0535 976 7 888

Yasa Ocak'ta Çıkıyor

Yasa Ocak'ta Çıkıyor
İstanbul başta olmak üzere Türkiye genelinde deprem riski altındaki bölgelerin yeniden yapılandırılmasına yönelik kentsel dönüşümü de sağlayacak ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dö-nüştürülmesi Hakkında Yasa Tasarısı’nın tamamlandığını kaydeden Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, yasanın Ocak ayında Meclis’ten geçeceğini söyledi. Yasayı Meclis’te mutabakatla çıkarmak istediklerini kaydeden Bayraktar, düzenlediği sohbet toplantısında, afet bölgelerinde topyekün dönüşüm seferberliği başlatılacağını söyledi.

Masraflar bina sahibinin

Yasanın yürürlüğe girmesiyle birlikte Türkiye genelinde binaların hepsinin taranacağını kaydeden Bayraktar, şunları söyledi: “Almanya’dan röntgen cihazları getirtiyoruz. Bu cihazlar binaların röntgenini çekecek. Tüm binalar taranacak. Bu işlem ücretsiz yapılacak. Taramayı özel sektör yapacak. Heyette ise üniversiteden, bakanlıktan yetkililer de yer alacak.”

Yasanın en büyük özelliğinin depreme dayanıksız binaların yıkılması olduğunu kaydeden Bayraktar “Bilimsel teknik heyet tarafından yıkılmasına karar verilen çürük binalarla ilgili vatandaşa belli bir süre verilecek. Bu süre içerisinde vatandaş yıkmazsa uyarı yaparak 1 ay ek süre daha vereceğiz. Eğer yine yıkmazsa yıkım gerçekleşecek. 5-6 ayı bulacak bir süre olacak. Yıkım işleminin amiri vali olacak. Yıkımı ise TOKİ ve belediyeler gerçekleştirecek” dedi. Bayraktar, yıkım masraflarının ise vatandaşa ait olduğunu, yıkımı belediyeler yaptığında masrafın tapuya haciz olarak konacağını kaydetti. Bilimsel heyetin belirlediği riskli alanları belediyelerin Bakanlar Kurulu’na teklif edeceğini kaydeden Bayraktar, “Riskli alan tespitine Bakanlar Kurulu karar verecek” dedi. Bayraktar, yasada yıkımla ilgili dirence karşı hapis cezasına kadar yaptırımların da olduğunu belirtti. Yıkım kararına dava açılamayacağını kaydeden Bayraktar, sadece enkaz bedeli konusunda dava açılabileceğini kaydetti.

Anlaşmayana kamulaştırma

Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar, riskli bölgelerde dönüşümün nasıl yapılacağını şöyle anlattı: “Yıkıldıktan sonra o gayrimenkul üzerindeki kat irtifakı sona eriyor. Kat mülkiyetli tapu hisseli arsa haline geliyor, hissedarlar oluşuyor. O zaman vatandaş derseki ben kendi yerimi değerlendireceğim. Hissedarlarla anlaşabilirler, satabilirler. Kat karşılığı hasılat paylaşımı yapabilirler.” Yasanın gayrimenkulde, arsada nitelikli çoğunluğun anlaşma şartını getireceğini kaydeden Bayraktar “Bir ada, bir parselde 3’te 2 çoğunluk sağlandı.Vatandaş, hissedarlar anlaşarak ne yapmak isterlerse onu yapsın diyoruz. Anlaşmayı kabul etmeyenlerin hisseleri ise SPK tarafından lisanslı bilirkişiler, ekspertizler tarafından değerlendirilecek. O değer üzerinden anlaşma sağlayanlara açık artırma yoluyla satılacak. Eğer alamazlarsa, hisseleri hazine adına TOKİ adına alarak bankaya koyacağız. Yapılınca da satılacak” dedi. Bayraktar, anlaşma sağlanamazsa riskli bölgede ekspertiz değeri üzerinden kamulaştırma yapılacağını kaydetti. Bayraktar, riskli bölgelerin sil baştan kentsel tasarımının yeniden yapılacağını da sözlerine ekledi.

VAN MART’TA CANLANACAK

100 bin kişiye iş imkanı doğacak

Van depreminden sonra yapılanlar hakkında da bilgi veren Çevre ve Şehircilik Bakanı Bayraktar, şunları söyledi: “Van’da Çadırda yaşayanların sayısı 14 bine düştü. 22 bin konteynır siparişi verdik, 10 bin konteynır geldi. TOKİ ciddi anlamda kolları sıvadı. 20 yıl vadeli, sabit fiyatlı, TÜFE, TEFE olmadan ödeme planlı evleri vatandaşa vereceğiz. Arsa bedeli, sosyal alan vs. bedeli ev maliyetlerinin içine eklenmeyecek. Son derece düşük fiyattan satışa çıkarılacak. kendi evini yapmak isteyene uygun krediler sunulacak. Mart sonu gibi kentte büyük bir hareketlilik başlar. İstihdam açısından iyi gelişmeler olacak. 100 bin kişi Mart’tan itibaren Van’da işbaşı yapacak.”

SİLUETİ BOZAN BİNALAR

Birkaçı yıkılsa ibreti alem için iyi olur

İstanbul’un siluetiyle ilgili tartışmalara da değinen Bakan Bayraktar “Birkaç tane yıkılsa ibreti alem için iyi olur” dedi. Bayraktar “Van’daki depremde 35-40 bin bina yıkıldı. İstanbul’da aynı şiddette bir deprem olsa sadece üç ilçede Zeytinburnu, Bahçelievler ve Bakırköy’de 110 bin binanın, konutun yıkılacağı varsayılıyor. İstanbul genelinde de 500 bin binanın ağır hasar göreceği tahmin ediliyor” dedi. Bayraktar’ın verdiği bilgilere göre kentsel dönüşüm yapılırken yerel malzemelerin kullanımı sağlanacak ve üretim sektörü hareketlenecek. Böylece istihdama da büyük katkı sağlanacak. Ayrıca yalıtım tam olarak sağlanacağı için enerji tasarrufu yapılacak.
Paylaş:

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

İSTANBUL VE TÜRKİYE GENELİ HİZMETLERİMİZ

  1. Otel ve Otel Arsası
  2. Turistik Tesisler
  3. Hastane ve Hastane Arsası
  4. Benzinlik ve Benzinlik Arsası
  5. Tarım Arazileri ve Kredilendirme
  6. Eğitim İmarlı Arsa ve Eğitim Binaları
  7. Satılık Arsalar
  8. Kat Karşılığı Arsalar
  9. Konut İmarlı Arsalar
  10. Ticari İmarlı Arsalar
  11. Eğitim İmarlı Arsalar
  12. Sağlık İmarlı Arsalar
  13. Fabrika ve Sanayi Arsaları
  14. Hafriyat Döküm Sahaları
  15. Projeli AVM Arsaları
  16. Prefabrik Ev Yapımı
  17. Tiny House Ev
  18. Çelik Konstrüksiyon Ev
  19. Airbnb - Ağaç Ev

apay gayrimenkul

  1. İstanbul bölgesinde kat karşılığı toplu konut yeri arıyorum..
  2. Şişli bölgesinde butik kat karşılığı yerler arıyorum.
  3. Muğla bölgesinde kat karşılığı villa arsası arıyorum.

Murat APAY

Talep edilen arsalarla ilgili olarak resmi yetki belgem vardır.