0535 976 7 888

Hafriyat Döküm Alanlarına ilişkin bilgi notları...


İSTANBUL'DA SATILIK VEYA KİRALIK HAFRİYAT DÖKÜM SAHALARI

Murat APAY
Yatırım Uzmanı 
0535 976 7 888

Bomonti/Şişli/İstanbul


İstanbul Büyükşehir Belediyesi Çevre Koruma Dairesi Başkanlığı ve iştirak şirketlerinden İSTAÇ A.Ş. tarafından çalışmaları sürdürülen Hafriyat Döküm Alanlarına ilişkin bilgi aşağıdaki gibidir;

Büyükşehir Belediyesi'nin belirlediği hafriyat döküm alanları nerede bulunmaktadır?

Hafriyat dökümü için nasıl bir ücretlendirme yapılmaktadır?


Belediyenin mücadelesini yürüttüğü kaçak hafriyat döküm alanlarına ilişkin bilgi.

- 18 Mart 2004 tarih ve 25406 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren "Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği"ne göre;

İstanbul’da yapılan her türlü imalat, bakım/onarım, altyapı ve inşaat projeleri çalışmalarında ve faaliyet süresince yılda ortalama 11 milyon m³ hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıkları çıkmaktadır. Yıllardır üretilen bu hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıkları, bu konuyu kontrol altına alacak mevcut yönetmelik yayınlanana kadar; İstanbul’un değişik bölgelerindeki şahıs ve kamu arazilerine herhangi bir projeye veya izne tabi olmaksızın dökülmekteydi. Dökülen bu hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıklarının döküldüğü yerler planlarda belirtilmediği ve dökülen atığın miktarı da belli olmadığı için, gelişigüzel dökülen bu hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıklarının üzerine de plansız bir şekilde gecekondu ve binalar yapılmaktaydı.
Plansız ve kontrolsüz olarak ve denetim altına alacak yasal hükümlerin yayınlanmamış olması nedeniyle, dökülen bu hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıklarının meydana getirdiği çevre kirliliği ve olumsuzluklar yüksek maliyetler ödenerek düzeltilmeye çalışılmıştır.
Bu konuda Başkanlığımız tarafından yasa (5216 sayılı Büyükşehir Belediye Kanunu ve 2872 sayılı Çevre Kanunu) ve yönetmeliklerin verdiği yetkiler doğrultusunda çalışmalara başlanmıştır.
İlgili Yönetmelik Madde 8 ile İl belediye mücavir alanı içerisinde il ve ilçe belediyeleri, büyük şehirlerde Büyükşehir Belediyeleri,
b) Hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıkları geri kazanım tesisleri sahaları ile depolama sahalarını belirlemek, kurmak/kurdurtmak ve işletmek/işlettirmekle,
g) Belediye sınırları içindeki hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıkları geri kazanım tesisleri ile depolama sahalarına izin vermek ve gerektiğinde bu izni iptal etmekle,
yetkili kılınmıştır.

Başkanlığımız tarafından İstanbul İl sınırları içerisinde üretilen hafriyat toprağı ile inşaat ve yıkıntı atıklarının bertarafı ile ilgili işlemler ilgili yönetmelik hükümlerince yürütülmektedir. Başkanlığımızca 06 Ağustos 2007 tarihi itibarı ile İstanbul İl sınırları içerisinde, 23 adet alana “Hafriyat Toprağı ve İnşaat Yıkıntı Atıkları Depolama İzin Belgesi” verilmiştir. 15 adet döküm alanı şu anda aktif olarak faaliyetine devam etmektedir.
Hafriyat Toprağından Bitkisel Toprak Geri Kazanımı
18 Mart 2004 tarih ve 25406 sayılı Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe giren  "Hafriyat Toprağı, İnşaat ve Yıkıntı Atıklarının Kontrolü Yönetmeliği" Hafriyat Toprağının Tekrar Kullanılması ve Geri Kazanılması başlıklı 26. maddesine göre; “Hafriyat toprağı ile inşaat/yıkıntı atıklarının öncelikle kaynağında azaltılması, ayrı toplanması, tekrar kullanılması ve geri kazanılması esastır.
Hafriyat sırasında, bitkisel toprak ayrı olarak toplanır. Bitkisel toprak park, bahçe, yeşil alan yapımında rekreasyon amacıyla kullanılacak ve kesinlikle depolama sahasına gönderilmeyecektir.
Bitkisel toprak dışındaki hafriyat toprağı ise öncelikle dolgu, rekreasyon, katı atık depolama alanında günlük örtü ve benzeri amaçla kullanılacak, tekrar kullanımlarının mümkün olmaması durumunda depolanarak bertaraf edilecektir………” hükmünü içermektedir.
Bu kapsamda AĞAÇ A.Ş. ile birlikte hafriyat toprağından bitkisel toprak üretilmesi için “Bitkisel Toprak Geri Kazanımı Yönetim Planı” çalışmaları yapılmış ve 3 adet alana “Hafriyat Toprağından Bitkisel Toprak Geri Kazanım Tesisi İzin Belgesi” verilmiştir.

Bununla birlikte İlgili Yönetmelik hükümleri kapsamında Islah, Regreasyon ve Düzenleme amaçlı Proje kapsamında çalışmalarda yapılmaktadır.

İlgili Yönetmeliğin 8. madde (d) bendi hükmü gereğince ise 2007 Ücret Tarifesi 15/12/2006 tarih ve 2299 sayılı İstanbul Büyükşehir Belediyesi Meclisince yayınlanmıştır. Yayınlanan ücret tarifesi konusunda ilgili kurum ve kuruluşlara bilgilendirme ve ücret tarifesine uyulması konusu yazı ile iletilmiştir.
Yapılan çalışmalardan çıkan hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıklarının izinli depolama alanlarında bertarafının sağlanmasının kontrolü ve İstanbul’daki hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıklarının denetlenmesi;
• Başkanlığımız tarafından oluşturulmuş olan ve 5’i Avrupa Yakası, 5’i Anadolu Yakasında olmak üzere toplam 10 adet Çevre Denetim Ekibi adı ile teknik elemanlarımızca,
• Jandarma Bölge Komutanlığına bağlı Jandarma Karakol Ekipleri ve Çevre Koruma Timlerince,
• İstanbul Büyükşehir Belediyesi Zabıta Daire Başkanlığı Ekiplerince
yapılmaktadır ve rutin denetimler ile İstanbul İl sınırları içerisindeki faaliyetler sonucunda çıkan hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıklarının çevreyi kirletmesine engel olunmaktadır.
Çevre denetim ekiplerince amaç; hafriyat toprağı ve inşaat yıkıntı atıklarının sağlıklı yönetilmesi için; imalat, bakım çalışmalarında çevre yönetimi, kirlilik kontrolü ve sürdürülebilir temiz çevre şartlarının oluşturulup oluşturulmadığının kontrolünün yapılması ve bu kontroller sırasında çevre yönetiminde temel ilke olan halkın yaşam alanlarını daraltmadan yaşam alışkanlıklarına sıkıntı vermeden doğabilecek rahatsızlık ve olumsuzlukları asgariye indirerek sürdürülebilir bir çevre muhafaza edilmektedir.
İstanbul’da hafriyat toprağı ve inşaat/yıkıntı atıklarının kaçak dökümü ile mücadelede yaşanan sorunlar, Belediyemiz tarafından yapılan denetimlerle kısmen kontrol altına alınmış olsa da, henüz Bakanlık tarafından tarafımıza yetki devri yapılmadığından, idari yaptırım gerektiren çevre denetimleri ve vatandaş şikayeti üzerine yapılan tespitlerin neticesinde idari para cezası talepleri İstanbul Valiliği-İl Çevre ve Orman Müdürlüğü’nden talep edilmektedir.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi

BASIN DANIŞMANLIĞI  
Paylaş:

1 yorum:

İSTANBUL VE TÜRKİYE GENELİ HİZMETLERİMİZ

  1. Otel ve Otel Arsası
  2. Turistik Tesisler
  3. Hastane ve Hastane Arsası
  4. Benzinlik ve Benzinlik Arsası
  5. Tarım Arazileri ve Kredilendirme
  6. Eğitim İmarlı Arsa ve Eğitim Binaları
  7. Satılık Arsalar
  8. Kat Karşılığı Arsalar
  9. Konut İmarlı Arsalar
  10. Ticari İmarlı Arsalar
  11. Eğitim İmarlı Arsalar
  12. Sağlık İmarlı Arsalar
  13. Fabrika ve Sanayi Arsaları
  14. Hafriyat Döküm Sahaları
  15. Projeli AVM Arsaları
  16. Prefabrik Ev Yapımı
  17. Tiny House Ev
  18. Çelik Konstrüksiyon Ev
  19. Airbnb - Ağaç Ev

apay gayrimenkul

  1. İstanbul bölgesinde kat karşılığı toplu konut yeri arıyorum..
  2. Şişli bölgesinde butik kat karşılığı yerler arıyorum.
  3. Muğla bölgesinde kat karşılığı villa arsası arıyorum.

Murat APAY

Talep edilen arsalarla ilgili olarak resmi yetki belgem vardır.