Laleliyi yayalaştırarak geçmişte kaçırdığı fırsatı tekrar kazandıracaklarını açıklayan Başkan Topbaş, “Buradaki sanayici ve işadamlarıyla birlikte Laleli’yi yeniden nasıl fırsatlar noktası haline getirebileceğimizi düşünüp geliştireceğiz” dedi.
İstanbul’un en önemli tarihi mekanlarından Tarihi Yarımada’nın (Fatih İlçesi) yayalaştırılması çalışmaları, Sultanahmet Meydanı’nın ardından tekstil ve turizmin kalbinin attığı Laleli ile devam edecek. İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu ve Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir, Laleli Sanayici ve İşadamları Derneği (LASİAD) ile birlikte semtteki Vicenza Hotel’de bir araya geldi. Kahvaltılı toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreter Yardımcıları Mevlüt Vural ve Muzaffer Hacımustafaoğlu ile LASİAD’ın yönetimi de hazır bulundu.
İstanbul Büyükşehir Belediyesi, Fatih Belediyesi ve 2010 Kültür Ajansı’nın ortak girişimiyle yapılan çalışma kapsamında üst Laleli olarak adlandırılan Saraçhane ile Ordu Caddesi arasında kalan alan araç trafiğine kontrollü olarak kapatılıyor. Aşama aşama yapılacak düzenlemelerle Tarihi Yarımada’nın önemli bir kısmının araç trafiğine kapatılması, bölgenin turizm, moda ve tekstil sanayinden daha çok pay alması hedefleniyor. 5 ay gibi kısa bir zamanda üst Laleli bölgesinin zemin çalışmalarını tamamen bitirilmesi planlanırken, çalışmaların vatandaşları, esnaf ve turistleri rahatsız etmeden yapılmasına özen gösterilecek.
Başkan Topbaş; “Yatırımlar İstanbul’u daha kaliteli bir şehir yaptı”
Toplantıda proje hakkında bilgi veren İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, İstanbul’un dünya şehirleriyle rekabet halinde olduğunu belirterek, şehrin 5-6 yıl öncesine göre her alanda çok daha iyi bir noktada bulunulduğunu söyledi. Ulaşım, çevre ve altyapı çalışmalarını İstanbul’u daha kaliteli ve daha yaşanabilir bir şehir haline getirdiğini, çevre çalışmaları sayesinde şehrin ekolojisinin bile geri kazanılmaya başlandığını anlatan Başkan Kadir Topbaş, çalışmaların her bölgenin ihtiyacına göre planlandığını kaydetti.
Yayalaştırma çalışmalarının da bölge insanı ve turizm faktörü gözetilerek yapıldığını vurgulayan Başkan Topbaş, bölgedeki metro çalışmalarının tamamlanmasının ardından otobüs seferlerinin kaldırılacağını ve Tarihi Yarımada’nın diğer semtlerle bağlantısının metro ve tramvay ile yapılacağını dile getirdi.
İstanbul turizm ve finans şehri olma yolunda…
Lalelinin geçmişte yakaladığı uluslararası ticaret fırsatını farklı uygulamaların getirdiği sıkıntılar nedeniyle iyi değerlendiremediğini ifade eden Kadir Topbaş, “Dünyada artık ülkeler değil şehirler yarışıyor. Biz de bu yarışta İstanbul’u turizm, kongre, fuarcılık, spor, üretim ve ticaret potansiyeliyle ön plana çıkartıyoruz. İstanbul, sayın Başbakanımızın arzu ettiği turizm ve finans başkenti olma yolunda hızla ilerliyor. Şehrimizi bu büyük geleceğe diğer kamu kurumlarının yanı sıra, sivil toplum kuruluşlarıyla, yani katılımcı bir demokrasi anlayışıyla hazırlıyoruz. LASİAD’ın belediyemizle iyi ilişkiler kurması bizi memnun ediyor. Biz de kurumsal taassup göstermeden her işte mutlaka elele veriyoruz. Sorun hepimizin ve bir yerde ayağa takılan bir taş varsa hep birlikte kaldıracağız” diye konuştu.
Türkiye ekonomisin önemli bir merkezi olan Laleli piyasasının çok doğru kurgulandığı zaman çok daha farklı boyutlara gelebileceğinin altını çizen Topbaş, “Artık dünyada hudutlar kalktı. Artık dünyadaki her bir sektör birbiriyle rekabet halinde. Bu yüzden sanayici ve işadamlarımızla elele vererek hedeflerimiz doğru belirlemeyi ve doğru yatırımlarla mutlu insanların yaşadığı bir şehri oluşturmak istiyoruz. İstanbul son 6 yılda çok gelişti, ancak bu yeterli değil. Şehrimizi ve ülkemizi hep birlikte çok daha ileri taşımak zorundayız. Bunun için iki kat daha gazla çalışmamız gerekiyor. Laleli’de de yeni iş fırsatları ortaya çıkıyor. Bu fırsatları birlikte değerlendirerek başarıya çevireceğiz. Buradaki sanayici ve işadamlarıyla birlikte Laleli’yi yeniden nasıl fırsatlar noktası haline getirebileceğimizi düşünüp geliştireceğiz.” şeklinde konuştu.
Süleymaniye Bölgesi’nde yapılan yenileme ve restorasyon çalışmaları ile Sultanahmet’in yayalaştırılmasının bu bölgelerin bitişiğindeki Laleli’ye de çok olumlu yansıyacağını kaydeden Başkan Kadir Topbaş, Sultanahmet Adliyesi ile Yine Sultanahmet’teki İl Genel Meclisi binasının buradan kaldırılmasıyla bölgenin tamamen turizm ve ticaret alanı olacağını söyledi. 2004’te 2.5 milyon turist alan İstanbul’un bugün 10 milyon turist beklediğini ve yatak kapasitesinin 86 binden 107 bine çıktığını hatırlatan Başkan Topbaş, 28 bin 500 yatak kapasiteli otel inşaatının da devam ettiğini belirtti.
Çalışmalar esnaf ve vatandaşı rahatsız etmeyecek
AK Parti İstanbul İl Başkanı Aziz Babuşçu da esnafın ve vatandaşın ne hissettiğini, ne düşündüğünü anlayarak ona göre çözümler ürettiklerini ve aynı paydaşlık noktasında buluştuklarını belirterek, “Laleli’de birçok şeyi daha iyi yapmak için uğraşıyoruz. Bunarlı yaparken esnafımızı ve vatandaşımızı da hiçbir şekilde rahatsız etmeden, herkesin tatmin olduğu çalışma yürüteceğiz. Bizim yerel yönetim anlayışımız budur. Laleli’de yapılacak çalışmalarda hangi desteği verebileceksek, parti olarak o desteği vermeye de hazırız” dedi.
Yayalaşan Laleli’nin denetimini LASİAD yapacak
Laleli’nin Türkiye’nin özeti ve Türkiye’nin her karış toprağından gelen insanların bulunduğu bir semt olduğunu vurgulayan Babuşçu, “Ülkemizin her bölgesinden gelenlerin kardeşçe yaşadığı huzur ortamını bozmak isteyenlerin karanlık odalardaki mühendislik hesaplarını bugünlerde görüyoruz. O zaman bu topraklarda kardeşçe yaşayanların kardeşlik vurgusunu ısrarla yapmalıyız” diye konuştu.
Yayalaştırılan alanlarda projenin yüklenicisi durumundaki LASİAD görevlilerinin girişi denetleyeceğini anlatan Fatih Belediye Başkanı Mustafa Demir ise, “Girişler 15 dakika olacak. Yayalaştırılan alana giren esnaf aracıyla 15 dakikada işini bitirerek çıkacak. Bekleme olmayacak. Bu giriş hakkı sadece bölgedeki esnaf olan kişiler için geçerli olacak” dedi.
Sirkeci de yayalaşıyor…
Sultanahmet’teki yayalaştırma çalışmalarının ilk aşamasının tamamlandığını ve bölgedeki hedeflerinin Sirkeci’deki Ankara Caddesi ile Mercan Yokuşu arasında kalan bölgenin de yayalaştırılması olduğunu anlatan Demir, Kapalıçarşı’nın proje ve diğer tadilat ihtiyaçlarının bir yıl içinde tamamlanmasını planladıklarını dile getirdi. Sirkeci ile Gülhane arasında kalan alanın da yayalaştırılma çalışmalarının devam ettiğini söyleyen Demir, proje bedelinin 8 milyon TL’yi bulduğunu, ancak kendi imkânlarını devreye sokarak bu maliyetin 4 Milyon TL’ye kadar indirildiğini anlattı.
Toplantının ardından Kadir Topbaş, Aziz Babuşçu, Mustafa Demir ve beraberindekiler yayalaştırılması yapılan alanda bir süre yürüyerek çalışmalar hakkında bilgi aldılar. Başkan Topbaş ile sohbet eden esnaf ve vatandaşlar, yayalaştırma çalışmasından dolayı memnuniyetlerini ve teşekkürlerini belirttiler.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder