0535 976 7 888

DOĞALGAZ FATURALARINIZI VE ISINMA MASRAFLARINIZI AZALTIN

Doğalgaz Faturalarınızı ve Isınma Masraflarınızı Azaltın

Kış aylarında bütçenizi en çok zorlayan harcamaların başında gelir ısınmak için harcanan paralar. Peki daha ekonomik bir şekilde nasıl ısınabilirsiniz.

Son yıllarda hepimizin şikayetçi olduğu bir diğer konu, kışları ısınmak için harcadığımız tutarın her geçen yıl daha yüksek gerçekleşmesidir.
Bazı yıllarda uluslararası piyasalarda doğalgaz fiyatları artarken bazı yıllarda dövizin değerinin artışıyla ve ayrıca doğalgaz üzerinden alınan vergi miktarındaki değişikliklerle, nispeten ucuza ısındığımız yıllar çok gerilerde kaldı.
 Ekonomik Isınma Yöntemleri Nelerdir? Doğal Gaz ve Isı Tasarrufu Nasıl Yapılır?

-Yalıtım (izolasyon)

Ekonomik ısınma yollarının başında evimize veya işyerimize yalıtım yani izolasyon yaptırmak gelir. Ben ısı yalıtımını bir harcamadan çok bir yatırım olarak değerlendirmek gerektiğine inanıyorum. Çünkü yaşadığınız bölgeye uygun bir ısı yalıtım sistemini edinmeniz, ısınma tasarrufu sağlayabileceği gibi evinizin veya işyerinizin değerini de arttıracaktır. Ayrıca tasarruflu ısınmanın en etkili yolu budur. Evinizde ısı yalıtımını içerden veya dışarıdan sağlayabilirsiniz. Dışarıdan yalıtım daha etkili olmasına rağmen bunun mümkün olmadığı şartlarda içerden yalıtım seçeneğini düşünmenizde yarar olacaktır.
İZODER’in hazırladığı bir araştırmaya göre, bölgeden bölgeye farklılık göstermekle beraber, ısı yatılımı yapılmamış bir binayı ısıtmak için izolasyonlu bir binaya göre 2.5 kat fazla olan bir faturaya katlanmak gerekmektedir. Ayrıca izolasyon için harcayacağınız miktarın yaklaşık olarak 4 yıl gibi bir sürede kendini ödeyeceği hesaplanmıştır. Görüldüğü gibi evde ısı yalıtımı hem büyük farklara neden olmakta hem de çok uzun sayılmayacak bir sürede kendi masrafını karşılamaktadır. Ayrıca ısı ve ses yalıtımının binanızın değerini ve kullanım ömrünü artıracağını da unutmamak gerekir. Bu araştırma raporuna İZODER’in sitesinden ulaşabilirsiniz.
Özellikle belirtmek gerekir ki yaşadığınız iklim koşullarına uygun bir ısı yalıtım sistemi size hayat boyu kazandıracaktır. Aksi taktirde cebinizde bir kara delik olduğunu varsayabilirsiniz. Evinize izolasyon yaptırmanızın çok pahalı olacağını düşünmeyin. Radyatör arkalarına ısı yansıtıcı küçük paneller koyma gibi ucuz ve pratik çözümler bile evinizde tasarruflu ısıtma için yarar sağlayacaktır.
Denemedim ancak, radyatörlerin arkasına uygun boyutlardaki bir köpük karton levhasını alüminyum folyo ile kaplayarak koymanız yararlı olabilir ve çok ucuza mal edilebilir.

-Pencereler

Evlerimizde, ısı yalıtımı konusunda en zayıf halkalar pencerelerimizdir. Bu nedenle en kısa sürede çift camlı pencereleri kullanmaya başlamakla ciddi anlamda paradan tasarruf sağlayabiliriz. Ne yazık ki hala modern görünümlü binalarda bile eski tip tek camlı pencerelere rastlamak mümkün. Hem ısınamayıp hem de çok yüksek faturalar ödemenin önemli bir neden de budur. Yine de eski tip pencereler için ısı yalıtımı sağlayan hepimizin bildiği süngerli şeritler kullanarak, güneş almayan pencerelerin perdeleri kapalı tutarak ve açmadığımız pencerelerin kenarları bantlayarak doğalgaz tasarrufu için ilk adımı atabilirsiniz.

-Kombi mi Merkezi Sistem mi?

Bu sorunun cevabı, tamamen sizin evde bulunma durumunuza göre farklılık gösterecektir. Merkezi sistemlerin kombiye göre önemli ölçüde verimli çalıştığı bir gerçektir. Eğer evinizin tüm gün ısınması gerekiyorsa merkezi sistem sizin için daha iyi bir seçenektir. Gerçekten etkili bir şekilde ısınma giderlerini azaltmak için ihtiyaçlarımızı doğru tanımlamalı ve seçimlerimizi de buna göre yapmalıyız.
Merkezi sistemin bir avantajı da “alt ve üst katlar nasılsa tüm gün kombisini yakıyor” diye düşünen ve bu nedenle kendi kombisini doğru düzgün çalıştırmayıp sizin ürettiğiniz ısıya ortak olan can sıkıcı komşularla uğraşmayacak olmanızdır. Alt ve üst katlarınızın ısınıyor olması ödediğiniz faturanın tam karşılığını alma konusunda oldukça önemlidir. Ancak karı koca çalışan bir çift için kombi seçeneği, verimli ısınma için elbette daha uygun olacaktır. Saat ayarı yapabilen kombilerden tercih ederek, gereksinim duyduğunuz saatlerde evinizi ısıtmakla doğalgaz faturanızı düşürebilirsiniz.

-Kombiler

Kombinizi seçerken enerji verimlilik yönü güçlü bir markayı seçerek önemli bir avantaja baştan sahip olabilirsiniz. Bu tip tasarruflu kombi seçenekleri arasında yoğuşmalı kombiler başı çekmektedir. Bunun yanında kombiler konusunda çok önemli bir diğer nokta ise kombinizin ve radyatörler dahil tüm tesisatın bakımını düzenli bir şekilde, işinin uzmanı kişilere yaptırmanızdır. Unutulmamalıdır ki çoğu evdeki kombi tesisatı korozyona karşı savunmasızdır. Kombinizin ve tesisatınızın düzenli bakımlarını yaptırmadığınız taktirde hem ısınamayıp hem de yüksek bir bedel ödeyebileceğinizi unutmamalısınız.
Ekonomik doğalgaz kullanımı için ev içersinde bir kaç kat giyinerek ısınma ihtiyacınızı azaltabilirsiniz. Çok kalın ve rahatsız giysiler yerine,  örneğin, kazağın altına bir tişört giymeniz işe yarayacaktır. Isı ayarını bir kaç derece düşürmek bile size önemli ölçüde yarar sağlayacaktır.
Tüm bu sayılan önlemlerin yanında ekonomik kombi kullanımı için,
-Eğer ihtiyaçlarınıza uyuyorsa saat ayarlı kombileri tercih ederek
-Kış mevsiminde evin en dış ve kombiden uzak olan odasında bulunan radyatörü kapatarak (rutubete karşı
dikkatli olmak kaydıyla)
-Banyoda bulunan havalandırmayı ve radyatörü sadece ihtiyaç olduğunda açarak
-Oturacağınız daireyi seçerken blok veya apartmanların daha iç taraflarında olanını seçerek
-Evinizin havalandırmasını günün en sıcak saatleri olan öğle saatlerinde yaparak
-Güneş ışığından mümkün olan en üst derecede yararlanarak
-Rutubet konusunda gereken önlemleri alarak
Tasarruflu doğalgaz kullanımı ve işyerlerinde veya evde ısı tasarrufu sağlayabilirsiniz.
Tüm bu sayılan önlemlerin en etkili olanı kuşkusuz izolasyondur. Ana hedef olarak kendinize, ısı yalıtım özelliği çok güçlü olan bir evde yaşamayı belirlemenizi öneririm.

www.emlakyorumu.com

Paylaş:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İSTANBUL VE TÜRKİYE GENELİ HİZMETLERİMİZ

  1. Otel ve Otel Arsası
  2. Turistik Tesisler
  3. Hastane ve Hastane Arsası
  4. Benzinlik ve Benzinlik Arsası
  5. Tarım Arazileri ve Kredilendirme
  6. Eğitim İmarlı Arsa ve Eğitim Binaları
  7. Satılık Arsalar
  8. Kat Karşılığı Arsalar
  9. Konut İmarlı Arsalar
  10. Ticari İmarlı Arsalar
  11. Eğitim İmarlı Arsalar
  12. Sağlık İmarlı Arsalar
  13. Fabrika ve Sanayi Arsaları
  14. Hafriyat Döküm Sahaları
  15. Projeli AVM Arsaları
  16. Prefabrik Ev Yapımı
  17. Tiny House Ev
  18. Çelik Konstrüksiyon Ev
  19. Airbnb - Ağaç Ev

apay gayrimenkul

  1. İstanbul bölgesinde kat karşılığı toplu konut yeri arıyorum..
  2. Şişli bölgesinde butik kat karşılığı yerler arıyorum.
  3. Muğla bölgesinde kat karşılığı villa arsası arıyorum.

Murat APAY

Talep edilen arsalarla ilgili olarak resmi yetki belgem vardır.