0535 976 7 888

2012 beklentileri: 2B, kentsel dönüşüm ve mütekabiliyet!

Daria Park
2-B yasası ve kentsel dönüşüm uygulamaları ile oluşacak arsa potansiyeli sektöre can suyu gibi gelecektir. Mütekabiliyet yasası ile de satılamayan binlerce proje potansiyel alıcı kitlesine kavuşacaktır

İşte o yazı; 
 
2012 yılı beklentileri
 
Merhaba, yeni yıl, yeni umutlar yeni beklentiler demektir. Emlak sektörü de bu beklentiler içinde 2012 yılının hesabını şimdiden yapmaya başladı.
 
Tabii önce, geçtiğimiz yılın kısa bir değerlendirmesini yapmak gerekiyor.
 
2011 yılı başları piyasalar, bu yıl yapılacak milletvekili seçimlerine endekslenerek oldukça sönük geçti diyebiliriz. Yatırımlar ve beklentiler hep seçim sonrasına endekslendi. Bu dönemde, Kanal İstanbul ve Kentsel Dönüşüm Projeleri sektörü heyecanlandıran ve seçim sonuçları kadar konuşulan olaylar oldu. Seçimlerin akabinde, piyasalar psikolojik bir rahatlama ile bir miktar hareketlendi. Ancak bu hareketlenme, çok konuşulan balon fiyatların oluşması ve faizlerdeki yükselişler nedeniyle uzun ömürlü olmadı. Yılın sonlarına doğru yeniden gündeme gelen 2-B yasası, mütekabiliyet ve kentsel dönüşüm yasalarının çıkacağı yönündeki söylemler yeniden piyasalara bir heyecan getirdi. İnşaat sektörü, 2010 da olduğu gibi arz endeksli büyümeye devam etti. 2. el piyasalarda son üç yılda olduğu gibi mevsimsel hareketlilikler dışında yaprak kımıldamadı desek yanlış olmaz. Merkeze uzak lokasyonlardaki lüks konut projelerinde stoklar oluşmaya devam etti ve halen ediyor.
 
2012 YILINDA NELER OLACAK
 
Ben, yaklaşık üç yıldır piyasalarda bir değişiklik olmayacağının ve yatay bir seyir izleyeceğinin altını çiziyorum. Şu günlerde gerek Avrupa'da yaşanan kriz, gerekse bulunduğumuz coğrafi konumda yaşanan iç ve dış sıkıntılar dolayısıyla, çok fazla hareket  imkânımızın olmadığını düşünüyorum. Yani mevcut durumda piyasalarda çok fazla bir değişiklilik beklememek gerekir.
 
Ancak 2011 'in son dönemlerinde hayata geçirileceği planlanan kanunlar ve düzenlemeler piyasalara önemli bir ivme kazandırabilir.
 
2-B yasası ve kentsel dönüşüm uygulamaları ile oluşacak arsa potansiyeli sektöre can suyu gibi gelecektir. Mütekabiliyet yasası ile de satılamayan binlerce proje potansiyel alıcı kitlesine kavuşacaktır.
Burada, özellikle kentsel dönüşümde dikkat edilecek husus olarak, gerek mülk sahiplerinin, gerekse müteahhitlerin olaya fırsatçılık olarak yaklaşmamalarıdır. Her iki tarafı da mağdur etmeyecek düzenlemeler, bunun yanında imarsız yapılara da bir çözüm yolu bulmak gerekiyor.
Bu konudaki hassasiyet ise elbette kanun koyucuya düşüyor.
2012 yılında herkesin gönlüne göre bir ev sahibi olması dileklerimle.
 
Batışehir'in üçüncü etabı öne çekiliyor
 
TOKİ iştiraki Emlak Konut GYO ile Ege Yapı Group ve diğer bir TOKÎ iştiraki olan Emlak Pazarlama İnşaat A.Ş.'nin (EPP) işbirliğiyle E-5 ve TEM Otoyolu'nun kesiştiği bölgede yükselen Batışehir projesinde yoğun talep nedeniyle üçüncü etap satışları öne çekiliyor. İçerisinde 3 bin 123 adet konut ve rezidans, bir şehir oteli, prestijli ofisler, özel eğitim kompleksi, açık alışveriş çarşısı, kulüp binası bulunacak olan projenin ilk etabı Temmuz 2013'te teslim edilecek.
 
Nizameddin Aşa / Habertürk

Paylaş:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İSTANBUL VE TÜRKİYE GENELİ HİZMETLERİMİZ

  1. Otel ve Otel Arsası
  2. Turistik Tesisler
  3. Hastane ve Hastane Arsası
  4. Benzinlik ve Benzinlik Arsası
  5. Tarım Arazileri ve Kredilendirme
  6. Eğitim İmarlı Arsa ve Eğitim Binaları
  7. Satılık Arsalar
  8. Kat Karşılığı Arsalar
  9. Konut İmarlı Arsalar
  10. Ticari İmarlı Arsalar
  11. Eğitim İmarlı Arsalar
  12. Sağlık İmarlı Arsalar
  13. Fabrika ve Sanayi Arsaları
  14. Hafriyat Döküm Sahaları
  15. Projeli AVM Arsaları
  16. Prefabrik Ev Yapımı
  17. Tiny House Ev
  18. Çelik Konstrüksiyon Ev
  19. Airbnb - Ağaç Ev

apay gayrimenkul

  1. İstanbul bölgesinde kat karşılığı toplu konut yeri arıyorum..
  2. Şişli bölgesinde butik kat karşılığı yerler arıyorum.
  3. Muğla bölgesinde kat karşılığı villa arsası arıyorum.

Murat APAY

Talep edilen arsalarla ilgili olarak resmi yetki belgem vardır.