Ev sahibi olmak ya da konut yatırımı yapmak, yüklü miktarda borca girileceği için zaman isteyen, hatta belli bir plan dahilinde hareket edilmesi gereken bir eylem. Ev sahibi olmayı tabi ki önce istemek gerekiyor ancak konut peşinatı bulmak, kredi kullanmak ya da nereden nasıl ev alacağına karar vermek gibi yapmanız gereken önemli kriterler var. Bu hafta sizlere yeni yılda ev sahibi olmak isteyenler için 5 altın kuraldan söz edeceğiz.
1-Birikim yapın
Ev satın almak isteyenler için altın kural birikim yapmak. Çünkü mutlaka peşinatınızın olması gerekiyor. Ayrıca birikim yapabiliyor olmak, sizin kredi çekme hızınızı da arttıracaktır. Nasıl mı? Yeni evleneceksiniz veya ev almayı düşünüyorsanız, örneğin karı koca ayda 1.000'er TL'lik bir birikim hesabı açın. İki kişinin bir yılda toplayacağı 25.000 TL'lik peşinat, 100.0000 TL kredi çekmesini sağlayabilir. Ayrıca bu birikim sayesinde 'Nasılsa ben ayda 2.000 TL birikim yapabiliyorum' duygusuyla kendinize güveninizin artar hem de banka nezdinde aylık 2.000 TL kredi ödeyebiliyor imajı edinmiş olursunuz. Ayda 2.000 TL birikim yaptım, ayda 2.000 TL konut kredisi ödeyebiliyorum derseniz de şu sıralar 120 ay vadeli 130.000 TL kredi kullanabileceğiniz anlamına gelir. Birikim hesabınızın olması kredi notunuzu da olumlu etkiler. Konut kredisine peşinat bulma yolları başlıklı yazımızdan daha ayrıntılı bilgi sahibi olabilirsiniz.
2-Faiz oranlarını takip edin
Faiz oranlarını hem konut kredisi hem de birikim hesabınızı yatıracağınız mevduat hesabı için takip etmenizde fayda var. Mevduat hesabında daha yüksek faizi veren bankaya seçmek konut kredisinde de daha düşük faiz oranlı krediyi seçmek size ciddi bir kazanç sağlayacaktır. Örneğin şu sıralar 120 ay vadeli krediler için %1,15'ten %1,25'e kadar faiz veren bankalar var. Toplam ödemelerde de bu bankalar arasında yaklaşık 10.000 TL'lik bir fark oluşuyor. Tabi faiz oranlarının düştüğü bir dönemi yakalarsanız da kaçırmayın. O sıralar faiz oranlarında bir düşüş varsa bu fırsatı da kaçırmayın. Ya da kredi çekseniz bile faiz oranlarını takibe devam. Çünkü faiz oranları düştüğünde kredinizi yeniden yapılandırabilirsiniz.
3-Ev araştırmaya başlayın
Şimdi sıra ev araştırmaya geldi. Nasılsa daha birikim yapacağım, 1-2 sene ev almayı düşünmüyorum diyebilirsiniz. Ama niye araştırmayasınız ki? Belki karşınıza çok cazip bir ev çıkacak. Piyasanın çok altında satılan bir evle karşılaşabilirsiniz. Ya da en azından şimdiden ev araştırmaya başlarsanız ev aradığınız bölgeye daha çok hakim olursunuz. Ev alacağınız yerleri ön elemeden geçirip net karar vermenizde de fayda var. Bu takip sizin kredi çekeceğiniz dönemde işlerinizi kolaylaştıracaktır. İlle 2+1 veya 3+1 olsun, şu olsun bu olsun gibi katı kriterler belirlemeyin. Evin kullanışlı olup olmadığı, ulaşıma yakınlığı, güvenli bir yerde oluşu, trafiği ana yollara kolay bağlanması ya da gelişecek bir yerde olması gibi bir takım kriterleriniz olsun.
4-Kredi notunuzu yükseltmeye çalışın
Nasılsa şimdi kredi kullanmayacağım diyerek kredi notunuzu önemsiz hale getirmeyin. Hatta konut kredisi kullanmayı düşünmeseniz bile belki çok güzel bir ev beğeneceksiniz ve bir miktar konut ya da ihtiyaç kredisi çekmeniz gerekecek. Bu yüzden kredi notu önemli. Kredi notunuz kötü bile olsa yapacağınız düzenli ödemelerle notunuzu kısa sürede yükseltebilirsiniz. Kara listeye girenler ise yaklaşık 5 yıl kredi kullanamıyor. Bu yüzden mutlaka yasal takibe girmemeye çok dikkat edin. Mevcut kredi ve kredi kartlarınıza da düzenli ödeme yapmaya başlarsanız kredi notunuz yükselir.
5-İş değişikliği
Bankalar konut kredisi kullandırırken o kişinin aynı iş yerinde genelde en az 6 ay çalışmasını isterler. Bu yüzden eğer 1 yıl sonra kredi kullanmayı düşünüyorsanız iş değişikliğinizi ya şimdi ya da kredi kullandıktan sonra yapın. Ayın iş yerinde uzun süre çalışıyor olmak banka nezdinde sizin güvenirliğinizi arttıracaktır. Ayrıca “işsiz kalırsam kredim ne olur” diye sıkıntı da yapmayın. Kredi kullanırken sigortanıza işsizlik teminatı eklerseniz işsiz kaldığınızda sigorta sizin yerinize 6 ay süreyle kredi taksitlerinizi ödemek zorunda kalır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder