Mütekabiliyet Dün Meclis’e Sunuldu
Yabancı yatırıma teşvik ve döviz beklentisi açısından önem taşıyan yabancılara mülk satışında yeni düzenleme dün Meclis Başkanlığı’na sunuldu.
Tapu ve Kadastro Kanunlarını değiştiren tasarıyla yabancıya taşınmaz satışında “karşılıklılık” (mütekabiliyet) ilkesi kalkıyor. Bunun yerine, vatandaşları Türkiye’den toprak ve gayrimenkul alabilecek ülkeler katalog halinde yayınlanacak. Şahıslar ve şirketler dışında, yabancı vakıf, enstitü gibi kurumlar taşınmaz alamayacak.
60 hektara kadar çıkabilir
Hükümetin Meclis’e gönderdiği tasarıda yabancıya mülk satışıyla yatırımcının önünü açacak birçok değişiklik yapıldı. Düzenlemelere göre, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ile Maliye Bakanlığı, vatandaşları Türkiye’den mülk edinebilecek ülkelerin listesini hazırlayacak. Ülke menfaatlerinin gerektirdiği hallerde Dışişleri Bakanlığı’nın görüşü alınacak. Belirlenen ülkelerin vatandaşları toplam yüz ölçümü 30 hektarı geçmemek üzere taşınmaz alabilecek. Bu miktar mevcut yasada 2.5 hektarla sınırlıydı.
Askeri bölgeler için izin
Bakanlıklar, yabancılara satılabilecek yerleri il, ilçe, imar planı olarak sınırlayabilecek. Miras yoluyla geçen taşınmazlar için de aynı sınırlamalar uygulanacak. İki bakanlık, vize kataloğunu; ülke, yer, zaman ve miktar bakımından sınırlayabilecek. Satış yasağı getirilen ülkenin vatandaşları mallarını tasfiye edecek. Askeri yasak bölgeler, askeri güvenlik bölgeleri ile stratejik bölgelere ait harita ve koordinat değerleri 6 ay içinde güncellenecek. Askeri yasak bölgeler, güvenlik bölgelerinde taşınmaz edinimleri Genelkurmay Başkanlığı’nın, özel güvenlik bölgelerinde ise valiliğin iznine bağlı olacak.
Yüzde 50’nin altına serbest
Yabancıların yüzde 50 ve üzerinde hisseye sahip oldukları veya bu oranda hisseye sahip olmasalar da yönetimin çoğunluğunu atayabilme yetkisine sahip oldukları şirketler; ana sözleşmelerinde belirtilen faaliyet konularını yürütmek üzere mal edinebilecek. Sadece yabancı yatırımcının yönetimine ve kararlarına etkide bulunduğu şirketler, izne ve değerlendirme sürecine bağlı olacak. Çok uluslu şirketler de aynı kapsamda değerlendirilecek. Yabancı sermaye oranı yüzde 50’inin altında kalan şirket, çok uluslu da olsa yerli sermayeyle aynı şartlarda taşınmaz edinebilecek.
Özel alanlara teşvik
Türk vatandaşlığından çıkarılanların kurduğu şirketler bu haklardan yararlanamayacak. Yabancı yatırımcıların ortaklık oranının hisse devri sonucunda yüzde 50’ye ulaşması durumunda izin mekanizması devreye girecek. Organize sanayi bölgesi, endüstri bölgeleri, teknoloji geliştirme bölgeleri ve serbest bölge gibi özel yatırım alanlarındaki taşınmaz mülkiyetinde “yabancıya satış” şartları aranmayacak.
2B bir ay içinde Meclis’ten geçecek
ÇEVRE ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, 2B meselesini halletmeden vatandaşla karşı karşıya gelmeyeceklerini belirterek, “2B yasası bir aksaklık olmazsa bu hafta, bir aksaklık olursa önümüzdeki hafta Meclis’e girecek. Süratle 20 gün, bir ay içerisinde Meclis’ten geçireceğiz” dedi. Ümraniye Belediyesi nikah salonunda kentsel dönüşüm bilgilendirme toplantısında konuşan Bakan Bayraktar, şunları söyledi: “2B çıkıyor. Vatandaşa tapusunu vereceğiz. Çözmek için stok konut yapalım dedik ama önce tapuları vereceğiz.”
İmar dışında serbest
2B’nin özünü “Şehirlere gelmek zorunda olan ve imkansızlıklar içerisinde hazine arazisinde barınak yapan insanları, mağdur etmeden tapu sahibi yapmak” olarak açıklayan Bayraktar, şöyle devam etti: “Devletin malını bedava vermeyeceğiz. Değerinin yüzde 70’i üzerinden, 3 yıl vadeyle vereceğiz. ‘Peşin ödeyeceğim’ derse yüzde 20 de indirim yapacağız. İmar dışında vatandaşı serbest bırakacağız, ister satsın, isterse kendi yapsın yada müteahhide versin.
Kaynak : Hürriyet
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder