Konut fiyatlarının artması ev sahibi olmayı zorlaştırıyor. Bu durumda mesken ihtiyacı olanlar kiralık ev tutuyor. Kiracı olduktan sonra da birçok giderin ödenmesi gerekiyor. Kiracının en temel gideri kira bedeli oluyor. Ancak kiracıların kira bedelinin dışında bazı giderleri de ödemesi gerekiyor. Yasal olarak kiracıları sorumluluğunda olan giderler de bulunuyor. Peki kiracıya ait olan giderler nelerdir, kiracılar hangi giderleri ödemek zorundadır?
Türk Borçlar Kanunu kiracının hangi giderleri ödemek zorunda olduğu net bir şekilde ifade ediliyor. İlgili maddelerde bu konuya açıklık getiriliyor.
· Kiracı, kira bedelini ödemekle yükümlüdür.
· Kiracı, aksine sözleşme ve yerel âdet olmadıkça, kira bedelini ve gerekiyorsa yan giderleri, her ayın sonunda ve en geç kira süresinin bitiminde ödemekle yükümlüdür.
· Kiracı, kiralananın olağan kullanımı için gerekli temizlik ve bakım giderlerini ödemekle yükümlüdür.
Kat Mülkiyeti Kanunu’na göre kiracının sorumluluğu:
· Kat maliklerinden her biri aralarında başka türlü anlaşma olmadıkça; Kapıcı, kaloriferci, bahçıvan ve bekçi giderlerine ve bunlar için toplanacak avansa eşit olarak; Anagayrimenkulün sigorta primlerine ve bütün ortak yerlerin bakım, koruma, güçlendirme ve onarım giderleri ile yönetici aylığı gibi diğer giderlere ve ortak tesislerin işletme giderlerine ve giderler için toplanacak avansa kendi arsa payı oranında; katılmakla yükümlüdür.
· Kat malikinin, payına düşecek gider ve avans borcundan ve gecikme tazminatından, bağımsız bölümlerin birinde kira akdine, oturma (sükna) hakkına veya başka bir sebebe dayanarak devamlı bir şekilde faydalananlar da müştereken ve müteselsilen sorumludur. Ancak, kiracının sorumluluğu ödemekle yükümlü olduğu kira miktarı ile sınırlı olup, yaptığı ödeme kira borcundan düşülür. (Kaynak: 3dkonut.com)
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder