0535 976 7 888

YABANCIYA SATIŞ HÜSRANLA BITMESIN

Yabancıya satış hüsranla bitmesin

Sektörde son dönemde herkes mütekabiliyet (karşılıklılık) yasasının kalkmasını bekliyor

Sektörde son dönemde herkes mütekabiliyet (karşılıklılık) yasasının kalkmasını bekliyor. Piyasada hareket başlamışken, sektörü bilen Erdoğan Bayraktar Çevre ve Şehircilik Bakanı olmuşken, yabancıların Türkiye’deki gayrimenkullere ilgisi artmışken ve gayrimenkul iyi bir yatırım enstrümanı olmuşken, bir de Finans Merkezi ve çılgın projeler dünyanın gözünü Türkiye’ye çevirmişken neden yabancıya satışın önü açılmasın? Bu sayede sektör yakaladığı ivmenin çok daha üzerine çıkabilir. Herkes böyle düşünüyor.

Aslında Türkiye’de yabancılara konut satışı tamamen yasak değil. Sadece bazı ülkelerin vatandaşları alamıyor. Çıkması beklenen yasayla da tüm ülkelere gayrimenkul satışının yapılması serbest olacak. Bu durumda ‘Topraklar elden gidiyor, yabancılar her yeri satın alacak’ şeklinde düşüncelerin de bir anlamı yok. Yabancı aldığı gayrimenkulü alıp götürecek değil. Zaten yasa şu anda sınırlı olan yabancıya satış miktarını sınırlı tutmaya devam edecek. Bir ilin belli bir oranına denk gelen metrekarelerdeki gayrimenkuller satılabilecek. Bazı yerlerde ise hiç satış olmayacak. Bu nedenle gereksiz yere ‘Topraklar elden gidiyor’ demenin bir anlamı yok.

Yasa çıkarsa birçok açıdan olumlu etkisinin olacağı gerçek. Firmalar da hazırlıklarını buna göre yapıyor. Yasa çıkar çıkmaz birçok ülkede Türk firmalarının tanıtım ofisleri devreye girecek. Birçok aracı şirket ortaya çıkacak. Burada yabancıya satış için yurtdışındaki şirketlerle işbirliği yapacak inşaat şirketlerinin dikkatli olması gerekiyor. Komisyonlu satışlarda ince elemeyenin canı yanabilir…
Türkiye’de bu yasa uzun yıllardır uygulanıyor. Hatta gündemi uzun süre meşgul eden yasalardan biridir yabancıya mülk satışı… Yasanın kapsamının genişletilmesinden önce mevcut uygulamasının iyileştirilmesine öncelik verilmesinde fayda var. Uygulamadaki aksaklıkları giderecek iyileştirmeler yapılmadan sınırlandırılmanın kaldırılması mevcut sorunların devamından başka bir işe yaramayabilir.
Bu konuda bazı düzenlemeler yapılsa da yabancıya satışın çok fazla suiistimal edildiği, hatta ev alan birçok yabancının ülkelerine döndüğü günler çok gerilerde değil. Ya da ev alıp aylarca tapularını alamayan yabancıların bıkkınlığı sektörün önünü tıkayabilir. Ev alırken en iyi referans tanıdık ya da akraba referansıdır. İnsanlar buna göre hareket ediyor. Memnuniyetsiz yabancılar bizim gibi sessiz kalmak yerine bunu hemen çevresine yaymak için ekstra çaba gösterebilir.
Yasa genişletilmiş haliyle çıkmadan önce mutlaka mevcut sorunların çözümüne yönelik adımların atılması gerekiyor. Yoksa sektörün büyük beklenti içine girdiği yabancıya satışta hüsran yaşanabilir…

www.emlakyorumu.com

Paylaş:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İSTANBUL VE TÜRKİYE GENELİ HİZMETLERİMİZ

  1. Otel ve Otel Arsası
  2. Turistik Tesisler
  3. Hastane ve Hastane Arsası
  4. Benzinlik ve Benzinlik Arsası
  5. Tarım Arazileri ve Kredilendirme
  6. Eğitim İmarlı Arsa ve Eğitim Binaları
  7. Satılık Arsalar
  8. Kat Karşılığı Arsalar
  9. Konut İmarlı Arsalar
  10. Ticari İmarlı Arsalar
  11. Eğitim İmarlı Arsalar
  12. Sağlık İmarlı Arsalar
  13. Fabrika ve Sanayi Arsaları
  14. Hafriyat Döküm Sahaları
  15. Projeli AVM Arsaları
  16. Prefabrik Ev Yapımı
  17. Tiny House Ev
  18. Çelik Konstrüksiyon Ev
  19. Airbnb - Ağaç Ev

apay gayrimenkul

  1. İstanbul bölgesinde kat karşılığı toplu konut yeri arıyorum..
  2. Şişli bölgesinde butik kat karşılığı yerler arıyorum.
  3. Muğla bölgesinde kat karşılığı villa arsası arıyorum.

Murat APAY

Talep edilen arsalarla ilgili olarak resmi yetki belgem vardır.