İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün himayesinde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ile Turkcell tarafından düzenlenen Türkiye İnovasyon Konferansı’nda konuştu. Başkan Kadir Topbaş, Haliç Kongre Merkezi’nde düzenlenen konferansın katılımcılarıyla öğle yemeğinde buluştu. Toplantıda Eski Bakan Kürşat Tüzmen, İstanbul Valisi Hüseyin Avni Mutlu ve TİM Başkanı Mehmet Büyükekşi de yer aldı.
İnovasyonun (yenilik) yıldızlarını İstanbul’da buluşturan böyle önemli bir toplantının İstanbul’da yapılmasından büyük mutluluk duyduğunu belirten Başkan kadir Topbaş, günümüzde inovasyonun şehirlerin geleceğini belirlediğini ve medeniyetlere büyük aşamalar kaydettirdiğini söyledi. Şehirlerin yeni fikirler üreterek kendini gösterdiğini şartların oluşması durumunda o şehirde yaşayan insanların ufkunun genişlediğini belirten Kadir Topbaş, şöyle konuştu;
İstanbul dünya şehirleri arasında ön plana çıkıyor
“Bir şehir dünyaya ne kadar açıksa, inovasyona ve yenilikçi fikirlere ne kadar hazırsa o ölçüde kendini yenileme kabiliyetine sahiptir. Yeniliklere açık şehirler giderek yeni fikirlerin de odağı haline geliyorlar. Yeni trendleri yakalayıp evrensel ölçekte gelişmelere kaynaklık edebiliyor. Şehirlerin verdiği birikim ve vizyon insanların ufuklarını açıyor. Geçmişte medeniyete yön verdiği halde yok olan şehirler var. Bir de İstanbul gibi 8 bin 500 yıldır medeniyetin beşiği olan bir şehir var. Şehirlerin de yaşayan bir organizma gibi değişime ve gelişime ihtiyacı var. Olduğu gibi bıraktığınızda yıkıntı alanları oluşur ve tarihteki yerlerini böyle alırlar. Bu nedenle küreselleşen ve bilgi teknolojilerinin bu kadar yaygın olduğu dünyamızda İstanbul’un bu rekabette ön planda olmasını istedik ve göreve geldiğimizden bugüne kadar bunun için çalıştık.”
“Dünyada artık şehirler yarışıyor, bu yarışta İstanbul’u New York’un, Londra’nın ve Tokyo’nun sıralamasına sokmak için yola çıktık” diyen Başkan Topbaş, “Planlamamızı buna göre yaptık. Nitelikli iyi eğitim almış bir nüfusu oluşturabilirseniz bunu başarabilirsiniz. Ülkeler artık nüfuslarıyla değil yetişmiş insan gücüyle ön plana çıkıyor. Teknolojiyi ne kadar geliştirirseniz geliştirin, neticede onu kullanacak bir insan. İstanbul gerçekten dünyanın en ilham verici şehri ve değişim ile yenilenme için bir merkez. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak göreve geldikten hemen sonra kentte ar-ge’si olan ileri teknolojiyi kullanan bir sanayi oluşturmak istedik. İstanbul, emek yoğun işgücü yerine daha nitelikli işgücünün barındığı bir şehir olsun istedik. Şehrimiz kongre, fuarcılık, moda, finans kenti nasıl olabilir diye düşünerek hazırlıklarımızı buna göre yaptık. Ulaşım ve çevre düzeni planları başta olmak üzere İstanbul’un planlı gelişmesini sağlayacak kararlara imza attık. Bizim uygulamaya koyduğumuz tüm yatırım ve hizmetler 50 yıl sonrasını hedefleyen ve şehrimizin dünyada etkin bir kent olmasına yöneliktir. İstanbul bulunduğu coğrafi konum itibariyle de buna müsait” diye konuştu.
Teknolojiyi çok iyi kullanan yenilikçi bir belediye…
Dünyanın 2 bin 700 yıl İstanbul’dan yönetildiğini ve dünyanın en büyük bankerlerinin Galata’dan sermayeyi yönettiklerini aktaran Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “İstanbul’da sabah mesaiye başladığınızda Tokyo Borsası kapanmadan görebiliyorsunuz. Akşam mesai bitmeden de New York borsasını görebiliyorsunuz. Dünya kanatlarımızın altında. Böyle bir imkan hiçbir şehirde yok ve İstanbul gerçekten dünyanın merkezi. 1886 yılına kadar Sultanahmet’teki Milion Taşı dünyanın sıfır noktası kabul edilmiş. Saatler buna göre ayarlanmış ve tarihçiler dünyayı İstanbul’un doğusu ve batısı olarak tanımlamış. Göreve geldiğimizden bu yana İstanbul’un bu fırsatlarını yeniden dünyaya açmak için çalıştık. 23 üniversitemizle yaptığımız anlaşmayla projesi İstanbul olan öğrencilerimize ve akademisyenlerimize destek vermeye başladık. Bünyemizde çalışan arkadaşlarımıza dünyanın önde gelen şehirlerine master doktora yapma imkanı sunduk. Böylece dünya belediyeleri arasında her alanda çok önemli bir noktaya geldiğimizi belirtmek istiyorum. Göreve geldiğimizde bu şehirde fiber-optik kablo yoktu, şu an 1800 kilometreye ulaştı. Daha ileri gidecek altlıklar da hazır. Akıllı ulaşım sistemleri ve navigasyonlar, mobil trafik uygulamalar ve haber teknolojisiyle İstanbul bugün gerçekten dünya belediyelerinden çok farklı bir noktada. Birçok konuda bizden yardım ve destek isteniyor.”
