0535 976 7 888

Büyükşehirden İmarsız Yapılara Kanun Teklifi

Büyükşehirden İmarsız Yapılara Kanun Teklifi
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Gazetecilere yaptığı açıklamada, İstanbulda halkın deprem riski taşıyan binaları kullanmaya devam ettiğini, bu yapılar kullanımda olduğu için de müdahale edilemediğini belirterek, Deprem güçlendirmesi adına müracaat yapanlar belediyelerden ruhsat alamadığı için bir çözüm gelmesi gerekiyor. Bununla ilgili, bir af sayılmayacak, geçici bir kullanım belgesi verilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Bunu, Hükümete ve TBMMye teklif edeceğiz dedi.

Topbaş, Sarıyer Çayırbaşı Tünelinde bir soru üzerine, 2011 yılı ve bundan sonraki yıllarda İstanbulun depreme karşı hazır hale gelmesi ve özellikle vatandaşların yaşadığı alanlarla ilgili deprem güçlendirmesi çalışmalarına öncelik verdiklerini söyledi.

AF SAYILMAZ, AMA ÇALIŞMA YAPIYORUZ

Fikirtepede başlattıkları çalışmaları bütün şehir genelinde devam ettirdiklerini belirten Topbaş, konuşmasını şöyle sürdürdü:
Bir de buna paralel olarak İstanbuldaki 1 milyon 600 bin yapılmış binanın yüzde 60-70inde imara aykırılıklardan bahsediyoruz. Bu binaların bir kısmı kendi parselinde de olsa ruhsatlı da başlasa, imara aykırı eklemeler nedeniyle ruhsat alamıyor. Halkımız deprem riski taşıyan binaları kullanmaya devam ediyor. Bu yapılar kullanımda olduğu için müdahale edemiyorsunuz. Deprem güçlendirmesi adına müracaat yapanlar, belediyelerden ruhsat alamadığı için bir çözüm gelmesi gerekiyor. Bununla ilgili, bir af sayılmayacak, ama diğer taraftan geçici bir kullanım belgesi verilmesi için çalışmalar yapıyoruz. Böyle bir hazırlığımız var. Bunu, Hükümete ve TBMMye teklif edeceğiz. Kanun tasarısı olarak teklif edebiliriz.

Buradaki mevcut yapıların ekonomik ömürleri bitene kadar, vatandaşların kullanmakta olduğu yapılara bir geçici kullanım izni vermek ve iskan harcının belli bir kısmını almak suretiyle, bu yapıları kullanım belgeli hale getirmek ve böylece yapılarında güçlendirme yapmak isteyenler rahatlıkla belge, ruhsat alabilecekler.
Ruhsatsız iş yerlerinin de böylece çalışma ruhsatı alabileceğini ifade eden Topbaş, Bina ekonomik ömrünü bitirdiğinde, yeniden yapılmak istendiğinde, mevcut plandaki imar neyse onu yapabilecek. Dolayısıyla yeni bir hak olmayacak dedi.

Kaçak kat ve her türlü ilave yapmış olanların, farklı halde konumlandırılmış binalar için de bu uygulamanın düşünülebileceğini anlatan Topbaş, şunları kaydetti:
Çünkü bir gerçek var, bu şehirde bir deprem riski var bunu zaten konuşuyoruz. Kentsel dönüşüm yapılması gerekiyor, diğer taraftan binalarını güçlendirmek isteyen insanlar var. Bina iskansız olduğu için Belediye bunlara güçlendirme ruhsatı veremiyor. Çünkü bina yasal değil. Yasal hale getirilmesi de mümkün değil. O halde biz bunlara geçici belge verelim ki güçlendirme ruhsatı alabilsin.

Bir gazetecinin, Siz tabii çok iyi bir niyetle yaklaşıyorsunuz deprem güçlendirmesi diyorsunuz. Peki bu belgeyi kötü niyetle kullanmak isteyenler olamaz mı? Bu binalarla ilgili şu tarihten itibaren yapılmış diye bir süre vermeyecek misiniz? Bu seçim döneminde akla başka şeyler de getirebilir sorusu üzerine Topbaş, şu yanıtı verdi:

Bu belediye seçimi değil. Yasa da şu anda değil, seçimden sonra çıkar. Seçimle alakalı olarak bunu söylemiyoruz. Aslında bundan ben daha önce de bahsetmiştim, ama anlaşılan medyamızdan kaçmış. Binalara bir tarih koyamazsınız ya da buna bir tarih koyamazsınız. Ne kadar yapı varsa hepsini kapsamak durumundasınız. Zaten o binalar kullanılıyor, o binalara müdahale edemiyor, etmiyorsunuz. Onbinlerce, yüzbinlerce yapı var.
Bunları yasal hale getirmek, boşaltmak gibi bir imkanımız yok ve orada yaşanıyor. Burada oturan vatandaşlar binasını güçlendirmek istiyor. Ruhsat alamıyor, belediye ruhsat vermiyor. Bunun için geçici bir belge alabilirse, bir sıkıntıya düşmeden güçlendirme imkanı verilir. Ancak bu ileride bir hak doğurmayacak. Plandaki mevcut duruma göre imar verilecek. Bu mevcut yapıyı, kullanabildiği kadar kullanabilecek. Güçlendirme yapabilecek, ancak binasını yeniden o şekliyle yapamayacak. O binada iskan alsaydı ne kadar harç verecekti diye bakılacak. Onun belirli bir oranı alınacak, harç olarak ileride binasını yıkıp yaptığı zaman daha önce verdiği mahsuptan
düşülecek.

ÖRTÜLÜ AF DEĞİL

Başka bir gazetecinin İster istemez örtülü af gibi anlaşılıyor. Ne diyeceksiniz? sorusu üzerine Kadir Topbaş, şunları söyledi:
Örtülü af diye değerlendirmemek lazım. Şu anda bu binalar kullanılıyor. Bu binalar arasında deprem riski taşıyan birçok bina var. Vatandaş binasını güçlendirmek istiyor, belediye hiçbir şekilde buna ruhsat veremez. Çünkü belediyenin kayıtlarında bu binaların imara aykırılıkları var. Belediyeye gittiği zaman belediye binanı yasal duruma getir, yık yeniden yap diyor. Bu da mümkün değil. Binayı da güçlendirmesi gerekiyor, deprem riski var. Burada depremden korunmak mı daha doğru olur, yoksa bu kanun tasarısının arkasından daha başka maksatlar mı aramak daha doğru?    

Bence depremden korunmak, olası bir depremdeki kayıpları en aza indirmek veya ortadan kaldırmak adına bu riske de katlanılır diye düşünüyorum. Bunu bana birileri empoze etmedi, bu tamamen kendi fikrim. Doğru olduğuna inanıyorum, çünkü vatandaşlarımız mevcut binasına güçlendirme izni alamıyor.. Bu binaları ortadan kaldırmanız mümkün değil, böyle yüzbinlerce bina var.

Topbaş, bu tür bir düzenlemenin, bütün Türkiye için geçerli olabileceğini düşündüğünü belirterek, Bu İstanbula özel olmaz. Buna siyasilerimiz ne der, partilerimiz nasıl bakar bilemiyorum. Bir teknik adam olarak ben bu tasarının doğru olduğunu düşünüyorum. Başka türlü riskli binayı güçlendirip, kullanıma devam ettiremezsiniz. Ya diyeceksiniz ki yık binanı imara uygun yap veya riskine kendin katlan dedi.
Paylaş:

Çılgın Proje Açıklandı

Çılgın Proje Açıklandı
Başbakan Erdoğan, İstanbul için çılgın projesini açıkladı. Karadeniz ve Marmara arasında yeni bir kanal açılacak. Kanalın uzunluğu 40 kilometreyi bulacak, derinliği 25 metre, genişliği ise 150 metre olacak.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, Haliç Kongre Merkezi’de düzenlenen toplantıda İstanbul için çılgın projesini açıkladı. Toplantıda İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş’ın yanı sıra, bakanlar ve AK Parti’nin yöneticileri de hazır bulundu.

Çılgın projeyi açıklayan Başbakan Erdoğan, Karadeniz ve Marmara arasında yeni bir kanal açılacak, kanalın uzunluğu 40 kilometreyi bulacağını, derinliğnin 25 metre, genişliğinin ise 150 metre olacağını söyledi. Bugün açıkladığım muhteşem proje şahsımın olduğu kadar, arkadaşlarımın olduğu kadar, yüzlerce yıl öncesindeki İstanbul idarecilerinin de hayaliydi diyen Erdoğan, konuşmasını şöyle sürdürdü;

İstanbula Büyükşehir Belediye Başkanı olduğum zaman özellikle Independent olayı yaşandığı zaman gece gündüz bunu düşündüm ve aynı felaket bizde olsa ne yaparız diye konuştuk arkadaşlarımızla. Helikopterle İstanbulun üzerinde gezdik. On yıllar boyunca zihnimizde şekillenen bu hayal bugün artık ete kemiğe bürünmeye başladı.

Türkiye, 2023e çılgın bir projeyle girmeyi hak etmektedir. Proje çok ama çok boyutlu. Aynı zamanda bir enerji, aynı zamanda ulaştırma, bayındırlık, tarım projesidir. Bu proje bir şehircilik projesi, onun kadar aile, turizm projesidir. Bu bir çevre projesidir. Projeyi açıklamadan önce iki hususun altını çiziyorum. Uzun bir süredir bu projenin üstünde çalıştık. Her türlü olumsuzluğu, haksızlığı önlemek adına projenin tam olarak yeri ve maliyetini gizli tutmaya devam edeceğiz. Onu açıkladığımız anda bir çok olumsuzlukların olabileceğini görüyoruz. Yeri ve maliyeti üç aşağı beş yukarı belirlenmiş durumdadır. Sadece etüd çalışmaları iki yıl sürecek arkadaşlar. Böyle devasa projenin yer ve zaman açısından bazı değişikliklere uğrayacak olması son derece tabidir.

Dünyanın içinden nehir geçen nice şehirler vardır, içinden deniz geçen yegane şehir İstanbuldur. Artık İstanbul içinden iki deniz geçen bir şehre dönüşecek projeyle. İki yarım ada ve bir ada oluşacak. Karadeniz ve Marmara arasına yaklaşık 45-50 kilometre uzunluğunda bir kanal yapıyoruz. İstanbula Kanal İstanbulu kazandırıyoruz.

Panama, Süveyş kanalıyla kıyas dahi kabul etmeyecek yüzyılın en büyük projelerinden biri için kolları sıvıyoruz. Kanalın su derinliği yaklaşık 25 metre, genişlik 150 metre civarında olacak. Taban genişliği ise 120 metreyi bulacak. Kanaldan bugün dünyanın en büyük gemileri geçebilecek. Kanal üzerine inşa edeceğimiz köprülerle kara ve demiryolu ulaşımı hiçbir kesintiye uğramayacak. Üçüncü köprünün bağlantı yolları da bu kanal üzerinden geçecek.

Boğaz trafiğini azaltacak ve boğazdaki riski minimize edecek. İstanbul Boğazını yeniden Türkiye ve dünyaya kazandırıyoruz. Boğazda artık su sporları yapılacak, kent içi ulaşım sağlanacak ve eski günlerine geri dönecek. Marmarada demirleyen gemilerden artık büyük oranda kurtuluyoruz, kirliliğin önüne geçiyoruz.

İstanbul Boğazından günde ortalama 149 gemi geçiyor ve yeni kanal deniz trafiğini artıracak. Şu anda gemilerin Boğazdan geçmek için bekleme maliyeti yıllık 1.4 milyar doları buluyor, bu maliyet ortadan kalkacak. Türkiyenin en büyük havalimanını İstanbulda yeni bölgede yapacağız. Atatürk ve Sabiha Gökçen artık ihtiyaca cevap vermiyor.

Kanal, İstanbulun yer altı ve yer üstü su kaynaklarına zarar vermeyecek. Bunların tüm planları yapıldı. Tarım üretimini etkilemeyecek. Kanaldan çıkan toprağın bir kısmı sönmüş maden ocaklarının kapatılması için kullanılacak.

Kanalın finansmanı için herhangi bir sıkıntımız yok, yaklaşık 2 yıl boyunca etüd çalışmaları yapılacak. Kanalın inşaatı on binlerce insanımıza iş imkanı sağlayacak. Kanalın etüd çalışmasında bütün öneriler ve eleştiriler dikkate alınacak. Çalışmayı dünyaya açık olarak yürüteceğiz. Ağırlıklı hazine arazileri kullanılarak projeyi gerçekleştireceğiz. Tabi ki zorlandığımız yerler olabilir, orada da kimsenin mağduriyetine sebebiyet vermeyeceğiz. Projede bana yardımcı olan tüm arkadaşlarıma özellikle teşekkür ediyorum.

Başkan Topbaş Çılgın Proje’yi değerlendirdi

İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Başbakan Recep Tayyip Erdoğanın açıkladığı Çılgın Projeye ilişkin çalışmaların Avrupa yakasındaki bir alanda yürütüldüğünü söyledi. Başbakan Erdoğanın açıklamasının ardından gazetecilerin sorularını yanıtlayan Kadir Topbaş, şunları kaydetti;

İstanbulun hangi bölgesinde olacağı tartışıldı, çalışıldı. Avrupa yakasında doğayı etkilemeyecek bir noktada, maliyetler hesap edilerek bir çalışma yapıldı. İlk yapılan çalışmalarda kademelendirilmiş bir kanal haline getirilmesi düşünülmüştü. Onun işletme maliyetleri fazla olacak, gemi geçişleri bu kadar rahat olmayacaktı. Sayın Başbakanımız su seviyesinde gemilere engel olmayacak bir kanalı ön gördü. Marmaradan Karadenize çıkan bir kanal projelendiriliyor. 2 yıllık bir proje çalışması yapılacak. Arkasından da belki 8 yıllık bir zaman dilimi olacak. Avrupa yakasında şu anda çalışmaların yürütüldüğü bir alan var. Boğazdan geçişte tercih noktasında kanal tercih edilecek diye düşünüyoruz.

Başbakan Erdoğan ile zaman zaman kent üzerinde helikopterle uçuşlar yaparak projeyle ilgili değerlendirmeler yaptıklarını ifade eden Kadir Topbaş, Üçüncü köprüyle ilgili değerlendirmeler oldu. Sayın Başbakana teşekkür ediyorum çünkü bu tip çalışmaları bizimle hep paylaştı, fikirlerimizi hep sordu. Şu anda yaptığımız bu çalışma İstanbulun geleceği. İstanbulun kaderini konuşuyoruz. Belki çevreciler, şehir plancıları hemen eleştirel yaklaşıma gireceklerdir. Karşıtlar mutlaka olacak. Bu milletin projesi. Bu projenin ardından İstanbul Boğazı şehir içi ulaşımda daha çok kullanılacak ve su sporları merkezi olacak diye konuştu.
Paylaş:

Kentsel Dönüşüme Vatandaş Katılıyor

Kentsel Dönüşüme Vatandaş Katılıyor
Yılların birikimiyle büyük sorun haline gelen kamu arazilerinin işgali vatandaşların katılımıyla tarih oluyor.

İstanbul Büyükşehir Belediyesi yıllardır işgal edilmiş olan kamu arazilerini, hak sahibi vatandaşlara satarak kentsel dönüşümde bir adım daha atıyor. Arazilerin satışıyla yıllarca işgal altında kalıp bedeli alınamayan arazilerin bedeli kamuya kazandırılıyor.

Beyoğlu, Beykoz, Eyüp, Sarıyer, Şişli ilçelerinde 1.366.564 M2    2 bin 914 arsa işgalcilere satılacak. Vakıflar Genel Müdürlüğü’ne ait ve Maliye Bakanlığına devredilen ve yaklaşık 40 yıl önce işgal edilen ve üzerinde yapılaşma olan arsalar Büyükşehir Belediyesi tarafından devir alınarak, kullanıcılarına satılıyor. Bu kapsamdaki taşınmazlar öncelikle yapı sahiplerine  emlak vergisi beyan bedelinin enaz iki katı üzerinden doğrudan satılacak. Bu bedeller hiçbir şekilde haczedilemeyecek. Satış bedelinin en az yüzde onu peşin ödenmek üzere beş yıla kadar taksitlendirilebilecek.

Araziler üzerindeki yapılar imara aykırı, ruhsatlandırılmamış, iskan alınmamış olanlar kaçak yapı konumundan çıkmayacak. Belediyelerce İmar planı veya uygulaması yapılan satışlarda arazinin yüzölçümünün DOP (Düzenleme Ortaklık Payı) a ilave olarak %20 sinin satış bedelinden düşülmek kaydıyla  eğitim ve sağlık, resmi tesis alanları için ayrılabilecek.

Bu taşınmazlardan gerekli olanlar için öncelikle imar planlamaları veya uygulaması yapılacak.

BU KAPSAMDA DEĞERLENDİRİLECEK HAZİNE ARAZİSİ LİSTESİ

BEYOĞLU  2.405 ADET  410.186 M2
BEYKOZ  11 ADET  85.400 M2
EYÜP  17 ADET  728.871 M2
SARIYER 11 ADET  70.839 M2
ŞİŞLİ  470 ADET  71.268 M2 
Paylaş:

İstanbul’a BM Ofis Adası

İstanbul’a BM Ofis Adası
Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu Bölge Direktörü Thea Fierens’i ağırlayan Başkan Kadir Topbaş, BM'in İstanbul'da ilk ofisinin açıldığını belirterek; “Başka ofisler de açılacak. İstanbul'da BM Adası oluşturmayı arzu etmekteyiz. Çalışmaları birlikte yapacağız.” dedi.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu Bölge Direktörü Thea Fierens'i Saraçhane Belediye Sarayı’ndaki makamında ağırladı. Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Başkan Kadir Topbaş, bir kaç ay önce BM'in İstanbul'da ilk ofisinin açıldığını belirtti ve Fierens ile ofis hakkında görüştüklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İstanbul'da BM adası oluşturmayı arzuladıklarını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, “BM bazı direktörlüklerini İstanbul'a almak istiyoruz. Bu konuda kendileriyle de hem fikiriz. UCLG Başkanı olmam da BM'yi ilgilendiriyor. İstanbul'da BM adası oluşturmayı arzu etmekteyiz. Çalışmaları birlikte yapacağız” diye konuştu.
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, Birleşmiş Milletler (BM) Nüfus Fonu Bölge Direktörü Thea Fierens'i Saraçhane Belediye Sarayı’ndaki makamında ağırladı. Görüşmenin ardından basın mensuplarına açıklama yapan Başkan Kadir Topbaş, bir kaç ay önce BM'in İstanbul'da ilk ofisinin açıldığını belirtti ve Fierens ile ofis hakkında görüştüklerini söyledi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan, BM Genel Sekreteri Ban Ki Moon ve Dışişleri Bakanı Ahmet Davutoğlu'nun İstanbul'da BM adası oluşturmayı arzuladıklarını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, “BM bazı direktörlüklerini İstanbul'a almak istiyoruz. Bu konuda kendileriyle de hem fikiriz. UCLG Başkanı olmam da BM'yi ilgilendiriyor. İstanbul'da BM adası oluşturmayı arzu etmekteyiz. Çalışmaları birlikte yapacağız” diye konuştu.
Paylaş:

Metrobüs ve Metro'ya Modern Tüneller


Başkan Kadir Topbaş, Zincirlikuyu’daki Metrobüs durağıyla Gayrettepe Metro İstasyonu’nu birleştiren 231 metrelik İstanbul’un en uzun yürüyen bantlı tünelini basına tanıttı. İnşaatın yapımını üstlenen İşadamı Nazif Zorlu ile birlikte tüneli gezen Topbaş, “İstanbul ulaşımında ciddi mesafeler aldık. Yoğun trafiğin yaşandığı noktalarda metro gibi yer altı çözümleri ürettik” dedi.

Mayıs ayında hizmete girecek

Zincirlikuyu’daki Metrobüs durağıyla Gayrettepe Metro İstasyonu, 231 metrelik İstanbul’un en uzun yürüyen bantlı tüneliyle birleşiyor. Zincirlukuyu’da yaşanan yaya yoğunluğunu rahatlatacak ve trafik kazalarını önleyecek tünelin kazı çalışmaları tamamlandı. Projenin yapımını üstlenen İşadamı Nazif Zorlu ve basın mensuplarıyla birlikte inşaatı gezen İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, elektronik ve kaplama işlemlerinin tamamlanmasının ardından tünel yolun 2012 Mayıs ayında hizmete alınacağını müjdeledi.

İstanbul’a 44 milyar TL’lik yatırım…

İstanbul’da göreve geldikleri günden itibaren ulaşım yatırımlarına çok önem verdiklerini ve gerçekleştirdikleri 44 milyar TL’lik yatırımın yüzde 55’ini ulaşım alanında yaptıklarını ifade eden Başkan Kadir Topbaş, “İstanbul’da, büyük metropollerde yaşanan trafik sorunu kısmen olmasına rağmen, ulaşımda ciddi mesafeler aldık. Yoğun trafiğin yaşandığı noktalarda metro gibi yer altı çözümleri ürettik” dedi.

Kazısı tamamlanan metrobüs ve metro bağlantı tüneliyle bir tarihe daha tanıklık edildiğini ve gelecek kuşaklara çok daha iyi bir yaşam imkanı sunulduğunu aktaran Başkan Kadir Topbaş, “Yıllar sonra belki bu metroları ve tünelleri kimin yaptığı bilinmeyecek. Ama bugünden tarihe çok önemeli bir not daha düşüyoruz” diye konuştu.

Proje 26,5 milyon TL’ye mal olacak

Zincirlukuyu’daki kavşak noktalarında yaşanan trafik yoğunluğunu ortadan kaldıracak ve metrobüs ile metro arasında modern ve kolay bir erişim imkanı sağlayacak tünelin aynı zamanda Zorlu Center’a da yeraltından ulaşım imkanı sunduğunu belirten Kadir Topbaş, 26,5 milyon TL’ye mal olan yatırımın yapımını tamamen Zorlu Holding’in üstlendiğini kaydetti.

Engelliler de düşünüldü

“231 metrelik yürüyen bantıyla İstanbul’un en uzun yürüyen bantlı tüneli burada olacak. Metro ve metrobüs arasındaki erişimi bağladığı gibi çevredeki iş ve alışveriş merkezlerine de kolay erişim sağlanacak. Bütün projelerimizde olduğu gibi bu proje de engelli ve dezavantajlı vatandaşlarımızın kullanımına uygun olarak tasarlanıyor” diyen Başkan Topbaş, sözlerini şöyle sürdürdü;

İşadamları ulaşım yatırımlarına destek veriyor

“İstanbul’un ulaşım yatırımları konusunda işadamlarımızla zaman zaman bu tür işbirliklerine gidiyoruz. İşadamlarımız da bu konuda gerekli hassasiyeti gösteriyor. İstinye Park yönetimi de bize söz verdiği 3 kavşağın iki tanesini bitirdi. Başka yerlerde de bu tür işbirliklerimiz olacak. Gezdiğimiz bağlantı tüneli gibi bütün metro istasyonlarından çevre noktalara yürüyen bantlı tüneller yapmak için çalışıyoruz. Bu tünelin işletme ve bakım işini 5 yıl boyunca Zorlu Holding üstlenecek. Bu tünelin yapımında emeği geçen Sayın Ahmet Nazif Zorlu’ya, yüklenici firmaya ve bütün çalışanlara teşekkür ediyorum. İnşallah 2012 Mayıs’ında tünelin açılışında da birlikte olacağız.”

İşadamları sosyal sorumluluk da almalı…

Zorlu Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Nazif Zorlu da yaptığı açıklamada projeyi Başkan Topbaş’a sunduğunda memnuniyetle kabul ettiğini belirterek, “İşadamları olarak hep ticaret yapmak değil, sosyal sorumluluklarımızı da yerine getirmek zorundayız. Hep kazan kazan değil, ülkenin de kazanmasını düşünmeliyiz” dedi.

Ulaşım çözümleri için İstanbul’un yeraltının da değerlendirilmesinin çok önemli olduğuna dikkat çeken Zorlu, “Yukarıda bazen insanları görüyorum. Hayatı pahasına karşıdan karşıya geçmeye çalışıyor. Yürüyen bantla insanları fazla koşturmadan rahat bir erişim imkanı vereceğiz. Sayın Başkanımız da söz verdi, Zincirlikuyu Meydanı’nı çok güzel bir hale getirecek. Bir yıl sonra burası güzelliğiyle tanımayacağınızı bir semt olacak. Zorlu Center’de 2 bin 350 kişilik büyük bir kültür merkezi de yapıyoruz. Onun için trafik sıkışıklığı yaşanmaması için bu altyapı çalışmasını üstlendik” diye konuştu.

Vatandaşlardan Başkan Topbaş'a hizmet teşekkürü

Başkan Kadir Topbaş, Gayrettepe Metro İstasyonu’nun çıkışında bir süre vatandaşlarla sohbet etti ve yeni bağlantı tüneli anlattı. Yatırımlardan çok memnun olduklarını belirten bazı vatandaşlar “Başkanım, İstanbul’da çok büyük işler yapıyorsunuz. Yatırım ve hizmetlerinizden çok memnunuz ve devamını diliyoruz” dedi.
Paylaş:

Sultanbeyli'ye Kentsel Dönüşüm Geliyor!

Sultanbeyli'ye Kentsel Dönüşüm Geliyor!
BAKANLAR KURULU KARARI

Karar Sayısı : 2011/2266

             İstanbul İli, Sultanbeyli İlçesinde bulunan bazı alanlarda yürütülecek iyileştirme, yenileme ve dönüşüm uygulamaları kapsamında Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığının yetkilendirilmesine ilişkin ekli Kararın yürürlüğe konulması; Çevre ve Şehircilik Bakanlığının 16/9/2011 tarihli ve 102533 sayılı yazısı üzerine, 29/6/2011 tarihli ve 644 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (ğ) bendi ile 13/12/1983 tarihli ve 178 sayılı Kanun Hükmünde Kararnamenin 13 üncü maddesine göre, Bakanlar Kurulu’nca 26/9/2011 tarihinde kararlaştırılmıştır. 

26/9/2011 TARİHLİ VE 2011/2266 SAYILI

KARARNAMENİN EKİ

KARAR

             Yetkilendirme

             MADDE 1 – (1) İstanbul İli, Sultanbeyli İlçesi sınırları içerisinde bulunan ve ekli kroki ile listede sınır ve koordinatları gösterilen alanda, 644 sayılı Çevre ve Şehircilik Bakanlığının Teşkilat ve Görevleri Hakkında Kanun Hükmünde Kararnamenin 2 nci maddesinin birinci fıkrasının (ğ) ve (ı) bentleri ile 7 nci maddesinin birinci fıkrasının (e) bendine göre iyileştirme, yenileme ve dönüşüm uygulamaları yapılması, bu alanda kalan taşınmazların 2942 sayılı Kamulaştırma Kanunu hükümlerine göre kamulaştırılması, gerektiğinde bu işlemlerin 2985 sayılı Toplu Konut Kanunu hükümlerine göre Toplu Konut İdaresi Başkanlığına yaptırılması, belirtilen işlemler ile uygulama sırasında üçüncü kişilere devir ve temliki gereken taşınmazlarla ilgili işlemlerin yürütülmesi amacıyla Çevre ve Şehircilik Bakanlığı yetkilendirilmiştir.

             (2) Birinci fıkrada belirtilen alan sınırları içerisinde kalan Hazinenin özel mülkiyetindeki veya Devletin hüküm ve tasarrufu altındaki taşınmazlar ile kamulaştırma suretiyle edinilen taşınmazların uygulamalar kapsamında değerlendirilmek üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığının talebi üzerine tahsisi, trampa yoluyla yapılacak kamulaştırmalar için ihtiyaç duyulan Hazinenin özel mülkiyetindeki taşınmazların tespiti ve temini, üçüncü kişilere devir ve temliki gereken taşınmazlarla ilgili tapudaki işlemlerin Çevre ve Şehircilik Bakanlığının talebi üzerine yürütülmesi, uygulama sonucunda kamu hizmetlerine ayrılan veya ihtiyaç kalmayan taşınmazların herhangi bir işleme gerek olmaksızın tahsislerinin kaldırılması amacıyla Maliye Bakanlığı yetkilendirilmiştir.

             (3) Birinci ve ikinci fıkralarda belirtilen uygulamalar kapsamında ihtiyaç duyulan ödeneğin, gerektiğinde ilgili idareye aktarılmak üzere Maliye Bakanlığı bütçesinin ilgili tertibine konulmasına ilişkin işlemler Maliye Bakanlığınca yürütülür.

             Yürürlük

             MADDE 2 – (1) Bu Karar yayımı tarihinde yürürlüğe girer.

             Yürütme

             MADDE 3 – (1) Bu Karar hükümlerini Çevre ve Şehircilik Bakanı ile Maliye Bakanı müştereken yürütür.

Kaynak: resmigazete.gov.tr
Paylaş:

Kadıköy - Kartal Metro Açılıyor!

Kadıköy - Kartal Metro Açılıyor!
İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Kadir Topbaş, 9 şiddetindeki depreme dayanıklı olarak tasarlanan ve günde 1,5 milyon yolcu taşıma kapasitesine sahip Kartal-Kadıköy metro hattında test sürüşü yaptı.

Kartal İstasyonu'na gelen Topbaş, görme engelli vatandaşlar için özel olarak tasarlanan yoldan yürüyerek metroya bindi.

Metronun, Kartal-Kadıköy test sürüşünü bugün için özel bir tarih olan 11.11.2011 tarihinde saat 11.11'de kendisi yapan Topbaş, gazetecilere vatman koltuğunda poz verdi.

Yolculuğun tamamlanmasının ardından Kadıköy İstasyonu'na gelen Topbaş, burada yaptığı açıklamada, Kadıköy-Kartal metro hattının test sürüşünü başlattıklarını, sistemin 9 şiddetindeki bir depreme dayanıklı olarak tasarlandığını, bu hattın günde 1.5 milyon yolcu taşıyabileceğini söyledi.

Özellikle Anadolu yakası için bu hattın çok önemli olduğunu, hattın 29 dakika gibi kısa bir sürede aşılacağını anlatan Topbaş, ''Kartal'dan, Ayrılıkçeşme İstasyonu'na gelen vatandaşlarımız Marmaray ile Avrupa yakasındaki diğer istasyonlara geçebilecek. Kadıköy'den deniz ulaşımıyla da İstanbul'un istenilen noktasına ulaşılabilecek'' dedi.

Bu yıl sonuna kadar İstanbul'da yapacakları yatırımların toplamının 44 milyar TL olacağını, bu rakamın yarısının ise ulaşıma harcandığını anlatan Topbaş, bu çalışmaların yer altında olması sebebiyle görünmeyen işler olduğunu, ancak yer altında hummalı bir çalışma yürütüldüğünü dile getirdi.

Gece gündüz demeden, yerin 40 metre altında binlerce insanın bu çalışmaları yürüttüğünü belirten Topbaş, ''Yakın bir tarihte İstanbullular, bu çalışmaları çok daha iyi hissedecek ve görecek. İstanbul'da mevcut 44,1 kilometrelik raylı sistemi, 82 kilometreye çıkardık ve 2014'te bu rakam, 230 kilometreyi bulacak. 2014'te raylı sistemlerimizi günde 4 milyon 950 bin insan kullanıyor olacak'' dedi.

Toplam uzunluğu 22 kilometre olan Kadıköy-Kartal metro hattının maliyetinin 1,6 milyar dolar olduğunu belirten Topbaş, bu hattı 4,5 kilometre daha Pendik-Kaynarca'ya kadar uzatacaklarını, bu hattın da devreye girmesiyle yapılan toplam harcamanın 3 katrilyon 225 milyar liraya ulaşacağını söyledi.

Üsküdar-Ümraniye Tepe Üstü-Çekmeköy istikametindeki metro ihalesini yaptıklarını, 38 aylık bir sürede bu hattın tamamlanmasının planlandığını belirten Topbaş, bu hat da devreye girdiğinde bu istikametteki ciddi trafik yoğunluğunun azaltılacağını ifade etti.

Kadir Topbaş, öte yandan, 2013 yılı sonu itibariyle İstanbul'daki bütün otobüsleri konforlu hale getireceklerini, 3 bin civarında yeni otobüsü kentin hizmetine sunacaklarını söyledi.

Metroları sistem olarak geliştirmek istediklerini, bu sistemle birlikte vatandaşın artık bireysel aracını almayı tercih etmeyeceğini ifade eden Topbaş, ''Bu hattımızın test sürüşlerinin, birkaç ay daha devam etmesi gerekiyor. 2012 Şubat ayında, bu hat yolcu taşımaya başlayacak. Bu hattaki vagonlar makinist olmadan da kullanılabilecek bir sisteme sahip. Bir kişi, ekrandan bakarak, vagonları garaja yerleştirebilecek'' dedi.

Hattın özellikleri

Yaklaşık 22 kilometre uzunluğa sahip olan Kadıköy-Kartal metro hattında toplam 16 istasyon bulunuyor.

Şehir içinde açılan, dünyanın en hızlı tünel çalışmasının yapıldığı hatta günde 150 metreyi bulan rekor tünel kazıları yapıldı.

15 istasyonda elektromekanik ve ince işlere başlandı. Taplam, 48,572 metre ray uzunluğuna sahip hattın Kozyatağı-Kartal arasında ray döşenmesi tamamlandı. Günde 250 metre ray montajlanmaya devam ediliyor.

Hat için temin edilen vagon sayısı, hattın Kaynarca'ya uzatılması sebebiyle 120'den 144'e çıkarıldı. Ocak ayında başlayan sevkıyat sürecinde bugüne kadar 16 vagon sahaya geldi.

Metroda, 4'lü tren dizisinde toplam 1084 yolcu, 8'li tren dizisinde toplam 2 bin 168 yolcu taşınabilecek.

Tüm araçlar, sürücüsüz kullanım özeliğine uygun olarak imal edildi. Bu sayede geceleri parklanma, tamir-bakım atölyesine intikal gibi operasyonlar, kontrol merkezindeki bir operatör vasıtasıyla ve sürücüsüz yapılacak. Bu durum, işletmeye ekonomi ve esneklik sağlayacak.

Vagonlar arasında birbirine geçiş imkanı sağlayan ara geçiş yolları mevcut. Yolcuların 4 vagondan oluşan bir tren içerisinde homojen dağılımı mümkün olacak. Tüm vagonlarda, ısıtma, soğutma ve havalandırma mevcut.

Yolcu güvenliği için araç içi ve dışı, kapalı devre kamera sistemi ile izlenecek. Aracın dışında hangi yöne gittiğini gösteren dijital göstergeler olacak. Vagon içinde kapı üstlerinde aracın hangi istasyona doğru gittiğini, hangi istasyonları geride bıraktığını, hattan aldığı on-line bilgi ile yolculara farklı ışıklarla gösteren ''Dinamik Yol Haritası'' bulunacak. Ayrıca bu yol haritası üzerinde diğer ulaşım sistemlerine aktarma noktaları gösterilecek.

Her araçta yolcuları bilgilendirmek ve reklam amaçlı kullanılmak üzere 8 adet yolcu bilgilendirme ekranı (LCD ekran) bulunacak.

Yolcular ile makinist arasında aktif iletişim sağlanabilecek. Konforlu bir yolculuk için, titreşim ve ses izolasyonu ile yangın izolatörleri olacak. Kadıköy-Kartal metro hattı tamamlandığında (ve Marmaray, Yenikapı-Hacıosman, Otogar-Bağcılar-İkitelli hatları gibi yapımı devam eden diğer hatlar tamamlandığında) Kartal'dan metroya binen bir yolcu için yolculuk süreleri; Kadıköy 29 dakika, Üsküdar 35 dakika, Yenikapı 47 dakika, Taksim 55 dakika, Otogar 66 dakika, Hacıosman 79 dakika, Havalimanın 79 dakika, Olimpiyat Stadı 89 dakika olacak.

HABER7
Paylaş:

İSTANBUL VE TÜRKİYE GENELİ HİZMETLERİMİZ

  1. Otel ve Otel Arsası
  2. Turistik Tesisler
  3. Hastane ve Hastane Arsası
  4. Benzinlik ve Benzinlik Arsası
  5. Tarım Arazileri ve Kredilendirme
  6. Eğitim İmarlı Arsa ve Eğitim Binaları
  7. Satılık Arsalar
  8. Kat Karşılığı Arsalar
  9. Konut İmarlı Arsalar
  10. Ticari İmarlı Arsalar
  11. Eğitim İmarlı Arsalar
  12. Sağlık İmarlı Arsalar
  13. Fabrika ve Sanayi Arsaları
  14. Hafriyat Döküm Sahaları
  15. Projeli AVM Arsaları
  16. Prefabrik Ev Yapımı
  17. Tiny House Ev
  18. Çelik Konstrüksiyon Ev
  19. Airbnb - Ağaç Ev

apay gayrimenkul

  1. İstanbul bölgesinde kat karşılığı toplu konut yeri arıyorum..
  2. Şişli bölgesinde butik kat karşılığı yerler arıyorum.
  3. Muğla bölgesinde kat karşılığı villa arsası arıyorum.

Murat APAY

Talep edilen arsalarla ilgili olarak resmi yetki belgem vardır.