Egeyapı Group, 400 milyar dolarlık bir bütçe ile gerçekleşmesi öngörülen Türkiye'nin kentsel dönüşümünden pay alacak
2011 yılı her ne kadar küresel ekonomide krizlerin yaşandığı bir yıl olsa da, Türkiye ekonomisi bu zor dönemde hızlı bir büyüme göstererek yılı 8.2 büyüme oranı ile kapattı. Bu dönemde Türkiye'de en hızlı büyüyen sektörlerin başında inşaat sektörü geldi.
Sektörümüz son yıllarda yakaladığı büyüme trendini 2011 yılında da sürdürmeyi başardı. Ekonomiyi soğutma tedbirleri kapsamında bankacılık sektörü ile ilgili alınan kararlar sonrasında konut kredisindeki faiz oranları yükselmiş olsa da, sektör özellikle merkeze yakın ve markalı konut projelerinde canlılığını devam ettiriyor.
Meclis gündeminde bulunan kentsel dönüşüm, 2B arazileri, mütekabiliyet yasa tasarısı gibi önemli konuların yasalaşması halinde, inşaat sektörü 2012 yılında da genel ekonominin lokomotif sektörü olma özelliğini koruyacaktır ve yatırımcısını mutlu edecektir.
Bu yılın sektörümüz açısından en önemli konularından biri de kentsel dönüşüm olacak. Çarpık kentleşmeye bağlı olarak depreme karşı dayanıksız ve niteliksiz yapı stoku Türkiye'nin en büyük sorunlarından biri durumundadır. Van'da yaşanan üzücü deprem felaketinin ardından tekrar yoğun bir şekilde gündeme gelen kentsel dönüşümün önünü açacak olan yasa tasarısının önümüzdeki günlerde TBMM'de ele alınması bekleniyor. Çevre ve Şehircilikten Bakanı Sayın Erdoğan Bayraktar'ın kısa zamanda realize edilmesini sağladığı kentsel dönüşüm kanununun TBMM'de yasalaşmasıyla birlikte hayata geçecek büyük projeler kentlerimizin daha nitelikli ve güvenli bir konut stokuna sahip olmasını sağlayacaktır. Kentsel dönüşüm projeleri sadece bu projelerden yeni konut sahibi olacak insanları değil, halihazırda bu bölgelerde yaşayan insanlarımızın da güvenli ve çağdaş konutlarda aşamalarına imkân sağlayacaktır.
Türkiye genelinde bulunan 19 milyon konutun yüzde 40'ının kentsel dönüşüm kapsamında yenilenmesi gerekiyor. Yaklaşık 7.5 milyon konutun yenilenmesi anlamına elen bu dönüşüm hareketi önümüzdeki 20 yılı kapsayacak uzun bir süreçtir. Yaklaşık 400 milyar dolarlık bir bütçe ile gerçekleşmesi öngörülen proje, gerek ekonomimiz gerek sektörümüz için uzun vadede olumlu bir etki yaratacaktır.
Özellikle şehir merkezlerinde yapılacak olan dönüşüm projelerinde firmalar arasında rekabet yaşanmasını bekliyoruz. Bu rekabet beraberinde hem mimari hem de nitelik olarak daha üst düzey projelerin hayata geçmesini sağlayacaktır. Bu projeler ile birlikte 2012 yılında sektörün yüzde 10'lara varan oranda büyüme gerçekleştireceğini öngörüyoruz.
Hepimizin bildiği gibi ülkemiz deprem kuşağı üzerinde yer alan bir ülke. Bugüne kadar büyük acılar yaşamamıza neden olan deprem felaketlerinden artık bir ders çıkarmak ve güvenli yapılarda yaşamak için kentsel dönüşüm halkımız için de büyük bir fırsattır. Bu önemli projede kamu ve özel sektör olarak el ele verip üzerimize düşen sorumluluğu layıkıyla yapacağımıza inanıyorum.
İnanç Kabadayı/Habertürk
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder