0535 976 7 888

İMAR PLANLARININDAKİ YANLIŞ UYGULAMALARIN ŞEHİR HAYATI ÜZERİNDEKİ OLUMSUZ ETKİLERİ

İmar planları, birçok veri ve tekniğin kullanılarak ve kentin gelişiminde etkili olan aktörlerin de olurunu alarak kentin gelecek 15-20 yıl içinde alması gereken şeklini çizer. Kentin özellikle yapılaşmalarının nasıl olacağı ve bu doğrultuda kentin kazanacağı genel karakterin belirlenmesinde imar planları yol gösterici ve belirleyici araçtır. Bir başka deyişle planlama, hangi alanda, ya da hangi kapsamda olursa olsun, bir düzenleme/düzeltme işlemidir. Var olan yapı ya da ilişkilere belirli amaçlar doğrultusunda müdahale etmeyi ön koşar. Bu kapsamda 15-20 yıllık bir zaman dilimi içerisinde sık sık yapılan plan tadilatları ve yanlış uygulamalardan dolayı hazırlanan planlarla, uygulama arasındaki çatışma doğal olarak artmakta ve bunun doğal sonucu olarak şehirler yaşanabilir olmaktan ve yönetilebilir olmaktan çıkarmaktadır.


Planların hazırlanmasında yeterli fizibilite ve çalışma yapılmadan öngörülen birçok gelişme gerçekleşmemekte veya beklenenin dışında bir hal almakta, buna karşılık öngörülmemiş birçok etmen şehir ulaşımında olumsuz yönde etkili olmaktadır. Özellikle Türkiye gibi gelişme süreci hem ekonomik, hem sosyo-kültürel dalgalanmalar gösteren bir ülkede, belirli bir kentin bir, iki, beş on yıl sonraki nüfusu ve ekonomik yapısı ne olacaktır, sosyal ve kültürel yeğlemeleri nasıl gelişecektir türü sorulara geçerli yanıtlar vermenin güçlüğü açıktır. Dolayısıyla mevcut hazırlanan imar planları, zamanla değişikliklere uğramakta ve özellikle hızlı kentleşmenin yaşandığı, iç göçün çok olduğu bir ortamda imar planlarında yeni koşullara göre gerekli değişiklerin yapılması kaçınılmazdır.
Ancak günümüzde, özellikle kentsel ranttan pay almak isteyen çıkar ve baskı gruplarının etkisiyle yapılan yanlış ve eksik uygulamalar kent planlamasını olumsuz etkilemekte ve imar planları çoğu zaman kısa vadeli çıkarlar uğruna gerek politikacılar, gerekse mülk sahipleri tarafından istismar edilip değişikliğe uğratılarak sonucunda belli grupların haksız olarak zenginleşmesine, kent sakinlerinin ise ortaya çıkan çarpık kent çevresinde yaşamasına neden olmaktadır.
Bilindiği gibi, ülkemizde yürürlükteki 3194 sayılı İmar Yasasında, bir düzenleyici işlem olan nazım ve uygulama imar planlarının, ilgili belediyelerce yapılacağı ya da yaptırılacağı ve ilgili Belediye Meclislerince onaylanarak yürürlüğe gireceğini hükme bağlanmıştır. İmar planları kesinlik kazandıktan sonra ise, hukuken herkesi bağlayıcı, herkes tarafından uyulması zorunlu belgeler haline gelmektedir. Fakat plan onandıktan ve uygulamaya geçildikten sonra durum değişmektedir. Planları hazırlayan ilgili meslek dalları ile tecrübeli idareler genellikle süreç dışına itilmektedir. Bu defa yerel güçler etkenlik kazanmaktadır. Yerel güçlerin etkinlik kazanması planın yerel çıkarlar doğrultusunda değiştirilmesi istemi olarak uygulamayı etkilemekte ve Belediyeler bu aşamada plan değişiklikleri istemleriyle yoğun biçimde karşılaşmaktadırlar.

İmar planı değişiklikleri idari bir tasarruftur. Bu nedenle de, alınacak kararların yetki, şekil, konu, sebep ve maksat yönlerinden hukuka uygun olması zorunluluğu vardır. Tüm idari işlemlerde olduğu gibi, imar planı değişikliklerinde de, yapılan işlemin herhangi bir kişinin çıkarını gözetmek amacıyla yapılmaması gerekmektedir. Yani yapılan imar planı değişikliklerinde kamu yararı olması gerekmektedir. Ancak bazı kamu kurumları yada Belediyeler kendi kurumlarının çıkarları için farklı imar planı değişikliklerine gitmekte ve bu durum esasında kamu yararı gibi görünse de gerekli altyapı ve sosyal donatılar gözetilmeden hazırlanan plan değişiklikleri iyi irdelenip çözüm üretilmeden hazırlandığından özellikle büyük şehirlerde bir çok örneğine rastlandığı gibi bu imar planı değişiklikleri kentin bazı bölgelerinde yoğunluğu haddinden fazla artırdığından özellikle trafik sorununu içinden çıkılmaz hale getirmektedir.

Örnek vermek gerekirse bir bölgede yapılaşmaya izin verildiyse buradaki potansiyele göre ulaşım, altyapı, temiz su, enerji, temel ihtiyaçları karşılayacak tesisler gibi etmenlerin dikkate alınarak planların hazırlanması ve şehrin ona göre yönlendirilmesi gerekir. Ancak yapılan uygulamalar bunun ne yazık ki tersini göstermektedir. Başkentimiz Ankara’yı ele alırsak, kamu kurumlarının büyük çoğunluğu Eskişehir yolu üzerine taşındı veya taşınacak bu durum aynı güzergahı kullanılan yerleşim yerlerini olumsuz yönde etkileyecek süreç ilerledikçe o bölgede yaşayan insanlar için çekilmez bir hal alacaktır.
Diğer bir konu ise yapılaşması oturmuş altyapı ve üstyapı tesislerinin tamamlandığı bölgelerde orantısız emsal artışları ile yapılan çok katlılardan dolayı ulaşım akslarındaki yoğunluklar, temel ihtiyaçların karşılanmasında zaman zaman yaşanan kesintiler, bölge halkı üzerinde oluşan hazımsızlıklar gibi şehir hayatını olumsuz etkileyen bir çok sebebe neden olmaktadır.


3194 sayılı İmar Yasasının yürürlüğe girdiği 1985 yılından bu yana imar planlama yetkisinin yerel yönetimlere verilmesi ile imar planı yapımı ve değişikliklerinde merkezi yönetimin plan onama ve denetleme yetkisi elinden alınmıştır. Yerel yönetimlerin etki ve güçlerini büyük ölçüde artıran bu değişiklik sonucunda imar planı değişiklikleri geçmiş yıllarla karşılaştırılamayacak ölçülerde artmıştır. Bu durum bazı belediyelerce, nerede ise, planlama alanında kuralsızlığın geçerli olduğu biçiminde anlaşılmakta ve uygulanmaktadır. Her ne kadar imar planlama yetkisinin yerel yönetimlere bırakılması ile birlikte, imar planı yapılması ve plan değişikliklerinde uyulması gereken konular, ilgili yönetmeliklerde ayrıntılı biçimde belirtilmişse de, gerek yerel yönetimlerin büyük bölümünün uzman personele sahip olmaması nedeniyle konunun teknik boyutunun tam olarak kavranamaması ve gerekse de bireysel ya da politik çıkarların ön plana çıkması bu kurallara yeterince uyulmasını önlemektedir. Bu yüzden planların en kısa zamanda gelişmeleri geriden izleyen değil, aksine gelişmelere yön gösteren şekilde yapılmasını sağlayacak yasal düzenlemelerin yapılması gerekmekte ve her ne sebeple olursa olsun mümkün mertebe imar planı değişikliklerinden kaçınmalı ve haksız rant sağlayan plan değişiklerini teklif eden ve onaylayan mercilere gerektiğinde cezai müeyyidelerin uygulanacağı yasal düzenlemelerin hayata geçirilmesi gerekmektedir.
Harita Kulübü
http://www.haritakulubu.org/
Kaynaklar
Ersoy, M. (1997) “İmar planı değişiklikleri ve Yargı Denetimi” ODTÜ Mimarlık Fakültesi Dergisi
Akçura, T. (1981) İmar Kurumu Konusunda Gözlemler ODTÜ
Paylaş:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İSTANBUL VE TÜRKİYE GENELİ HİZMETLERİMİZ

  1. Otel ve Otel Arsası
  2. Turistik Tesisler
  3. Hastane ve Hastane Arsası
  4. Benzinlik ve Benzinlik Arsası
  5. Tarım Arazileri ve Kredilendirme
  6. Eğitim İmarlı Arsa ve Eğitim Binaları
  7. Satılık Arsalar
  8. Kat Karşılığı Arsalar
  9. Konut İmarlı Arsalar
  10. Ticari İmarlı Arsalar
  11. Eğitim İmarlı Arsalar
  12. Sağlık İmarlı Arsalar
  13. Fabrika ve Sanayi Arsaları
  14. Hafriyat Döküm Sahaları
  15. Projeli AVM Arsaları
  16. Prefabrik Ev Yapımı
  17. Tiny House Ev
  18. Çelik Konstrüksiyon Ev
  19. Airbnb - Ağaç Ev

apay gayrimenkul

  1. İstanbul bölgesinde kat karşılığı toplu konut yeri arıyorum..
  2. Şişli bölgesinde butik kat karşılığı yerler arıyorum.
  3. Muğla bölgesinde kat karşılığı villa arsası arıyorum.

Murat APAY

Talep edilen arsalarla ilgili olarak resmi yetki belgem vardır.