Konut kredisiyle ev satın almak isteyenlerin en büyük sıkıntısı peşinattır. Ev satın almak isteyenlerin geneli konut kredisi için aranan %25 peşinat şartını bulmakta zorlanır. Bu amaçla sadece konut almak isteyenlerin kullanabileceği devlet katkısı, Resmi Gazetede yayınlanarak yürürlüğe girdi. Buna göre kendi üzerine her hangi bir evi olmayan kişi, konut birikim hesabı açabilecek. Bu kişi hesapta biriken toplam tutarın azami %20'sine kadar ancak 15.000 TL'yi geçmeyecek şekilde devlet katkısı alabilecek. Devlet katkısını kimler alabilir? Koşulları nelerdir, nasıl bir birikim yapılabilir?
Adınıza kayıtlı ev olmaması şart
Devlet katkısı alabilmek için öncelikle Türk vatandaşı olmanız yeterli. 18 yaşından küçükler de vasisi adına hesap açtırabilecek. Ancak adınıza kayıtlı herhangi bir eviniz olmaması gerekiyor. Hesap açtığınız zaman Tapu Kadastro Müdürlüğü tarafından inceleme yapılacak. Bankalara Türk lirası cinsinden mevduat ya da katılım fonu hesabı açılabilecek. Bir kişinin birden fazla hesabı olamayacak ve de hesap başka bir bankaya taşınamayacak. Evleneceklere ve ilk kez ev alacaklara devlet katkısı yazımızda da belirtmiştik. Şimdi sistemi daha ayrıntılı bir şekilde anlatayım.
- Aylık ödemeler alt sınır 250 TL, üst sınır 2.500 TL olacak.
- Ödemeler aylık ya da 3 aylık şeklinde olabilecek.
- Bir dönem içinde en fazla 3 defa, 3 aylık dönem içinde de en fazla bir kez ödeme yapamama hakkınız var.
- Şartların ihlali durumunda devlet katkısı alınmayacak ve hesap konut hesabı statüsünden çıkarılacak.
- Katılımcının devlet katkısı almak için 7 Nisan 2015 tarihinden önce ve yine bu yardımı aldığı süre içinde üzerine herhangi bir konut kaydının olmaması gerekiyor.
- Devlet katkısı tutarı birikimin %20'sini tutar olarak da 15.000 TL'yi geçemeyecek.
- Devlet katkısı 36-47 ay olanlar için konut hesabındaki birikim tutarının %15'i olacak ancak tutar 13.000 TL'yi geçemeyecek.
- 48-59 ay arası hesap açanlar için birikim tutarının %18'i ödenecek ancak bu tutar da 14.000 TL'yi geçmeyecek.
- Devlet katkısını 60 ay ve üzeri alacaklar içinde birikim tutarının %20'si ödenecek ancak bunda da tutar 15.000 TL'yi geçmeyecek.
Başka bir deyişle devlet katkısı en fazla 15.000 TL olacak. Basit bir örnekle bu devlet katkısının nasıl işleyeceğini anlatmaya çalışayım. Örneğin 200.000 TL'lik bir daire satın almayı planlıyorsunuz. Devlet desteği almak için başvuru yaptınız. 3 yıl boyunca aylık 1.000 TL birikim yapıyorsunuz. 3 yıl sonunda 1.000 TL'lik birikiminiz 36.000 TL yıllık %10 faiz getirisiyle birlikte yaklaşık 46.000 TL'ye yakın da bir getiriniz olur. Bu birikiminize bir de 13.000 TL'lik devlet katkısı eklenince yaklaşık 59.000 TL birikiminiz olmuş olur. Kalan kısmını da konut kredisi kullanarak 200.000 TL'lik ev satın alabilirsiniz. Bu katkı aslında hem sizin birikim yapmanıza hem de 15.000 TL'ye kadar ekstra devlet katkısı almanızı sağlamış olacak. Bu arada Devlet Katkısı uygulaması Resmi Gazete'de yayınlandı ancak 6 ay sonra yürürlüğe girecek.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder