2012′de gayrimenkulde bunlar konuşulacak
Gayrimenkul sektörünü bir araya getiren Turkuvaz Medya Grubu gayrimenkul toplantılarında sektör temsilcileri, yabancıya mülk satışı, kentsel dönüşüm, kat mülkiyeti kanunu, müktesep hak, KDV iadesi gibi konuları ele aldı. Geçen yıl yapılan toplantılar sonrasında KONUTDER’i kuran gayrimenkulcüler, bu yıl ise bir meslek odası kurulmasını gündeme getirdi
Gayrimenkul sektörünün liderleri 2012 yılına ilişkin ilk değerlendirmeyi Turkuvaz Medya Grubu’nun geleneksel gayrimenkul toplantılarında biraraya gelerek yaptı. Sektörün 2012 yılındaki hedeflerini belirlemek ve sorunlara çözüm bulmak amacıyla yapılan toplantılara Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık ev sahipliği yaptı. Turkuvaz Medya Grubu Yönetim Kurulu Başkan Vekili Serhat Albayrak’ın da bulunduğu toplantılara Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu, Ağaoğlu İnşaat CEO’su Hasan Rahvalı, Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halit Dumankaya, Varyap İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş, Sinpaş GYO Yönetim Kurulu Başkanı ve aynı zamanda Konut Geliştiricileri Derneği (KONUTDER) Başkanı Ömer Faruk Çelik, Artaş İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Çetinsaya, Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay, Gayrimenkul Ortaklıkları Derneği (GYODER) Başkanı Işık Gökkaya, Aşçıoğlu İnşaat Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı, Keleşoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Keleş, Kuzu Grup Yönetim Kurulu Üyesi Özen Kuzu, Tekfen İnşaat Genel Müdürü Ömer Egesel’in de aralarında bulunduğu sektör temsilcileri katıldı. Toplantılarda geçen senenin de gayrimenkul sektöründe gündemini oluşturan kentsel dönüşüm ve yabancılara konut satışının önünü açacak mütekabiliyet yasasının yanı sıra sektördeki satışları artırmak amacıyla yeni finansman modellerinin geliştirilmesi, kat mülkiyeti kanunda değişiklik, imar ve ruhsat haklarının değiştirilmesi, KDV iadesi, müktesep hak, 2B arazileri, enerji verimliliği ve yeşil binalar gibi konular damgasını vurdu. Toplantıya katılan gayrimenkul geliştiricileri, 2012’nin sektördeki en önemli gündemi arasında yeni finansman modellerinin belirlenmesi, müşteri memnuniyetinin artırılması, inşaat şirketlerinin yeterlilik belgesi gibi konuları da dile getirdi. Geçen yıl yapılan toplantıların ardından kurulan KONUTDER’in ardından toplantılarda bu yıl da gayrimenkul sektörü temsilcilerinin bir meslek odası kurması konusu gündeme geldi.
Finansmanda yeni modellere ihtiyaç var
Çalık Holding Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Çalık, inşaat sektörünün ekonomik gelişmeye olan katkısı sayesinde Türkiye’nin son 10 yılda hızlı yol aldığına, özellikle İstanbul’un, dünya ülkeleri için cazibe merkezi haline geldiğine değindi. Hükümetin de Çevre ve Şehircilik Bakanlığı kurarak bu konuya verdiği önemi gösterdiğini söyleyen Çalık, “Şehirleşme ve gayrimenkul alanına verilen değer, sadece işin profesyonelleri ve gayrimenkul geliştiricileri değil hükümet tarafından da açıkça belirtilmiş durumda. Yıllar önce hükümet nezdinde bu alanda ulaşılabilecek en üst makam Konut Müsteşarlığı iken, bugün Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın kurulması bunun kanıtı” diye konuştu. İnşaat sektörünün en hızlı büyüyen sektörlerinden biri olduğuna da değinen Çalık, “Şehirleşme, gayrimenkul ihtiyacı ve bu ihtiyacı destekleyen finans şirketleri büyümede büyük etken oldu. Ancak, artık Konut Tasarruf Sistemleri, Varlığa Dayalı Menkul Kıymetler, Proje Bonoları, Hibrid Kooperatif Yapılar, Leasing, İkincil Piyasalar ve daha yeni oluşumlara ihtiyaç var” dedi.
Ruhsat ve yeterlilik belgesi önemli
Ağaoğlu Şirketler Grubu Başkanı Ali Ağaoğlu, Türk gayrimenkul sektörünün dünya standartlarının üstünde bir performans sergilediğini söyleyerek “2011 son çeyrekten itibaren satışlar yavaşlamıştı. Ancak ben 2012’nin ikinci çeyreğinden itibaren satışların yeniden canlanacağına inanıyorum” diye konuştu. Varyap Holding Yönetim Kurulu Başkanı Süleyman Varlıbaş’a göre ise sektörün en önemli gündem maddesinin 2B arazileri, kat mülkiyeti, yabancıya gayrimenkul satışı, müktesep hak ve kentsel dönüşüm. Varlıbaş, “Belediyeler nezdinde yapılan düzenlemelerin iyileştirilmesi bizim öncelikli gündemimiz. Müktesep hak konusunun çözüleceğini umuyorum” dedi. Varlıbaş, ruhsat ve yeterlilik belgelerinin de sektör için en önemli gündem maddeleri olduğunu sözlerine ekledi.
Özel sektör kentsel dönüşümde rol almalı
KONUTDER Başkanı Ömer Faruk Çelik’e göre mütekabiliyet konusunda gelinen nokta umut verici. Çelik ayrıca, kentsel dönüşüm ve müktesep hak konularına önem verdiklerini özel sektörün mutlaka kentsel dönüşümün içinde olması gerektiğine değindi. GYODER Başkanı Işık Gökkaya ise Türkiye’de gayrimenkulde bir balon olduğu yorumlarına “İnşaat girdilerinde son bir yılda yüzde 15’in üzerinde artış olurken konut fiyatlarındaki artış yüzde 7.5 civarında kaldı. Konut fiyatlarında bir balon yok” diyerek cevap verdi. Sektörün bir data çalışması olmamasını eleştiren Gökkaya, bu amaçla bir konut fiyat endeksi oluşturduklarını, şimdi benzer bir çalışmayı ofis piyasası için de hazırladıklarını kaydetti. Gökkaya, eskiden 200- 300 konutluk projeler yapılırken şimdi sayıları 1000’lerle ifade edilen projeler yapıldığını da vurgulayan Gökkaya, “Buna TOKİ’nin büyük katkısı olmuştur” diye konuştu.
Sektörün sorunlarının ele alındığı toplantılarda Sur Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Altan Elmas, mütekabiliyet konusunda iyi bir noktaya gelindiğini söyleyerek sektör olarak öncelikli konularının KDV iadesi olduğunu anlattı. Elmas, “Yüzde 18’lik KDV ödüyoruz. KDV iadesinde parayı tahsil etmek için bürokratik işlerle uğraşıyoruz” derken imar ve müktesep hak konularının de bu yıl boyunca ele alınması gerektiğinie vurgu yaptı. Ant Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Mehmet Okay yurtdışı müteahhitlik hizmetlerine de teşvikleri verilmesi önerisinde bulundu.
İstanbul’un marka değerini parlatacak yatırımlar
Dumankaya İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Halit Dumankaya ise gayrimenkul sektörünün bir oda çatısı altında birleşmesi gerektiğine de vurgu yaptı. Aşçıoğlu İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar Aşçıoğlu, İstanbul’un marka değerini parlatacak yatırımlara ihtiyaç olduğuna değinerek yapı stoğunun da bir an önce yenilenmesi gerektiğine dikkat çekti. Eroğlu Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Nurettin Eroğlu ise belediye mevzuatının düzenlenmesi gerektiğine dikkat çekerek bürokratik işlemlerin çalışmaları yavaşlattığına değindi. Fer Yapı Yönetim Kurulu Başkanı Ramadan Kumova, ticari gayrimenkul yatırımlarını önemine değinerek önümüzdeki iki yıl içinde 3 milyon metrekarelik ofis stoğunun daha geleceğini söylerken Ege Yapı Yönetim Kurulu Başkanı İnanç Kabadayı ise enerji tasarruflu yeşil ve sürdürülebilir yapıların bundan sonraki en önemli gündem maddesi olacağını anlattı. Beyaz İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Muzaffer Beyaz imar kanununun yeniden düzenlenmesi gerektiğine vurgu yaparken Gül İnşaat Yönetim Kurulu Başkanı Yalçın Gül, 2012 yılında satışları tetiklemek için en önemli gündem maddesinin yeni finansman modellerinin oluşturulması olduğunu altını çizdi.
Kaynak: Sabah
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder