımı
  17. Tiny House Ev
  18. Çelik Konstrüksiyon Ev
  19. Airbnb - Ağaç Ev

apay gayrimenkul

  1. İstanbul bölgesinde kat karşılığı toplu konut yeri arıyorum..
  2. Şişli bölgesinde butik kat karşılığı yerler arıyorum.
  3. Muğla bölgesinde kat karşılığı villa arsası arıyorum.

Murat APAY

Talep edilen arsalarla ilgili olarak resmi yetki belgem vardır.