Dünyanın geldiği noktada yenilikçi olunmaması durumunda rekabette çok gerilerde kalınacağına işaret eden Başkan Kadir Topbaş, “Böyle bir süreçte bütün nesillerimiz de dünyayla rekabet halinde yetişiyor. Simitçi ve ayakkabı boyacısı dahil ar-ge’si olmayan ve kendini yenilemeyen kişi ve kuruluşlar geride kalmaya mahkumdur. Baş döndürücü bir hızla gelişen bu teknolojik dünyada belediye olarak biz de yönetim anlayışımızı değiştirdik. Bir kamu kuruluşu niteliğinin önüne geçip özel sektör mantığıyla yatırım ve hizmet üretiyoruz. Gittiğimiz her noktada ne var onu görmeye çalışıyoruz ve ekiplerimize bu konuda verdiğimiz fırsatlar onları çok daha ileri taşıyor. İddialı konuşuyorum, bilgi çağında teknolojiyi en iyi kullanan, en yenilikçi bir belediyeyiz. Birçok teknolojimizi kendimiz üretiyoruz ve dışarı yaptırdıklarımızın yazılımlarını da alıyoruz. Yani bağımlılığımız yok” şeklinde konuştu.
Otoparkta para otobüste bilet kalkacak
Dünyada ilk defa internet üzerinden yayın yapan bir şehir televizyonu kurduklarını, Cep Trafik ve Trafik Kameraları’nın çok takip edildiğini, EDS ile İSPARK’ın otopark hizmetlerinin de gittikçe yaygınlaştığını hatırlatan Başkan Topbaş, “İstWeb, geleceğin televizyonu. Yakında taksiler ve toplu ulaşım araçları ile meydanlar ve cep telefonları dahil şehrin her noktasında takip edebileceksiniz. Her türlü bilgiye anında ulaşabileceksiniz. Boğaz’dan Haliç’e günde 260 bin metreküp su taşıyarak Haliç’i kurtaracak 5 kilometrelik dev tüneli bitirmek üzereyiz. Yol Net sistemiyle her türlü yolculuk programını yapabiliyor ve bir yerden bir yere hangi araçları kullanarak kaç paraya ve ne kadar sürede gidebileceğini cep telefonundan öğreniyorsunuz. Bu sistem dünyada yerel yönetim olarak sadece bizde var. Bunların hepsi yenilikçi bir anlayışın sonucunda yaşanan büyük değişimler. Televizyon ekranından internete ulaşımın sağlanmasıyla ilgili en yeni bilgisayar programını da bizim mühendislerimiz yaptı. Şimdi Vestel ve bazı başka şirketler bu teknolojiyi bizden istiyor” diye konuştu.
Yakında İSPARK otoparklarında para kalkacağını, ödemenin cep telefonlarından yapılabileceğini açıklayan Kadir Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü; “İSMEK kurslarımızdan bugüne kadar 1 milyon 170 bin insan eğitim aldı. Organik Tarım’ı destekliyoruz ve laleyi yeniden anavatanı İstanbul’a getirdik.. Geliştirdiğimiz programlar sayesinde bu şehirde yaşayan bir insan hareket halindeyken ya da yemek yerken cep telefonundan gülük yaşamda ihtiyaç duyduğu her türlü bilgiye ulaşabilecekler. Üç boyutlu navigasyon programı da hazırladık. Hiç kimseye sormadan şehrin her tarafına ulaşabileceksiniz. İstanbul Büyükşehir Belediyesi olarak teknolojiyi en iyi kullanan ve bu konuda bir öncü olan bir yerel yönetimiz. Hep daha ileri olmayı ve teknolojik gelişmelerle hep paralel yürümeyi kendimize hedef olarak belirledik. Burada Turkcell ile paralel çalışıyoruz. Gelecekte cep telefonlarına yüklenen bu programlar sayesinde toplu taşıma araçlarında bilet olayı bile kalkacak. Kısırlaştırarak sokağa bıraktığımız köpeklerin hastalıklarını bile merkezimizden tespit edebileceğiz. İşte İstanbul böyle bir şehir. Yakın gelecekte İstanbul, dünyanın merkezi olacak. Napolyon’un dediği gibi, “Dünya tek bir devlet olsaydı, başkent İstanbul olurdu.’ Çok önemli fikirler böyle organizasyonlarda ortaya çıktıkça gelecek çok daha iyi tasarlanabiliyor. Günümüz dünyasında kaderlerimiz birbirine bağımlı hale geldi. O halde bilgiyi paylaşırsak geleceğimiz çok daha güzel olur.” |
|
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder