2B’den önce 2B’den sonra
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu, orman vasfını yitirmiş araziler olarak bilinen 2B’lerin satışında peşin ödeme yapanlara indirim yapılacağını açıkladı. Sektördekilerin kimisi bu kararı geç kalınmış olarak yorumlarken, kimisi de indirimlerin bundan sonra üretilen gayrimenkullerin fiyatına olumlu yansıyacağı görüşünde.
Orman ve Su İşleri Bakanı Veysel Eroğlu’nun geçtiğimiz ay 2-B’lerin satışıyla ilgili olarak “Peşin ödeyen rayiç bedelin yüzde 40’ına 2-B’nin sahibi olacak” açıklaması gündeme bomba gibi düştü. Zira bakana göre Türkiye Büyük Millet Meclisi Orman ve Köyişleri Komisyonu’nda kabul edilip Genel Kurul’a sevk edilen tasarının yasalaşması halinde herkes bu işten kazançlı çıkacak. Peşin ödeme yapan arsayı ciddi anlamda indirimli alacak. İhtilaf ortadan kalktığı için 2B’ler ipotek ettirilerek kredi çekilebilecek. Böylece bu araziler yatırımda da kullanılabilecek.
hurriyetemlak.com Genel Koordinatörü Ahmet Kurşunlu
Peki, bu karar sektörü nasıl etkileyecek?
Bakan Eroğlu, dünyada krizin olduğu bir dönemde kararın doping etkisi oluşturacağını belirterek, piyasaya büyük bir rahatlama ve hareket getireceğini söyledi ve ekledi: “Yurtdışından da önemli bir kaynak bekliyoruz” Bakanlık indirim konusunda yeni bir adım atsa da, bu karar sektör oyuncuları tarafından uzun süreden beri bekleniyordu. Çünkü emlak beyan değerleri düşük olan 2-B’lerin satışında yapılacak ekstra indirim ucuza satışı, bu da el değiştirmelerin hızlı olmasını sağlayacak. Bunun sektöre hareket getirmesi beklenebilir. Ancak Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Yatırımların çoğunun geleceğe yönelik olacağını, üzerinde kayda değer bir geliştirmenin hemen yapılamayacağını, zaten ciddi bir kısmının da üzerinde hali hazırda mülk olan gayrimenkullerden oluşacağını düşünüyorum. Bu açıdan bakılırsa çok ciddi bir hareketlilik beklemiyorum” diyor. Ancak orman vasfını yitirmiş 2-B arazilerinin satımıyla beraber piyasaya bir arazi arzı olması beklenebilir. “Dolayısıyla yeni dönemde projeler 2-B arazilerinin olduğu bölgelere doğru kayacaktır” diyor Yirikler İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Yirik.
ARAZİ FIRSATLARI İÇİN TIKLAYIN
2-B arazilerinin satış bedeli; yasa taslağına göre taşınmaz, belediye ve mücavir alan içindeyse, bin metrekareye kadar olan kısmı rayiç bedel ve emlak vergi değerinin toplamının yarısı üstünden satılacak. Bin metrekareyi aşan kısım içinse rayiç bedel üstünden rakam belirlenecek. Büyükşehir sınırları içindeki satışta peşin ödeme yapmak isteyenlere yüzde 20 indirim yapılacak. “2-B kapsamında olup da üzerinde bulunduğu araziyi alamayacak durumda olan vatandaşlar için bankaların 2-B kredisi verme konusunda hazırlıklar yaptığı biliniyor” diyor hurriyetemlak.com Genel Koordinatörü Ahmet Kurşunlu ve ekliyor: “Bu da kredi tarafına ciddi bir canlılık getirecek.”
Kentsel dönüşüm yasasıyla birlikte yapılacak dönüşüm çalışmalarıyla yeni konut alanları da ortaya çıkmış olacak. Bu aşamada inşaat sektöründe yer alan firmalar devreye girecekler. Bölgelerde yeni yapılanmaya gidilerek yeni şehircilik anlayışında modern binalar yapılacak. Bunun da inşaat sektörüne ciddi canlılık getirmesi bekleniyor. İndirim vatandaşın cebine ne kadar yansıyacak?
Yasanın etki edip etmeyeceği merak edilen konuların başında ise indirimin gayrimenkul geliştiricilerin üreteceği konut projelerine, dolayısıyla vatandaşın cebine yansıyıp yansımayacağı geliyor. Eva Gayrimenkul Değerleme’den Cansel Turgut Yazıcı, kayda değer bir değişim olacağını düşünmediğini belirtiyor ve ekliyor: “Keşke olsa, o durumda arazi üretimi ve maliyeti düştüğü için birçok proje geliştirilebilir. Böylece halkın daha ucuz konuta ulaşma imkanı doğar.” Özgür Yirik de Yazıcı ile aynı kanaatte. Yirik’e göre 2B arazilerinin satışındaki indirim ilk başta bu arazilerin hak sahiplerine yarayacak. Ancak arsa sahipleri indirim oranının araziyi başka bir inşaat firmasına satarken yansıtmayacak. Ancak bu durumun inşaat firmalarına ikincil etkileri olabilir. “Bildiğiniz gibi İstanbul’da ve diğer büyük şehir sınırları içerisinde arsa üretmek çok zor. Dolaylı yoldan da olsa bu arsaların satımıyla piyasaya yeni araziler sunulmuş olunuyor” diyor Yirik. TNL Gayrimenkul Geliştirme Kurucu Ortağı Emre Yazıcı’ya göre ise geliştiricilere fayda sağlayacağı, bunun da tabana kadar yayılacağını düşünmek yanlış. Çünkü bunun olabilmesi için piyasayı domine edecek kadar kaynak, yani sektöre arazi sürmek lazım. O da mümkün değil. Ahmet Kurşunlu ise 2-B arazilerinde uygulanacak peşin ödeme indiriminin inşaat maliyetlerinde önemli yer tutan arsa payını düşüreceği kanaatinde. Bu da üretici firmaların konut satış fiyatlarını makul seviyede tutabilmelerini sağlayabilir. Böylece bölgedeki projelerden konut almak isteyenler, uygun fiyata konut edinme fırsatı elde edebilir.
ARAZİ FIRSATLARI İÇİN TIKLAYIN
410 bin hektar 2-B var
Türkiye’de yaklaşık 410 bin hektar 2-B arazisi olduğu belirtiliyor. TSKB verilerine göre, en çok 2-B arazisi 45 bin 548 hektar ile Antalya’da. Antalya’yı 39 bin 287 hektar ile Mersin, 34 bin 887 hektar ile Balıkesir, 31 bin 706 hektar ile Ankara izliyor. En çok 2-B arazisinin bulunduğu iller listesinde Muğla ve Sakarya da var. Türkiye’nin birçok ilinde 2-B arazisi olsa da, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı, Erzurum, Iğdır, Kars ve Ardahan’da 2-B arazisinin hiç bulunmadığı illerden. En az 2-B arazisi ise 2 hektar ile Muş’ta bulunuyor.
Sanılanın aksine en çok 2-B arazisi İstanbul’da bulunmuyor. İstanbul’da 18 bin 233 hektar 2-B arazisi bulunuyor. Burada en fazla 2-B arazisinin bulunduğu ilçe 20 bin 500 adet parselle Beykoz. Ümraniye 12 bin 936 parselle ikinci, Sultanbeyli ise 15 bin 653 parsel ile üçüncü sırada yer alıyor. İstanbul genelinde 3 bin 748 arazi eylemli orman olarak kayıtlara geçirildi. İlçesinde en az 2-B arazi yer alan ilçe ise 8 adetle Küçükçekmece olurken, Şişli’de 212 parsel 2-B olarak belirlendi.
En fazla 2-B arazisinin bulunduğu ilçe 20 bin 500 adet parselle Beykoz. Ümraniye 12 bin 936 parselle ikinci, Sultanbeyli ise 15 bin 653 parsel ile üçüncü sırada yer alıyor.
2-B’nin öne Çıkanları
Tarım arazileri dışında kalan, üzerinde yapılaşma bulunan ve Maliye Bakanlığı’nca uygun görülen taşınmazlar, varsa hak sahipleri ve hakları da belirtilmek suretiyle bedeli karşılığında, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) devredilebilecek. TOKİ, devraldığı taşınmazları hisselendirmek suretiyle hak sahipleri ile bunların kanuni mirasçılarına satabilecek. Veya hak sahiplerinin haklarını karşılayarak kendisi değerlendirebilecek, kentsel dönüşüm projeleri yapabilecek.
Yasanın yürürlüğe girmesinden önceki kadastro tutanaklarına göre 2-B alanlarını kullandıkları belirlenen kişiler, belirlenen satış bedeline itiraz etmemek kaydıyla hak sahibi sayılacak.
Kadastro tutanakları, yasa yürürlüğe girdikten sonra güncellenecek. Başvurular, hak sahipliği durumuna göre 3 ile 6 ay içinde yapılacak.
2-B arazilerini almak isteyenlerin, kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde başvurularını illerde defterdarlıklara, ilçelerde ise mal müdürlüklerine yapmaları gerekiyor.
Maliye’ye geçen ve üzerinde yapılaşma olan taşınmazlardan 400 metrekareye kadar olanlar işgalciye rayiç bedelle satılacak.
Tasarıya göre, mücavir alanlar içindeki 2-B arazilerini almak isteyenler 2 bin TL, mücavir alan dışındaki 2-B arazilerini almak isteyenler bin TL peşinat verecek.
Mücavir alan içindeki arazilerde 3 yıl için 6 taksit, mücavir alan dışındaki arazilerde 4 yıl için 8 taksit imkanı sunulacak.
2-B kapsamında olup da üzerinde bulunduğu araziyi alamayacak durumda olan vatandaşlar için bankaların 2-B kredisi verme konusunda hazırlıklar yaptığı bildiriliyor.
Peşin ödemeler ile bedeli karşılayacak banka teminatı verilmesi veya arazinin Hazine’ye ipotek edilmesi halinde tapu hak sahibine devredilecek.
Satış işlemleri, başvuru tarihinden itibaren en geç altı ay içinde tamamlanacak. Böylece uzun yıllardan bu yana devletin kanayan yarası olan bir sorun çözüme kavuşturulmuş olacak. Depremin panzehiri olarak adlandırılan kentsel dönüşüm için de düğmeye basılmış olacak.
2B arazilerinin satışından sağlanacak gelir bütçeye aktarılacak. Yeni orman alanlarının kurulmasında da bu gelirden faydalanılacak.
ARAZİ FIRSATLARI İÇİN TIKLAYIN
Kanun 3-4 yıl öce çıkmalıydı
Cansel Turgut Yazıcı
EVA Gayrimenkul Değerlendirme - Genel Müdür
2B satışlarında değer belirlemesi işleminde rüştünü ispat etmiş Türkiye’de 10 yıldır varlığı olan Sermaye Piyası Kurulunda Lisanslı Değerleme Uzmanları kullanılmalıydı. Bugün 2 bin 500’ün üzerinde lisanslı uzman var. Bu değer tespitlerini nasıl bir yetkinliği olan kişiler yaptı, neden lisanslı uzmanlar kullanılmadı? Bu çalışmalarda meçhul bir sisteme güvenilmemeliydi. Konu halkın kafasında soru işaretlerine neden olacak tespitlere dayanmamalıydı. O zaman fiyatı indirme indirmeme gibi konular daha somut gerçeklere dayanırdı. Bu açıdan tarihi bir yanlış yapılıyor. Öte yandan da bu kanun için çok geç kalındığını düşünüyorum. Türkiye 3-4 sene önce bu kanunu çıkartmalıydı, sistem daha iyi yapılandırılabilirdi. Yine de her türlü eleştirime rağmen geç olması hiç olmamasından iyidir diye düşünüyorum.
İndirim yerine değerinin doğru belirlenmesi üzerine durulmalıydı
Emre Yazıcı TNL Gayrimenkul Geliştirme - Kurucu Ortak
İndirim yapılması stratejisi yerine güncel değerinin doğru belirlenmesi stratejisi üzerinde durulmalıydı. Sonuçta ekspertiz işlemleri Türkiye’de artık bir sisteme oturmuş durumda. Lisanslı uzman denilen bir kavram var. Bundan yararlanılmalı ve şaibeye ve tartışma kapıları kapatılmalıydı. Bu açıdan, daha doğru yapılabilirdi diye düşünüyorum.
Arazi segmentinde bir hareketlilik olabilir
Ahmet Büyükduman İGD Yönetici Ortağı
Tam mülkiyet hakkı kazanılan 2-B arazilerinin ikincil satışlarıyla birlikte gayrimenkul piyasasında arazi segmentinde bir hareketlilik beklenilmektedir. Ancak bu araziler daha önceden de alım satıma konu olmakla birlikte krediye konu olamıyorlardı. Şimdi ikincil satışlarda banka kredi imkanları da devreye gireceğinden “eski” 2-B arazilerin fiyatlarında bir artış yaşanacaktır. Diğer taraftan hala piyasada satışa arz edilmiş nizami arazilerin fiyatlarında ise kısa süreli bir durgunluk kuvvetle muhtemel görünmektedir.
2B YASASI DAVALARI NASIL ETKİLEYECEK?
Kaynak: Emlak Rotası
Sümeyye DALKILINÇsumeyye@emlakrotasi.com
hurriyetemlak.com Genel Koordinatörü Ahmet Kurşunlu
Peki, bu karar sektörü nasıl etkileyecek?
Bakan Eroğlu, dünyada krizin olduğu bir dönemde kararın doping etkisi oluşturacağını belirterek, piyasaya büyük bir rahatlama ve hareket getireceğini söyledi ve ekledi: “Yurtdışından da önemli bir kaynak bekliyoruz” Bakanlık indirim konusunda yeni bir adım atsa da, bu karar sektör oyuncuları tarafından uzun süreden beri bekleniyordu. Çünkü emlak beyan değerleri düşük olan 2-B’lerin satışında yapılacak ekstra indirim ucuza satışı, bu da el değiştirmelerin hızlı olmasını sağlayacak. Bunun sektöre hareket getirmesi beklenebilir. Ancak Eva Gayrimenkul Değerleme Genel Müdürü Cansel Turgut Yazıcı, “Yatırımların çoğunun geleceğe yönelik olacağını, üzerinde kayda değer bir geliştirmenin hemen yapılamayacağını, zaten ciddi bir kısmının da üzerinde hali hazırda mülk olan gayrimenkullerden oluşacağını düşünüyorum. Bu açıdan bakılırsa çok ciddi bir hareketlilik beklemiyorum” diyor. Ancak orman vasfını yitirmiş 2-B arazilerinin satımıyla beraber piyasaya bir arazi arzı olması beklenebilir. “Dolayısıyla yeni dönemde projeler 2-B arazilerinin olduğu bölgelere doğru kayacaktır” diyor Yirikler İnşaat Yönetim Kurulu Üyesi Özgür Yirik.
ARAZİ FIRSATLARI İÇİN TIKLAYIN
2-B arazilerinin satış bedeli; yasa taslağına göre taşınmaz, belediye ve mücavir alan içindeyse, bin metrekareye kadar olan kısmı rayiç bedel ve emlak vergi değerinin toplamının yarısı üstünden satılacak. Bin metrekareyi aşan kısım içinse rayiç bedel üstünden rakam belirlenecek. Büyükşehir sınırları içindeki satışta peşin ödeme yapmak isteyenlere yüzde 20 indirim yapılacak. “2-B kapsamında olup da üzerinde bulunduğu araziyi alamayacak durumda olan vatandaşlar için bankaların 2-B kredisi verme konusunda hazırlıklar yaptığı biliniyor” diyor hurriyetemlak.com Genel Koordinatörü Ahmet Kurşunlu ve ekliyor: “Bu da kredi tarafına ciddi bir canlılık getirecek.”
Kentsel dönüşüm yasasıyla birlikte yapılacak dönüşüm çalışmalarıyla yeni konut alanları da ortaya çıkmış olacak. Bu aşamada inşaat sektöründe yer alan firmalar devreye girecekler. Bölgelerde yeni yapılanmaya gidilerek yeni şehircilik anlayışında modern binalar yapılacak. Bunun da inşaat sektörüne ciddi canlılık getirmesi bekleniyor. İndirim vatandaşın cebine ne kadar yansıyacak?
Yasanın etki edip etmeyeceği merak edilen konuların başında ise indirimin gayrimenkul geliştiricilerin üreteceği konut projelerine, dolayısıyla vatandaşın cebine yansıyıp yansımayacağı geliyor. Eva Gayrimenkul Değerleme’den Cansel Turgut Yazıcı, kayda değer bir değişim olacağını düşünmediğini belirtiyor ve ekliyor: “Keşke olsa, o durumda arazi üretimi ve maliyeti düştüğü için birçok proje geliştirilebilir. Böylece halkın daha ucuz konuta ulaşma imkanı doğar.” Özgür Yirik de Yazıcı ile aynı kanaatte. Yirik’e göre 2B arazilerinin satışındaki indirim ilk başta bu arazilerin hak sahiplerine yarayacak. Ancak arsa sahipleri indirim oranının araziyi başka bir inşaat firmasına satarken yansıtmayacak. Ancak bu durumun inşaat firmalarına ikincil etkileri olabilir. “Bildiğiniz gibi İstanbul’da ve diğer büyük şehir sınırları içerisinde arsa üretmek çok zor. Dolaylı yoldan da olsa bu arsaların satımıyla piyasaya yeni araziler sunulmuş olunuyor” diyor Yirik. TNL Gayrimenkul Geliştirme Kurucu Ortağı Emre Yazıcı’ya göre ise geliştiricilere fayda sağlayacağı, bunun da tabana kadar yayılacağını düşünmek yanlış. Çünkü bunun olabilmesi için piyasayı domine edecek kadar kaynak, yani sektöre arazi sürmek lazım. O da mümkün değil. Ahmet Kurşunlu ise 2-B arazilerinde uygulanacak peşin ödeme indiriminin inşaat maliyetlerinde önemli yer tutan arsa payını düşüreceği kanaatinde. Bu da üretici firmaların konut satış fiyatlarını makul seviyede tutabilmelerini sağlayabilir. Böylece bölgedeki projelerden konut almak isteyenler, uygun fiyata konut edinme fırsatı elde edebilir.
ARAZİ FIRSATLARI İÇİN TIKLAYIN
410 bin hektar 2-B var
Türkiye’de yaklaşık 410 bin hektar 2-B arazisi olduğu belirtiliyor. TSKB verilerine göre, en çok 2-B arazisi 45 bin 548 hektar ile Antalya’da. Antalya’yı 39 bin 287 hektar ile Mersin, 34 bin 887 hektar ile Balıkesir, 31 bin 706 hektar ile Ankara izliyor. En çok 2-B arazisinin bulunduğu iller listesinde Muğla ve Sakarya da var. Türkiye’nin birçok ilinde 2-B arazisi olsa da, Mardin, Şırnak, Hakkari, Van, Ağrı, Erzurum, Iğdır, Kars ve Ardahan’da 2-B arazisinin hiç bulunmadığı illerden. En az 2-B arazisi ise 2 hektar ile Muş’ta bulunuyor.
Sanılanın aksine en çok 2-B arazisi İstanbul’da bulunmuyor. İstanbul’da 18 bin 233 hektar 2-B arazisi bulunuyor. Burada en fazla 2-B arazisinin bulunduğu ilçe 20 bin 500 adet parselle Beykoz. Ümraniye 12 bin 936 parselle ikinci, Sultanbeyli ise 15 bin 653 parsel ile üçüncü sırada yer alıyor. İstanbul genelinde 3 bin 748 arazi eylemli orman olarak kayıtlara geçirildi. İlçesinde en az 2-B arazi yer alan ilçe ise 8 adetle Küçükçekmece olurken, Şişli’de 212 parsel 2-B olarak belirlendi.
En fazla 2-B arazisinin bulunduğu ilçe 20 bin 500 adet parselle Beykoz. Ümraniye 12 bin 936 parselle ikinci, Sultanbeyli ise 15 bin 653 parsel ile üçüncü sırada yer alıyor.
2-B’nin öne Çıkanları
Tarım arazileri dışında kalan, üzerinde yapılaşma bulunan ve Maliye Bakanlığı’nca uygun görülen taşınmazlar, varsa hak sahipleri ve hakları da belirtilmek suretiyle bedeli karşılığında, Toplu Konut İdaresi Başkanlığı’na (TOKİ) devredilebilecek. TOKİ, devraldığı taşınmazları hisselendirmek suretiyle hak sahipleri ile bunların kanuni mirasçılarına satabilecek. Veya hak sahiplerinin haklarını karşılayarak kendisi değerlendirebilecek, kentsel dönüşüm projeleri yapabilecek.
Yasanın yürürlüğe girmesinden önceki kadastro tutanaklarına göre 2-B alanlarını kullandıkları belirlenen kişiler, belirlenen satış bedeline itiraz etmemek kaydıyla hak sahibi sayılacak.
Kadastro tutanakları, yasa yürürlüğe girdikten sonra güncellenecek. Başvurular, hak sahipliği durumuna göre 3 ile 6 ay içinde yapılacak.
2-B arazilerini almak isteyenlerin, kanunun yayımı tarihinden itibaren bir yıl içinde başvurularını illerde defterdarlıklara, ilçelerde ise mal müdürlüklerine yapmaları gerekiyor.
Maliye’ye geçen ve üzerinde yapılaşma olan taşınmazlardan 400 metrekareye kadar olanlar işgalciye rayiç bedelle satılacak.
Tasarıya göre, mücavir alanlar içindeki 2-B arazilerini almak isteyenler 2 bin TL, mücavir alan dışındaki 2-B arazilerini almak isteyenler bin TL peşinat verecek.
Mücavir alan içindeki arazilerde 3 yıl için 6 taksit, mücavir alan dışındaki arazilerde 4 yıl için 8 taksit imkanı sunulacak.
2-B kapsamında olup da üzerinde bulunduğu araziyi alamayacak durumda olan vatandaşlar için bankaların 2-B kredisi verme konusunda hazırlıklar yaptığı bildiriliyor.
Peşin ödemeler ile bedeli karşılayacak banka teminatı verilmesi veya arazinin Hazine’ye ipotek edilmesi halinde tapu hak sahibine devredilecek.
Satış işlemleri, başvuru tarihinden itibaren en geç altı ay içinde tamamlanacak. Böylece uzun yıllardan bu yana devletin kanayan yarası olan bir sorun çözüme kavuşturulmuş olacak. Depremin panzehiri olarak adlandırılan kentsel dönüşüm için de düğmeye basılmış olacak.
2B arazilerinin satışından sağlanacak gelir bütçeye aktarılacak. Yeni orman alanlarının kurulmasında da bu gelirden faydalanılacak.
ARAZİ FIRSATLARI İÇİN TIKLAYIN
Kanun 3-4 yıl öce çıkmalıydı
Cansel Turgut Yazıcı
EVA Gayrimenkul Değerlendirme - Genel Müdür
2B satışlarında değer belirlemesi işleminde rüştünü ispat etmiş Türkiye’de 10 yıldır varlığı olan Sermaye Piyası Kurulunda Lisanslı Değerleme Uzmanları kullanılmalıydı. Bugün 2 bin 500’ün üzerinde lisanslı uzman var. Bu değer tespitlerini nasıl bir yetkinliği olan kişiler yaptı, neden lisanslı uzmanlar kullanılmadı? Bu çalışmalarda meçhul bir sisteme güvenilmemeliydi. Konu halkın kafasında soru işaretlerine neden olacak tespitlere dayanmamalıydı. O zaman fiyatı indirme indirmeme gibi konular daha somut gerçeklere dayanırdı. Bu açıdan tarihi bir yanlış yapılıyor. Öte yandan da bu kanun için çok geç kalındığını düşünüyorum. Türkiye 3-4 sene önce bu kanunu çıkartmalıydı, sistem daha iyi yapılandırılabilirdi. Yine de her türlü eleştirime rağmen geç olması hiç olmamasından iyidir diye düşünüyorum.
İndirim yerine değerinin doğru belirlenmesi üzerine durulmalıydı
Emre Yazıcı TNL Gayrimenkul Geliştirme - Kurucu Ortak
İndirim yapılması stratejisi yerine güncel değerinin doğru belirlenmesi stratejisi üzerinde durulmalıydı. Sonuçta ekspertiz işlemleri Türkiye’de artık bir sisteme oturmuş durumda. Lisanslı uzman denilen bir kavram var. Bundan yararlanılmalı ve şaibeye ve tartışma kapıları kapatılmalıydı. Bu açıdan, daha doğru yapılabilirdi diye düşünüyorum.
Arazi segmentinde bir hareketlilik olabilir
Ahmet Büyükduman İGD Yönetici Ortağı
Tam mülkiyet hakkı kazanılan 2-B arazilerinin ikincil satışlarıyla birlikte gayrimenkul piyasasında arazi segmentinde bir hareketlilik beklenilmektedir. Ancak bu araziler daha önceden de alım satıma konu olmakla birlikte krediye konu olamıyorlardı. Şimdi ikincil satışlarda banka kredi imkanları da devreye gireceğinden “eski” 2-B arazilerin fiyatlarında bir artış yaşanacaktır. Diğer taraftan hala piyasada satışa arz edilmiş nizami arazilerin fiyatlarında ise kısa süreli bir durgunluk kuvvetle muhtemel görünmektedir.
2B YASASI DAVALARI NASIL ETKİLEYECEK?
Kaynak: Emlak Rotası
Sümeyye DALKILINÇsumeyye@emlakrotasi.com
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder