0535 976 7 888

İstanbul'da gezilecek 15 yer

Asya'yı Avrupa'ya bağlayan, tarihi güzelliği modern enerji ile harmanlayan İstanbul'da, yapılabilecek şeyler saymakla bitmiyor. Bunların hepsini listelemeyesek de, sizin icin Ayasofya'dan Kapalıçarşı'ya İstanbul'da mutlaka gezilmesi gereken yerleri seçtik:

Bir lezzet serüveni mi arıyorsunuz? Bir tarih ve kültür turu mu? Yoksa deniz kenarında sefa sürmek mi istiyorsunuz? İstanbul, herkesin istediğine uygun bir şey bulabileceği bir şehir. Bu yüzden, İstanbul'un yerlisi de olsaniz, İstanbul'a ilk kez seyahat ediyor da olsanız, bu listede ilginizi çeken bir yer bulacağınıza eminiz!

1. Balat


Eski İstanbul'u en el değmemiş haliyle yaşamak istiyorsanız, mutlaka bir Fener - Balat turu yapmanız gerekiyor. Fatih ilçesindeki bu tarihi mahalle, II. Bayezid'in davetiyle İspanya'dan göç eden Yahudiler tarafından kurulmuş. Cumbalı ahşap evleri, sinagogları ve kiliseleriyle her türlü mimari güzelliği sunan bu bölgedeki en bilinen yapısı, "Kırmızı Okul" olarak da anılan Fener Rum Erkek Lisesi. Ama burası sırf tarihten ibaret değil - günümüzde Karanlık İşler Atöylesi, Minush, Camhane gibi sanat atölyeleri ve galerileri yaratıcı tayfanın ilgisini çekmeye başlamış durumda. Gece ise, yakın zamanlarda yeniden kapılarını açan 125 yıllık Agora Meyhanesi'nde günü keyifli bir şekilde bitirebilirsiniz.
İstanbul'u gerçek bir İstanbullu gibi yaşamak istiyorsanız bu rehberimize mutlaka göz atın!

2. Kapalıçarşı ve Mısır Çarşısı


Yılda 91 milyon turisti ağırlayan ve en yoğun günlerinde yarım milyona kadar insanı içinde barındıran Kapalıçarşı, kim ne derse desin, gidip görülmeyi hak eden bir yer. Öyle ya, bu kadar mizah ve muhabbet ustası insanı, bu kadar envai çeşit el işi eşyayı, dibine kadar pazarlık keyfini başka nerede bulacaksınız? Geçmişi 1461'e dayanan Kapalıçarşı, sırf mimarisi için bile gezilmeye değer. Tabi Eminönü'ne yolunuz düşmüşken, Mısır Çarşısı'nı kaçırmak büyük hata olur. Nitekim Kapalıçarşı'nın zanaat için önemi neyse, buranın da lezzet için önemi aynı. Her tür kuruyemişi, baharatı ve tatlıyı bulabileceğiniz bu çarşı, burnunuzu ve damağınızı şenlendirecek. Cüzdanınızı bolca hafiflemiş bulursanız, şaşırmayın!
Şehrin tadına tam anlamıyla doymak istiyorsanız, İstanbul'un bu gizli kalmış lezzetlerini keşfetmeniz gerekiyor.

3. Yerebatan Sarnıcı


İşte İstanbul'un, ihtişamlı komşuları yüzünden gözde kaçan güzelliklerinden bir tanesi daha! Ayasofya'nın hemen batısında bulunan Yerebatan Sarnıcı, Bizanslılar tarafından 6. yüzyılda inşa edilmiş. Yüksek mermer sütunları adeta bir orman görünümü veren bu yapı, güzel olmasının ötesinde, 80.000 metreküp su hacmi ile şehrin su ihtiyacının büyük bir kısmını karşılayabilecek durumdaydı. Görenlerin en ilgisini çeken şeylerden biri ise, sarnıcın arka taraflarındaki iki sütunun altında bulunan, biri yan, biri ters konumda bulunan Medusa heykelleri. Rivayete göre bunun sebebi, Medusa'nın göz göze geldiği kişiyi taşa çeviren bakışlarından korunmak.
Mühendislik dehasının mimari güzellik ile buluştuğu yerleri seviyorsanız, Roma sizin şehriniz. Keşfetmeye Roma rehberimizle başlayabilirsiniz!

4. Topkapı Sarayı, oradan da Gülhane Parkı


Osmanlı İmparatorluğu'nun yüzyıllar boyu merkezi olan bu görkemli sarayın, İstanbul'un en önemli noktalarından biri olması şaşırtmasa gerek. 1478'te Fatih Sultan Mehmet tarafından yaptırılan Topkapı Sarayı, tarihi yarımada güzergahının üç yıldızı arasında, en kapsamlı geziyi vaadediyor. Kaşıkçı Elması gibi hazineleri, nefes kesen Bab-ı Hümayun Kapısı, geniş avlusu ve sayısız odasıyla burada saatlerin nasıl geçtiğini anlamayacaksınız. Sonrasında da Gülhane Parkı'na gitmek isteyeceksiniz. Eskiden Topkapı Sarayı'nın dış bahçesi olan bu zarif yeşil alan, lale bahçeleri, ağaç gölgeleriyle ve heykelleriyle sakin bir akşamüstü için biçilmiş kaftan.
Film gibi bir seyahatin hayalini kuruyorsanız, bu tatil aşkını körükleyen filmere göz atın deriz!

5. Yeni Camii ve Haliç manzarası eşliğinde Galata Köprüsü


Ara Güler'in karelerindeki İstanbul'u arıyorsanız, doğru yerdesiniz! İstanbul'un fethi döneminde can alıcı bir rol oynayan Haliç, günümüzde de şehrin simgelerinden biri. Galata Köprüsü üzerinde Haliç manzarasının yanı sıra, buradaki sabırlı balıkçıları da izleyebilirsiniz. Yeni Camii görünüşüyle nefes kesse de, asıl bu eseri özel kılan şey, mütevazı bir şekilde ibadet edenleri ağırlamaya devam etmesi. Tabii bölgenin genç güzelliklerini unutmamak gerek. Karaköy'ün şık mekanlarından birinde birşeyler içmeli, İstanbul Modern'de yeni nesil yetenekleri ve sanatçıları keşfetmelisiniz.
Dünyayı bu kuşbakışı fotoğrflarla bambaşka bir açıdan görün!

6. Ayasofya


İstanbul ile özdeşleşmiş bu benzersiz şaheser, dünya harikaları listelerinden eksik olmuyor. 15 yüzyıllık ömrü ile Ayasofya, dünyanın en eski katedrali unvanını taşıyor. 1453'te İstanbul'un fethiyle bir camiye dönüştürülen Ayasofya, meşhur Bizans tarzı kubbeleri ve mozaikleriyle, Osmanlı tarzındaki minareleri ve hat sanatıyla, hem Hristiyan, hem Müslüman estetiğinin en zarif yönlerini sonuna kadar gösteriyor. Günümüzde bir müze olarak ziyarete açık olan Ayasofya, hayatta bir kere de olsa görmeniz gereken yerlerden biri.
Doğanın imza attığı en muhteşem eserler için ise, dünyanın en büyüleyici doğa harikaları listemize bakabilirsiniz.

7. Sultan Ahmet Camii


Ayasofya'nın adı geçer de, Türkiye'nin dünyadaki diğer en ünlü temsilcisi Sultan Ahmet Camii'nin adı geçmez mi? İznik çinileri ve mavi ağırlıklı kalem işleri yüzünden yurtdışında 'Mavi Camii' (Blue Mosque) olarak anılan bu cami, Mimar Sedefkar Mehmet Ağa'nın eseridir. Günümüzde Türkiye'nin en büyük ve en önemli ibadethanesi olarak bilinen Sultan Ahmet Camii, 23.5 metre çapındaki kubbesiyle halen mimarları hayrete düşürmeye devam ediyor. Bunun dışında Sultanahmet Camii, 6 minareli tek camii olma unvanına da sahip.

8. Adalar

İstanbul, tüm güzelliğine rağmen, insanı yorabilen bir şehir. Böyle hissettiğiniz zaman, yapabileceğiniz en iyi şey bir vapura atlayıp, Büyükada, Kınalıada ya da Burgazada'ya seyahat etmek. Bu adaların her biri kendine özgü bir kimliğe sahip. Büyükada'da fayton turu yapıp adayı rahat rahat keşfedebilir, piknik yapabilir, adanın en tepesindeki büyüleyici Aya Yorgi Manastırı'nı ziyaret edip, buradaki eşsiz manzaranın tadını çıkarabilirsiniz. Kınalıada, plajları ve deniziyle ön plana çıkıyor. Burgazada ise, balık lokantaları ve huzurlu bir haftasonu için ideal bir seçenek. Hangi adayı seçerseniz seçin, trafikten uzak, Rum kültürünün korunduğu, insanların güvenilir ve dost canlısı olduğu bir yerde olacaksınız.
Ada keyfi yapmayı seviyorsanız, çok az kişinin bildiği bu Avrupa adaları tam size göre!

9. Kız Kulesi


İstanbul kartpostalların yıldızı olan bu eser, Üsküdar açıklarında yer alıyor ve şehrin vapur hatlarını kullanan herkese harika bir manzara sunuyor. 2000 seneden uzun bir tarihi olan Kız Kulesi hakkında birçok efsane olsa da, bunlardan biri sivriliyor. Hero isimli bir rahibe ile Leandros isimli bir genç, ilk bakışta aşık oluyorlar. Ama rahibelerin ilişkide bulunmaları yasak olduğundan, geceleri gizli gizli görüşüyorlar. Bir gün, Hero'nun sevdiğine yön gösteren meşalesi sönüyor. Leandros yolunu kaybedip, yorgun düşünce Boğaz'ın sularında boğuluyor. Ertesi sabah da Hero, kendi canını alıyor. Bu yüzden, Kız Kulesi'nin bir başka adı da Leandros Kulesi. Tabii günümüzde sevgililer için burası çok daha güzel bir yer. Üsküdar'dan ulaşıp, buradaki restoranda romantik bir akşam yemeği yiyebilirsiniz.
Hikayelerin ve masalların hayata geldiği bu 22 büyüleyici kitabevinde sayfaların dünyasına yolculuk edebilirsiniz!

10. Moda


Çayınızı sakin sakin yudumlarken enfes bir deniz manzarası ayaklarınız altında olsun istiyorsanız, Moda'nın yolunu tutun. Kadıköy Beşiktaş İskelesi'nden yürüyerek 5-10 dakika mesafedeki bu Kadıköy semti, şehrin içinde ufak bir vaha gibi. Eski mahalle havası, şirin apartmanları, bol sayıdaki cafe, restoran ve barı ile burası, şehrin gürültüsünden birazcık uzaklaşıp keyif yapmak isteyenler için ideal. Yazının başındaki hissi en iyi yaşayacağınız yer ise, kendi yiyeceklerinizi yanınızda götürebileceğiniz Moda Çay Bahçesi.

11. Ortaköy ve Büyük Mecidiye Camii


Beşiktaş ilçesine bağlı olan Ortaköy, aşıkların buluşmak için en çok tercih ettiği yerlerden. Boğaziçi Köprüsü'nün dibindeki konumu, şirin taşlı meydanı ve Anjelique, The House Cafe gibi mekanlarıyla bunun sebebini anlamak zor değil. Denize nazır, zarif görünümlü Ortaköy Camii (diğer adıyla Büyük Mecidiye Camii), buranın en önemli sembolü. Keyif yapmak için fazla vaktiniz yoksa bile, buradaki meşhur kumpirlerle bir güzel kendinizi doyurabilirsiniz. Ortaköy'ün bir başka güzel yanı, hem Çırağan Sarayı ve Beşiktaş'ın merkezine, hem de gece hayatının sevilen yerlerine yakın mesafede yer alması.
Ortaköy, dünyada lüksün en meşhur adresi 10 otelden biri olan Çırağan Kempinski'ye de çok yakın mesafede.

12. Dolmabahçe Sarayı


Ve Beşiktaş'ın sahil kesiminde bir başka harika yer! Topkapı Sarayı'ndan sonra Osmanlı'nın merkezi haline dönüşen bu saray, Avrupa'nın çeşitli mimari akımlarından ilham alınarak inşa edilmiş. En belirgin özellikleri arasında 4,5 ton ağırlığındaki kristal avizesi ve 50 küsür sütunlu kabul salonu olan saray, bahçeleriyle de görenleri büyülüyor. Yani kısacası, burada saltanatın lüks yaşam tarzına her anlamıyla tanık olabilirsiniz. Tabii Dolmabahçe Sarayı, Atatürk'ün son günlerini geçirdiği yer olarak Cumhuriyet tarihinde de önemli bir sembolik konumda.
Dolmabahçe ve Topkapı Sarayı dışında, sizce hangi saraylar Türkiye'nin en güzel kale ve sarayları arasında yer alıyor?

13. Kariye Müzesi


İnşası 6. yüzyıla dayanan Fatih ilçesindeki Kariye Kilisesi (ve bir süreliğine Kariye Camii), kırmızı dış cephesiyle sıradan bir Bizans yapısı görünümü veriyor. Adı da Khora'dan, yani "kırsal alan" sözcüğünden geliyor. Fakat içeri adımınızı attığınızda, sizi bambaşka bir dünya bekliyor. Bizans'ın son dönemindeki resim sanatı, buradaki eşsiz mozaik ve freskler sayesinde günümüze kadar korunmuş. İsa'nın doğumu, Meryem Ana'nın hayatı gibi Hristiyan alemi için önemli sahneler, buradaki eserler sayesinde hayata getirilmiş. Ayasofya, ve genel olarak Bizans tarihi tutkunuysanız, burası kaçırmamanız gereken bir yer.

14. Nişantaşı


Şişli ilçesine bağlı olan Nişantaşı, dünyaca ünlü lüks markaların mağazaları, havalı cafe ve restoranları, galerileri ve birçok ünlünün cenazesinin kalktığı Teşvikiye Camii ile biliniyor. Buradaki apartmanlar da İstanbul'un en pahalıları arasında yer alıyor. Ama burası, çok fazla alışveriş yapmak istemeyenler için bile gezilmeye değer, nezih bir yer. Taksim ve Beşiktaş'tan kolayca ulaşılabilen Nişantaşı, Dolmabahçe Sarayı'nın yapımından sonra önem kazanmaya başlamış. Kırıntı Cafe, Delicatessen, Tatbak gibi yerlerin lezzet noktaları, Museum of Fine Clothing ve Fey gibi butik mağazalar önerilen mekanlar arasında.
Alışveriş tutkunları için New York'un yeri bambaşka. Sizin için New York'un en iyi alışveriş adreslerini seçtik!

15. İstiklal Caddesi ve Galata Kulesi

İstiklal Caddesi

Galata Kulesi

Kapanışı tüm İstanbul'un kalbinin attığı Taksim'in İstiklal Caddesi'nde yapıyoruz. Taksim Meydanı'ndan başlayarak, Tünel bölgesine kadar, burada ne ararsanız bulabilirsiniz. Alışveriş derseniz, cadde boyunca sayısız mağaza var - yan sokakları saymıyoruz bile. Gece hayatı açısından, keyifli fasıl mekanlarından, alternatif canlı müzik sahnelerine burada herkese uygun bir mekan var. Burası genç enerjisi ile bilinse de, aslında Taksim'i Taksim yapan eskiye dair ince dokunuşları. Bunların en belirgin olanı, tabii ki nostaljik tramvay. Bu eski havayı pasajlarda, tam fındıklı Beyoğlu çikolatası satan ufak dükkanlarda yakalamak mümkün. Caddenin sonuna, Tünel'e geldiğinizde, Galata Kulesi'yle karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu muazzam binaya dışarıdan bakınmakla yetinmeyin, giriş ücretini ödeyip İstanbul'u kanatlarınızın altına alın.

Şu yazılar da ilginizi çekebilir:

Paylaş:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İSTANBUL VE TÜRKİYE GENELİ HİZMETLERİMİZ

  1. Otel ve Otel Arsası
  2. Turistik Tesisler
  3. Hastane ve Hastane Arsası
  4. Benzinlik ve Benzinlik Arsası
  5. Tarım Arazileri ve Kredilendirme
  6. Eğitim İmarlı Arsa ve Eğitim Binaları
  7. Satılık Arsalar
  8. Kat Karşılığı Arsalar
  9. Konut İmarlı Arsalar
  10. Ticari İmarlı Arsalar
  11. Eğitim İmarlı Arsalar
  12. Sağlık İmarlı Arsalar
  13. Fabrika ve Sanayi Arsaları
  14. Hafriyat Döküm Sahaları
  15. Projeli AVM Arsaları
  16. Prefabrik Ev Yapımı
  17. Tiny House Ev
  18. Çelik Konstrüksiyon Ev
  19. Airbnb - Ağaç Ev

apay gayrimenkul

  1. İstanbul bölgesinde kat karşılığı toplu konut yeri arıyorum..
  2. Şişli bölgesinde butik kat karşılığı yerler arıyorum.
  3. Muğla bölgesinde kat karşılığı villa arsası arıyorum.

Murat APAY

Talep edilen arsalarla ilgili olarak resmi yetki belgem vardır.