Kira sözleşmesini sona erdilen haller neler? Sorusunun yanıtı haberimizde...
Kira sözleşmesini sona erdine haller neler merak konusu. Gayrimenkul Kiraları Hakkında Kanun’da kiraya verenin kendisinin, eşinin ve çocuklarının konut ve iş yeri ihtiyacı ileri sürülerek tahliye davası açabileceği öngörülse de yeni Borçlar Kanunu’na göre "kendisinin, eşinin, alt soyunun, üst soyunun ve kanun gereği bakmakla yükümlü olduğu diğer kişilerin gereksinimi sebebiyle, kira sözleşmesinin dava yoluyla sona erdirebilmesine" olanak sağlıyor.
Yani önceden ev sahibi kiracadan kızım ya da oğlum evlenecek evi boşaltın diyebiliyorken yeni kanunla birlikte babam ya da büyükbabam oturacak evden çıkın diyebiliyor.
Kiraya verenler üst soyunun ve alt soyunun konut ve iş yeri gereksimini ileri sürerek kiracıya tahliye davası açabiliyor.
Konut ve iş yeri kiralarında kiracı, süre bitiminden en az 15 gün önce bildirimde bulunmadığı takdirde sözleşme aynı koşullarla 1 yıl uzatılmış sayılıyor. Ancak kiraya veren, 10 yıllık uzama süresi sonunda, bu süreyi izleyen her uzama yılının bitiminden en az 3 ay önce bildirimde bulunmak koşuluyla, herhangi bir sebep göstermeksizin sözleşmeye son verebiliyor. Düzenlemeyle, kiraya verene, tazminat ödemekle yükümlü olmaksızın, sözleşmeyi tek taraflı sona erdirme hakkı tanınmış oluyor.
Ev sahibi, konut ve çatılı iş yerlerinde, sadece kira bedelini değil, elektrik ve su gibi yan giderleri de ödemeyen kiracılara karşı, temerrüt sebebiyle tahliye davası açabiliyor.
Kira sözleşmesini sona erdihen bir diğer etken ise şöyle; mal sahibi kiracının veya birlikte yaşadığı eşinin aynı ilçe ya da belde sınırları içinde bir evi varsa ve kira sözleşmesinde bu bildirilmemişse, ev sahibi sözleşmenin bitiminden başlayarak 1 ay içinde sözleşmeyi dava yolu ile bitirebiliyor.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder