0535 976 7 888

Konut İnşaatında Maliyet Artışının Fiyata Etkisi Büyük


Markalı konut projelerindeki artan kalite, inşaatların maliyetini de yüksek derece etkiliyor. Konut alacaklar, fiyatların artışından, konut satıcıları da artan dövizden yakınıyorlar.
Geçtiğimiz haftalarda Türkiye İstatistik Kurumu'nun(TÜİK) açıkladığı Bina İnşaat Maliyet Endeksi(BİME), 2016 yılı ilk üç aylık dönemde, önceki üç aylık döneme göre %3,3 oranında artış gösterdi. İşçilik endeksindeki yükselme %4.4 seviyelerini gösterirken, malzeme endeksinde yükselme ise %3 oranında artış gösterdi. İnşaat maliyetlerindeki bu yükselmenin dövizle yakından ilgisi olduğunu belirten İTO Yatırım ortaklarından Özkan Özçelik, konutlarda kalite yükseldikçe maliyetin de ciddi oranda yükseldiğini, bundan doolayı da konut fiyatlarının arttığını söyledi. 
Konutlarda Kalite Yükseldi
Özçelik, şunları ekledi: "Türk halkı, kaliteli konuta birkaç seneden bu yana kavuşmaya başladı. Fakat halen ülkemizde depreme dayanıksız, düşük kalitedeki konutların sayısı yüksek miktarda. Bundan dolayı en az 7-8 sene daha kaliteli konut üretiminin devam etmesini öngörüyoruz. Ancak arz ve talepte dengeyi yakalayanlar, inşaat sektöründe alıcıların konut fiyatlarının yüksek seviyede olduğunu söylüyorlar. Bu durum inşaat maliyetlerindeki olan yükselişten kaynaklanmaktadır. Yerli üretim bile olsa inşaat malzemelerinin %70'ten fazlası dövize endekslidir. Ankara'nın en gözde yerleşim yerlerinden biri olan Oran'da hayata geçirilen One Tower Diplomatique projesi başladığında 1.80'lerde seyreden dolar kuru, 3 lirayı zorluyor. Tüm bu durumlar maliyetleri yükseltirken, konut fiyatlarını da yükseltiyor." 

Paylaş:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İSTANBUL VE TÜRKİYE GENELİ HİZMETLERİMİZ

  1. Otel ve Otel Arsası
  2. Turistik Tesisler
  3. Hastane ve Hastane Arsası
  4. Benzinlik ve Benzinlik Arsası
  5. Tarım Arazileri ve Kredilendirme
  6. Eğitim İmarlı Arsa ve Eğitim Binaları
  7. Satılık Arsalar
  8. Kat Karşılığı Arsalar
  9. Konut İmarlı Arsalar
  10. Ticari İmarlı Arsalar
  11. Eğitim İmarlı Arsalar
  12. Sağlık İmarlı Arsalar
  13. Fabrika ve Sanayi Arsaları
  14. Hafriyat Döküm Sahaları
  15. Projeli AVM Arsaları
  16. Prefabrik Ev Yapımı
  17. Tiny House Ev
  18. Çelik Konstrüksiyon Ev
  19. Airbnb - Ağaç Ev

apay gayrimenkul

  1. İstanbul bölgesinde kat karşılığı toplu konut yeri arıyorum..
  2. Şişli bölgesinde butik kat karşılığı yerler arıyorum.
  3. Muğla bölgesinde kat karşılığı villa arsası arıyorum.

Murat APAY

Talep edilen arsalarla ilgili olarak resmi yetki belgem vardır.